Google Tensor: alles wat je wil weten over de slimme processor

Google Tensor: alles wat je wil weten over de slimme processor

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft met de Pixel-reeks voor het eerst een eigengemaakte chipset in zijn telefoons geplaatst. Tensor zou veel krachtiger zijn dan de Snapdragon 765G in de Pixel 5 en Google noemt het zonder blozen een "doorbraak op het vlak van AI, rechtstreeks in de Pixel'.

Google Tensor

Google ontwerpt al langer chipsets voor zijn eigen apparaten. Van eenvoudige chips voor smart speakers tot de Titan-beveiligingschips die het in zijn datacenters en Pixel-telefoons gebruikt. Maar sinds 2017 werd ook achter de schermen gewerkt aan een eigen chipset voor Pixel-toestellen, dat vertelde vice president van Google Rick Osterloh bij The Verge. Het resultaat is Tensor. Hij is als de motor van de nieuwe Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Laten we bespreken wat Google heeft gecreëerd.

Tensor is een processor die naar verwachting prestaties zal leveren die passen bij telefoons uit het premiumsegment. Dat weten we op basis van de specificaties die Google alvast gedeeltelijk heeft onthuld. Hij is gemaakt volgens een modern 5 nanometer bakproces net als de krachtigste mobiele processors van het moment.

Snel en energie-efficiënt

De meeste kracht is afkomstig van twee Arm Cortex-X1-kernen die geklokt zijn op 2,8 GHz. Verder zijn er twee 2,25 Ghz Cortex-A77-kernen voor de minder zware taken en vier energie-efficiënte Cortex-A55-kernen met een kloksnelheid van 1,8 GHz.

Wat valt op? Google gebruikt dezelfde Cortex-X1-kernen die we kennen uit de Exynos 2100-processor van de Samsung Galaxy S21, alleen gebruikt het niet één, maar twee van deze krachtige kernen. Het idee is dat er meer snelheid beschikbaar is voor middelzware taken zoal objectherkenning in Google Lens. Waar alle andere chipsets meteen hun minder krachtige kernen inzetten aan volle kracht gebruikt de Pixel 6 de twee krachtigste kernen op een iets lagere frequentie. Dat is volgens Google meer efficiënt. Even een vraag stellen aan de Assistent of gezichtsherkenning gebruiken moet tot de helft minder energie van je accu gebruiken.

Als Google de vergelijking maakt met de Snapdragon 765G uit de Pixel 5, een chipset die je moeilijk sloom kan noemen, is de processor van Tensor 80 procent sneller. Tensor moet daarnaast volgens Google een degelijke game-ervaring mogelijk maken en de gpu is 370 procent sneller vergeleken met de Adreno 620 uit de Pixel 5.

Beveiliging en Titan M2

Toch is een chipset voor smartphones vandaag meer dan een cpu en een gpu. Google hecht veel waarde aan het beveiligingsaspect. De Tensor security core is een omgeving binnen Tensor die volledig is geïsoleerd van de werking van apps. Hij wordt gebruikt om gevoelige taken uit te voeren en werkt samen met de nieuwe Titan M2-beveiligingschip.

Google Tensor: alles wat je wil weten over de slimme processor

Titan M2 is de opvolger van de beveiligingschip die we kennen sinds de Pixel 3-reeks. Dit secure element (SE) zoals het ook genoemd wordt, maakt geen deel uit van de processor en het dient om gevoelige informatie te bewaren, zoals wachtwoorden. Het is als een kluis die bestand is tegen geavanceerde vormen van cyberaanvallen op mobiele apparaten. SE's zoals Titan M2 worden steeds belangrijker en moeten de komende jaren een reeks belangrijke nieuwe toepassingen op smartphones mogelijke maken: van de digitale autosleutel tot een plek om je identiteitskaart te bewaren.

Machinelearning en slimme functies

Tensor komt verder nog met de Tensor Processing Unit. Dat is een speciaal gedeelte van de chipset dat instaat voor taken rond machinelearning. Dat is een belangrijke vorm van kunstmatige intelligentie. De kracht voor berekening rond machinelearning wordt uitgedrukt in Tera Operations per second of TOPS. We weten op dit moment nog niet hoeveel TOPS tensor aankan. Google heeft daarnaast nog de Context Hub die machinelearning toepast in combinatie met toepassing die weinig kracht van de processor vragen.

Dit gedeelte speelt een grote rol bij de slimme functies waar de Pixel 6-telefoons mee uitpakken. De telefoons kunnen volgens Google vlot in realtime vertalen tijdens gesprekken en ook het typen door middel van spraak moet beter werken op de nieuwe generatie Pixels.

Google Tensor: alles wat je wil weten over de slimme processor

Tensor heeft ook een verbeterde image signal processor (isp), dat is het gedeelte van de chipset dat voor de camera een essentiële rol speelt. De isp werkt voortaan met een algoritme dat de Pixel 6-reeks in staat stelt om live HDR+-opnames te maken. Dat zijn videobeelden met extra realistische kleuren en een sterk contrast tussen lichte en donkere tinten. Hij maakt zo opnames bij een resolutie van maximaal 4K en met 60 frames per seconde.

Samenwerking boven alles

Google heeft naar eigen zeggen sterk de focus gelegd op de efficiënte samenwerking van alle verschillende onderdelen van zijn Tensor-chipset. Dat vindt het bedrijf belangrijker dan wanneer het bij elk individueel onderdeel het onderste uit de kast haalt op het vlak van prestaties. "Software-applicaties worden complexer op mobiele apparaten en verschillende delen van een chipset staan in voor de werking", verklaarde Google product manager Monika Gupta tijdens zijn Pixel 6-lanceringsevenement. Heterogene computing zo heet dat. Een chipset met focus op hoge pieksnelheden voor individuele elementen doet het wel goed in benchmarks, maar niet in real life, aldus Gupta.

Google Tensor: alles wat je wil weten over de slimme processor

Het is interessant dat Google dinsdag ook meteen duidelijk maakte dat zijn nieuwe processor maar het begin is. "Tensor geeft ons ook een fundament op het vlak van hardware waarop we de komende jaren gaan bouwen. We kunnen je zo de persoonlijke en behulpzame ervaring geven die je gewend bent van een Google-telefoon", aldus Osterloh. We verwachten dat Google zich in de toekomst nog meer zal richten op het ontwerpen van chipsets.

Gerelateerde artikelen

Meer over de Pixel 6-reeks

Wil je meer weten over de andere functies van de Pixel 6-reeks, dan kan je erover lezen in ons aankondigingsartikel. In dit artikel hebben we dan weer de specificaties van beide toestellen vergeleken. Ben je zeker dat je een Pixel 6 wil pre-orderen? We leggen uit hoe je dat kan doen. Geef ons ook je mening over de nieuwe telefoons in de wekelijkse AW Poll.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk