Google Pixel 6 Pro: alle redenen waarom ik naar deze telefoon uitkijk

Google Pixel 6 Pro: alle redenen waarom ik naar deze telefoon uitkijk

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Vandaag is het zover, Google gaat zijn nieuwe Pixel-telefoons aankondigen. Voor wie het nog niet weet, dat zijn de Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Voor het eerst sinds de Pixel 4-serie kijk ik weer uit naar de telefoons. Je leest hier waarom.

Google Pixels in het overbevolkte middensegment

Vorig jaar kwam Google met meerdere Pixeltoestellen die het assortiment er niet duidelijker op maakte. Zo zagen we de Pixel 5, het high-end exemplaar van 2020, en de Pixel 4a 5G verschijnen. De Pixel 5 hangt ergens tussen de oude Pixel 4 en Pixel 4 XL en de Pixel 4a 5G is de spirituele voorganger van de Pixel 5a 5G die afgelopen augustus werd aangekondigd. De afgelopen twee jaar heeft Google dus Pixels uitgebracht die zich in het lage en het hoge middensegment bevinden. Een echte high-end telefoon sinds de Pixel 4 XL kwam er niet meer.

Google hanteerde met de Pixel 5 namelijk een hele andere strategie zoals ik al in mijn review schreef: “De Pixel 5 slaat voor Google een nieuwe weg in. Je kan de telefoon zien als vreemde eend in de bijt maar tegelijkertijd ook als verrassende high-end middenklasser. De telefoon heeft eigenschappen van high-end telefoons overgenomen, maar ook van midrange toestellen. Hij is dus moeilijk te classificeren maar omdat hij in een hokje moet, wordt het de hogere middenklasse, mede door de minder krachtige chipset.”

Gerelateerde artikelen

Google Pixel 5

Google Pixel 5

Waar blijft die high-end Pixel?

Meteen doken er allerlei vragen in mijn hoofd op: “Gaat Google zich nu alleen maar op het middensegment richten? Het segment waar het al zo druk is? Waar de concurrentie al zo hevig is?” En de belangrijkste: “Komt er ooit nog eens een high-end Pixeltelefoon op de markt?” Dit jaar komt 'ie er, de high-end Pixeltelefoon waar ik naar uitkijk, en dat is de Google Pixel 6 Pro. Waarom ik juist naar deze telefoon uitkijk? Omdat Google weer een telefoon heeft gemaakt met hardware waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Dat kan ik nu al zeggen omdat Google, geheel onverwachts, al heel veel details van de beide Pixel 6-telefoons bekend gemaakt heeft.

Gerelateerde artikelen

Waarom ik naar de Pixel 6 Pro uitkijk

Camera's en Tensor

Allereerst kijk ik uit naar de horizontale camerastrook op de achterzijde. Daarin zitten drie lenzen waarvan de periscoopcamera voor mij de belangrijkste is. Deze biedt 4x optische zoom. Daarnaast zou de camera van de Pixel 6 (Pro), door onder andere de grotere sensor, maar liefst 150% meer licht kunnen opvangen dan zijn voorganger. Mijn verwachtingen voor foto's gemaakt met minder goede lichtomstandigheden zijn hoog.

Daarnaast stopt Google een eigen gemaakte Tensor-chipset in de Pixel 6 en deze zou 80% sneller zijn de zijn dan Qualcomm Snapdragon 765G uit de Pixel 5. Deze chipset zorgt voor een aantal voordelen met behulp van machinelearning. Zo kunnen de camera's van de Pixel 6 onder andere:

Google Pixel 6 Pro: alle redenen waarom ik naar deze telefoon uitkijk

Al met al komt Google eindelijk met aanzienlijke verbeteringen voor de camera's. Deze camera's waren overigens al erg goed maar werden ingehaald door de concurrentie. Voor mij zijn de camera's op een telefoon zeer belangrijk dus kijk ik uit naar de horizontale camerastrook op de Pixel 6.

Daarnaast komen er speciale functies voor spraakherkenning die enkel dankzij Tensor mogelijk zijn. Spraakherkenning zal dan ook een belangrijke rol spelen bij de nieuwe toptoestellen. Daarnaast zal de Tensor-chipset een belangrijke rol spelen in een beter updatebeleid.

Updates

Een Engelse winkelketen liet eerder deze maand doorschemeren dat de Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro vijf jaar lang op beveiligingsupdates kunnen rekenen. Daar zouden nog vier jaar Android-updates bijkomen. Als dit klopt, neemt Google afscheid van het huidige beleid van drie jaar Android-updates en tenminste drie jaar lang beveiligingsupdates. Dat is ook nodig want de concurrentie haalt Google aan alle kanten in.

Gerelateerde artikelen

Android 12! Material You?

Google kondigt elk jaar een nieuwe Androidversie aan en dit jaar is dat Android 12. Zoals elk jaar het geval is, kan ook Android 12 rekenen op veel nieuwe mogelijkheden en optimalisaties en verbeteringen. Misschien zijn de nieuwe functies niet allemaal even groundbreaking maar belangrijk zijn ze wel. Zo is het nieuwe Privacy Dashboard wat mij betreft de belangrijkste. Hiermee kan je in een oogopslag zien wanneer bepaalde onderdelen van je telefoon zijn gebruikt, zoals de microfoon, de camera of je locatie. Daarnaast zijn er de privacyindicators waarmee je aan de hand van een icoontje kan zien wanneer de camera of microfoon actief zijn. Het gebruik van de microfoon en camera door apps zijn zaken waar de meeste smartphonegebruikers helemaal niet mee bezig zijn, maar door deze functies nu extra aandacht krijgen.

Google Pixel 6 Pro: alle redenen waarom ik naar deze telefoon uitkijk

Android 12 komt met nog een grote wijziging, Material You. Dat is het nieuwe themasysteem met dynamische kleuren dat zich aanpast aan de kleuren van de wallpaper die je ingesteld hebt. Ik wacht al jaren op het themasysteem en ben erg blij dat het er nu is. Alleen ben ik minder enthousiast over de uitvoering. Waarom dat is, lees je hier.

Nieuwe Material You-widgets

Nieuwe Material You-widgets

Google Pixel 6 livestream 

Hier vind je de livestream die om 19:00 uur begint en hier vind je de vermoedelijke prijzen van de Pixel 6. Wat vind jij van de Pixel 6-serie tot nu toe? Ga je de lancering samen met ons volgen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Pixel 6 Pro: alle redenen waarom ik naar deze telefoon uitkijk

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk