Google Stadia is gestopt: de 6 belangrijkste vragen beantwoord (Update)

Google Stadia is gestopt: de 6 belangrijkste vragen beantwoord (Update)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google stopt vanaf 18 januari met Stadia, dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Maar wat nu met je games als die niet meer op Googles servers kunnen draaien? We beantwoorden de belangrijkste vragen op basis van Googles aankondigingen en extra informatie die Google op Reddit deelde.

Update: Er is meer bekend over de bluetooth-functie van de Stadia-controller, die ook werkt in combinatie met Windows-pc's. We hebben dit artikel bijgewerkt.

1. Wat met mijn games?

Je zal al je spellen kunnen spelen tot 18 januari 2023, want dan wordt Stadia stopgezet. Het is ook niet meer mogelijk om nieuwe games te kopen. In de plaats daarvan betaalt Google alle spellen die gebruikers in de voorbije jaren hebben gekocht volledig terug aan aankoopprijs.

Als het goed is, heb jij die terugbetalingen inmiddels al ontvangen, want Google wilde voor 18 januari iedere gamer via e-mail gecontacteerd hebben in verband met de terugbetalingen, maar dat is een hele administratieve klus. Je leest er meer over in dit uitgebreidere artikel.

Gerelateerde artikelen

2. Hoe zit het met in-game aankopen en Stadia Pro?

Net als je gekochte games worden ook in-app aankopen terugbetaald door Google. Met het Stadia Pro-abonnement werkt het anders. Google gaat het maandelijkse abonnementsgeld van gamers niet terugbetalen, omdat je tijdens de periode wel toegang hebt gekregen tot gratis games. Wie nog geabonneerd was op Stadia Pro, verliest ook vanaf 18 januari de toegang tot zijn games. Het abonnement wordt ook automatisch stopgezet.

3. Verlies ik mijn progressie in games?

Niet voor games die cross-play zijn, ofwel spellen waarbij een gameprofiel ook gebruikt kan worden op andere gameplatformen. Als je morgen bijvoorbeeld Destiny 2 op je pc installeert, dan kan je je progressie met je meenemen.

En er zijn ook bepaalde games waarmee je je saves uit Stadia kan exporteren via Google Takeout. Takeout is een algemene tool waarmee je je persoonlijke gegevens van Google-diensten kan downloaden, zoals bijvoorbeeld je foto's die in de Google Foto's-cloud zijn opgeslagen. Gamers zijn er er al in geslaagd om zo hun Stadia-progressie van bepaalde games te exporteren om dan deze save-bestanden in de pc-versie van hetzelfde spel te gebruiken. Dat werkt bijvoorbeeld bij het populaire Cyberpunk 2077, dat ontdekten gebruikers op Reddit. Toch zal dit niet voor alle Stadia-games werken, en voor die titels verlies je je voortgang.

4. En kan ik nog iets met de controller en Chromecast Ultra?

Net als met je games aankopen, betaalt Google ook alle Stadia-hardware terug als die via Google Store werd gekocht. Het gaat onder meer om Stadia Founders Edition, Premier Edition en losse controllers. Google brengt je ook van die teruggave op de hoogte via een e-mail aan gamers.

Je kan de Stadia-controller nog steeds via een usb-kabel met een pc verbinden om hem te gebruiken met pc-games. Google heeft recent ook bekend gemaakt dat de controller nu ook draadloos met je apparaten kan verbinden via de bluetooth. Dat werkt nadat je handmatig een update voor je controller hebt geïnstalleerd.

Volg de onderstaande stappen. Je kan de bluetooth-functie van de controller enkel gebruiken op een Windows of Linux-computer. De functie werkt niet voor Nintendo Switch of Mac.

  1. Bezoek deze pagina op de Stadia-website via je Chrome-browser van je computer
  2. Klik op Overschakelen naar bluetooth-modus
  3. Kies Starten
  4. Accepteer de voorwaarden
  5. Kies Doorgaan
  6. Klik op Chrome laten verifiëren
  7. Tik op de naam van je controller in het dialoogvenster en dan op Verbinding maken
  8. Kies Volgende stap
  9. Klik op Toestaan dat Chrome downloadt
  10. Kies de naam van je controller en dan Verbinding maken
  11. Tik op Volgende stap
  12. Kies Toestaan dat Chrome installeert
  13. Kies weer de naam van je controller en Verbinding maken
  14. Je controller trilt als een teken van bevestiging dat de update is afgerond
  15. Om de controller voor de eerste keer draadloos te koppelen met je apparaten, moet je de Stadia- en Y-knoppen 2 seconden lang samen ingedrukt houden. Daarna kan je via bluetooth verbinden. De verbinding gebeurt na dat koppelen wel elke keer automatisch, telkens als je de controller activeert

5. Wat is er misgelopen met Stadia?

Hier kunnen we in principe lang over uitweiden, maar onze analyse is de volgende. Van bij de lancering van Founders Edition slaagde Google er niet om juiste verwachtingen te scheppen bij gamers, en Stadia bevatte niet alle functies die bij de aankondiging werden aangekondigd. Google kon op veel kritiek rekenen en het aanbod van games was vrij beperkt.

Google slaagde er ook in de maanden die volgden niet in om Stadia succesvol in de markt te zetten en een duidelijk verhaal te brengen. Het bedrijf investeerde ook weinig in exclusieve titels voor zijn gamedienst in afwachting van het verschijnen van de eerste exclusieve games die Google met een eigen gamestudio ontwikkelde.

In februari 2021, ongeveer een jaar na oprichting, trok Google ook de stekker uit die eigen gamestudio. Dat gebeurde opvallend genoeg enkele maanden nadat Stadia's belangrijkste concurrenten overnames van bekende game-ontwikkelaars hebben aangekondigd. In de maanden die na februari 2021 volgde kreeg Stadia regelmatig updates met nieuwe gamefuncties, maar er gebeurden geen grote investeringen meer. In dit artikel gaan we er dieper op in.

Gerelateerde artikelen

6. Zijn er alternatieven?

Ja, in de vorm van de cloudgamingdiensten Xbox Cloud Gaming en Nvidia GeForce Now, maar geen ervan komt met een formule die helemaal hetzelfde kan bieden als Stadia. Daarom hebben we de beste alternatieven voor Stadia uitgebreid besproken in dit artikel. We kijken daarin veel verder dan alleen cloudgaming.

Gerelateerde artikelen

Wat denk jij van het parcours dat Google met Stadia heeft afgelegd, en kan jij je vinden in de teruggave die Google doet voor je aankopen? Welk alternatief voor Stadia heb jij gekozen? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google-diensten? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk