Het flapje: 5 tips om de Samsung Edge-vensters goed te gebruiken

Het flapje: 5 tips om de Samsung Edge-vensters goed te gebruiken

Laura Jenny

door Laura Jenny

Elke Samsung heeft ze, want ze zitten ingebakken in de One UI-ervaring: Edge-zijpanelen. Je herkent ze aan een klein flapje aan de rechterkant van je scherm en je kunt er allerlei apps in vinden die vaak gebruikt. Maar je hebt wel iets meer macht over deze flap dan je zou denken. Met deze 5 tips haal jij alles uit deze zijpanelen.

Samsung Edge-vensters

Het is niet voor niets dat elke Samsung met de zijpanelen komt: het is een heel handige functie die door veel telefoongebruikers enorm wordt gewaardeerd. Ze zorgen dat je sneller bij de app bent die je nodig hebt en dat is lekker productief. Misschien heb jij ze al helemaal ontdekt, maar misschien heb je er nog wat vraagtekens bij. Hopelijk kunnen we die uit de weg helpen met deze vijf tips voor de Samsung Edge-zijpanelen.

1. Ga voor paren

Je kunt in het Edge-zijpaneel zelf kiezen welke apps je erin zet. Je hoeft hem hiervoor alleen open te schuiven en rechts onderin op het potlood te drukken. Het is handig om app-paren te maken. Hiervoor open je de app die je hiervoor wil inzetten, dan trek je het paneel uit, kies je een andere app en sleep je die naar een van de helften van je telefoon. Dan zie je in het midden een balk met drie puntjes. Tik hierop. Je kunt dan kiezen voor het sterretje met de plus erbij. Tik daarop en kies dan ‘App-paar toevoegen aan Edge-venster Apps’. Je ziet de apps dan in één icoon onder elkaar staan je Edge-venster. Erop tikken opent de apps precies in die splitscreen weergave. Leuk om te weten: op vouwbare telefoons kun je zelfs drie apps bij elkaar zetten in plaats van twee. Maar, heet het dan nog wel een paar? Overigens heeft het Apps-paneel ruimte voor maximaal 22 apps, of dat nou apps alleen zijn of paren. Goede parentips nodig? Chrome en Google Keep, mocht je een artikel tegenkomen dat je later wil lezen, of Google Maps en Spotify, voor muziek tijdens het navigeren.

Het flapje: 5 tips om de Samsung Edge-vensters goed te gebruiken

2. Snelkoppelingen toevoegen

Er is niet alleen een apps-paneel, er is ook een takenpaneel. Die staat echter niet standaard ingesteld. Hiervoor ga je naar Instellingen -> Display -> Edge-vensters -> Vensters -> Taken. Je zal merken dat als je vervolgens het Edge-venster erbij swipet en je nog een keer swipet, er een venster verschijnt met allerlei mogelijkheden, zoals schermafbeeldingen maken, video’s, alarm toevoegen en bericht opstellen. Handig! Wil je er snelkoppelingen aan toevoegen, dan ga je onderin naar Bewerken (wat dan ineens geen potloodje meer is). Je krijgt dan aan de andere kant een hele rits opties om uit te kiezen.

Het flapje: 5 tips om de Samsung Edge-vensters goed te gebruiken

3. Houd je muziek bij de hand

Je kunt ook een Edge-venster kiezen dat je muziek snel tevoorschijn tovert. Zo kun je gedownloade nummers direct afspelen. Hiervoor ga je naar Instellingen -> Display -> Edge-vensters -> Vensters -> Music/Muziek en je kunt onder andere zien wat je recentelijk hebt toegevoegd, veel beluisterd en welke je favorieten zijn. Je kunt bovendien ook snel door een nummer heen skippen of een nummer op pauze zetten.

Gerelateerde artikelen

4. Download Edge-vensters van derden

Samsung biedt 9 verschillende Edge-panelen (waarvan we er nu dus maar een paar hebben besproken). Je kunt echter nog veel meer Edge-panelen kiezen. Hiervoor ga je naar Instellingen -> Display -> Edge-vensters -> Vensters en je ziet onderin de Galaxy Store staan. Daar vind je bijvoorbeeld Edge-vensters voor je Philips Hue-lampen of ToDo List. Je kunt 10 Edge-panelen tegelijk gebruiken, maar waarschijnlijk is 4 of 5 het meest aantrekkelijk: dan blijft het lekker snel werken, in plaats van dat je heel fanatiek moet swipen om te komen op een plek die je misschien sneller had gevonden door in je applade te kijken.

Het flapje: 5 tips om de Samsung Edge-vensters goed te gebruiken

5. Haal het flapje weg

Wil je helemaal geen flapje en vind je het maar vervelend, die Edge-vensters? Geen probleem, want je kunt ze ook uitschakelen. Hiervoor kun je naar Instellingen -> Display -> Edge-vensters en zet je schuifje uit. Je hebt dan geen flapje meer in beeld en je kunt de Edge-panelen niet meer oproepen. Wil je wel Edge-vensters, maar niet het flapje, dan kun je naar Instellingen -> Display -> Edge-vensters -> Handgreep en kun je hem allerlei kleuren geven, groter maken, kleiner maken en zelfs transparant maken. Handig!

Het flapje: 5 tips om de Samsung Edge-vensters goed te gebruiken

Beter zo he? Ben je een fanatiek gebruiker van Edge-vensters, of liever niet? Laat jouw mening achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk