Hoe lang gaat een smartphone mee?

Hoe lang gaat een smartphone mee?

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Als je een smartphone koopt, dan kijk je naar specificaties. Wat heb ik nodig, wat kan het toestel en welk prijskaartje hangt daaraan? Wat veel consumenten over het hoofd zien, dat is de levensduur van een telefoon en die zit hem lang niet altijd in de hardware. Dit is hoe lang een smartphone ongeveer meegaat.

Levensduur van een smartphone

Er is veel wat je zelf kunt doen om te zorgen dat je telefoon lang meegaat. Sommige mensen stoppen hun telefoon zelfs in een washandje, om maar te zorgen dat er geen krassen op het toestel komen. De meeste mensen hebben een hoes of case om hun smartphone gedaan, zodat de kans wordt verkleind dat het scherm bij een val aan gruzelementen is.

Gerelateerde artikelen

Daarnaast kun je zuinig omgaan met je batterij, door het toestel niet constant in de lader te steken en te zorgen dat je niet steeds van 0 procent naar 100 gaat maar af en toe wat bijlaadt. Er is dus wel iets zelf te doen aan de duur van je smartphone, maar zeker is dat na twee jaar de accu van je telefoon minder lang zal meegaan dan in het begin.

Wanneer geeft de hardware het op?

De lithium-ion-accu van smartphones heeft namelijk maar een maximaal aantal levenscycli en naarmate je een telefoon langer gebruikt kan de accu in zo'n mate versleten raken, dat je telefoon in feite onbruikbaar wordt. Wanneer dat moment komt, zal veelal afhangen van jouw gebruik en je gewoontes met opladen.

Een accu kan in het allerslechtste geval na drie jaar hopeloos versleten zijn, maar er zijn evengoed gevallen waarbij een vijf jaar oude telefoon nog vlot de dag doorkomt. In dit artikel geven we tips om slim met je accu om te springen.

Hoe lang gaat een smartphone mee?

Een ander element dat de levensduur van je telefoon bepaalt, is de manier waarop je omgaat met de opslag. Zodra je geheugen vol is, kan je telefoon trager gaan werken, en er is dan ook geen ruimte meer voor software- en appupdates. Je zal dan snel merken dat je telefoon in een soort van aftakelproces terecht komt. In dit artikel leggen we je uit hoe je je telefoon er bovenop kan helpen.

Gerelateerde artikelen

Telefoon-updates

Een telefoon heeft regelmatig updates nodig van de software om te zorgen dat hij vernieuwingen in apps kan bijbenen. Daarnaast zijn beveiligingsupdates essentieel om te zorgen dat je veilig en alleen gebruik blijft maken van je smartphone. Het is aan fabrikanten om met deze soorten updates te komen en daarin zit nogal wat verschil.

De ene fabrikant belooft een smartphone jarenlang te blijven ondersteunen, terwijl een ander daar aanzienlijk minder moeite voor doet. Samsung koos ervoor om telefoons vier jaar lang van beveiligingsupdates te voorzien, en OnePlus doet hetzelfde voor zijn vlaggenschepen. Daarnaast zijn er merken als Xiaomi en OPPO die hun smartphones drie jaar lang van nieuwe patches voorzien.

Hoe lang gaat een smartphone mee?

5 jaar ondersteuning?

Toch is het nog steeds de industrienorm dat Android-fabrikanten hun smartphones maar minstens twee jaar van updates moeten voorzien, en dat met patches per kwartaal. Al werken beleidsmakers in de EU wel aan een wet die fabrikanten dwingt om smartphones vijf jaar lang te ondersteunen. Voor de Duitse overheid mag het zelfs gerust zeven jaar zijn.

Hoe lang gaat een smartphone mee?

Als ook die beveiligingsupdates stoppen, dan heb je waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag een virus op je smartphone staan. Wel zullen hackers er hard aan werken om een zwak te vinden, dus na een paar maanden wordt je telefoon met de dag onveiliger. Wil je liever geen risico lopen dat je smartphone al na twee jaar onveilig wordt, dan kun je het beste kiezen voor een smartphonefabrikant die langere garanties geeft.

Een tweede leven

Is de accu van je telefoon na enkele jaren versleten en je krijgt al lang geen beveiligingsupdates meer? Misschien wordt het dan wel tijd voor een nieuwe telefoon? Voor de aanschaf van een nieuwe smartphone laat je je het beste adviseren met de uitgebreide reviews van Androidworld. Al betekent dat nog niet dat je oude telefoon daarom per definitie waardeloos is. Je kan hem gerust voor iets anders gebruiken. Kijk daarvoor naar deze acht tips. Daarnaast heeft je oude telefoon ook vaak een omruilwaarde bij je provider, of rechtstreeks bij de fabrikant als je een nieuwe koopt.

Gerelateerde artikelen

Volgens een AW Poll die we regelmatig herhalen, gaan de smartphones van Androidworld-lezers steeds langer mee. Hoe lang gebruik jij je telefoon al, en hoe lang hoop je hem nog te gebruiken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk