Google Stadia stopt: de 6 belangrijkste vragen beantwoord

Google Stadia stopt: de 6 belangrijkste vragen beantwoord

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google stopt vanaf 18 januari met Stadia, dat heeft het bedrijf op donderdag bekend gemaakt. Maar wat nu met je games als die niet meer op Googles servers kunnen draaien? We beantwoorden de belangrijkste vragen op basis van Googles aankondiging en extra informatie die Google op Reddit deelde.

1. Wat met mijn games?

Je zal al je spellen kunnen spelen tot 18 januari 2023, want dan wordt Stadia stopgezet. Het is ook nu niet meer mogelijk om nieuwe games te kopen. In de plaats daarvan betaalt Google alle spellen die gebruikers in de voorbije jaren hebben gekocht volledig terug aan aankoopprijs.

Het is een administratieve klus om een teruggave van al die transacties te organiseren en daarom volgt de teruggave in de loop van januari 2023. Google stuurt dan een e-mail naar Stadia-gamers.

2. Hoe zit het met in-game aankopen en Stadia Pro?

Net als je gekochte games worden ook in-app aankopen terugbetaald door Google. Met het Stadia Pro-abonnement werkt het anders. Google gaat het maandelijkse abonnementsgeld van gamers niet terugbetalen, omdat je tijdens de periode wel toegang hebt gekregen tot gratis games. Wie op 29 september nog geabonneerd was kan nog tot 18 januari 2023 kosteloos al zijn verzamelde games blijven gebruiken, maar daarna verlies je wel toegang.

3. En kan ik nog iets met de controller en Chromecast Ultra?

Net als met je games aankopen betaalt Google ook alle Stadia hardware terug als die via Google Store is gekocht. Het gaat onder meer om Stadia Founders Edition, Premiere Edition en losse controllers. Die teruggave gebeurt ook in januari en Google neemt via e-mail contact op.

Je kan de Stadia-controller nog steeds via een usb-kabel met een pc verbinden om hem te gebruiken met pc-games. In principe kan de controller ook draadloos werken, maar op dit moment werkt dat via een protocol dat enkel werkt als je games speelt in Stadia.

Op sociale media en in de media zijn er nu steeds luidere stemmen die Google vragen om deze beperking voor het draadloos gebruik op te heffen. Google zou de controllers kunnen updaten zodat deze ook draadloos met pc-games en met andere diensten kunnen werken. Voorlopig blijft het wachten op een reactie van Google. Verder zal de Chromecast Ultra ook blijven werken zoals een normale Chromecast.

Google Stadia stopt: de 6 belangrijkste vragen beantwoord

4. Verlies ik mijn progressie in games?

Niet voor games die cross-play zijn, ofwel spellen waarbij een gameprofiel ook gebruikt kan worden op andere gameplatformen. Als je morgen bijvoorbeeld Destiny 2 op je pc installeert, dan kan je je progressie met je meenemen.

En er zijn ook bepaalde games waarmee je je saves uit Stadia kan exporteren via Google Takeout. Takeout is een algemene tool waarmee je je persoonlijke gegevens van Google-diensten kan downloaden, zoals bijvoorbeeld je foto's die in de Google Foto's-cloud zijn opgeslagen. Gamers zijn er er al in geslaagd om zo hun Stadia-progressie van bepaalde games te exporteren om dan deze save-bestanden in de pc-versie van hetzelfde spel te gebruiken. Dat werkt bijvoorbeeld bij het populaire Cyberpunk 2077, dat ontdekten gebruikers op Reddit. Toch zal dit niet voor alle Stadia-games werken, en voor die titels verlies je je voortgang.

5. Wat is er misgelopen met Stadia?

Hier kunnen we in principe lang over uitweiden, maar onze analyse is de volgende. Van bij de lancering van Founders Edition slaagde Google er niet om juiste verwachtingen te scheppen bij gamers, en Stadia bevatte niet alle functies die bij de aankondiging werden aangekondigd. Google kon op veel kritiek rekenen en het aanbod van games was vrij beperkt.

Google slaagde er ook in de maanden die volgden niet in om Stadia succesvol in de markt te zetten en een duidelijk verhaal te brengen. Het bedrijf investeerde ook weinig in exclusieve titels voor zijn gamedienst in afwachting van het verschijnen van de eerste exclusieve games die Google met een eigen gamestudio ontwikkelde.

Gerelateerde artikelen

In februari 2021, ongeveer een jaar na oprichting, trok Google ook de stekker uit die eigen gamestudio. Dat gebeurde opvallend genoeg enkele maanden nadat Stadia's belangrijkste concurrenten overnames van bekende game-ontwikkelaars hebben aangekondigd. In de maanden die na februari 2021 volgde kreeg Stadia regelmatig updates met nieuwe gamefuncties, maar er gebeurden geen grote investeringen meer.

6. Zijn er alternatieven?

Ja in de vorm van de cloudgamingdiensten Xbox Cloud Gaming en Nvidia GeForce Now, maar geen komt met een formule die volledig overeen komt met Stadia.

Wat denk jij van het parcours dat Google met Stadia heeft afgelegd, en kan jij je vinden in de teruggave die Google doet voor je aankopen? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk