Google Kerkhof: in 2021 verdwijnen deze 5 diensten al zeker

Google Kerkhof: in 2021 verdwijnen deze 5 diensten al zeker

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google staat erom bekend dat het regelmatig snoeit in zijn diensten om ze dan onder een nieuwe naam uit te brengen of bepaalde functies over te hevelen in een andere dienst. In 2021 zal dat niet anders zijn, en je ontdekt hier een overzicht van de bekende slachtoffers van volgend jaar.

Google Kerkhof

Google en diensten schrappen, in hun hoofd associëren veel Android-liefhebbers beide al automatisch met elkaar. Het is ondertussen al een traditie geworden, want je kan ervan op aan dat elk jaar opnieuw koppen zullen rollen. Het gebeuren is zelfs zo berucht dat er zelfs een Killed by Google-website is waar je een laatste groet kan brengen.

In 2020 stopte Google met zijn muziekdienst Play Music om YouTube Music naar voren te schuiven als een alternatief. Het was meteen de bekendste app die een einde kende dit jaar. Google trok daarnaast de stekker uit onder meer: Vertrouwde contacten, de Hire-app voor werkgevers, de avatar-app Androidify, het sociale netwerk Shoelace en de Password Checkup-extensie voor Chrome. Opvallend is dat sommige van deze diensten amper een jaar in gebruik zijn geweest.

Google Kerkhof: in 2021 verdwijnen deze 5 diensten al zeker

Google heeft al meer dan 200 beëindigde diensten op zijn kerfstok

Slachtoffers in 2021

Uiteraard weten we niet altijd ver van tevoren wanneer een dienst tot een einde zal komen. Zeker voor de minder bekende diensten durven CEO Sundar Pichai en zijn volgers hun zeis des doods al eens onverwacht bovenhalen. Hier ontdek je vier diensten of bekende features die al zeker ondersteuning verliezen of helemaal verdwijnen.

1. Back-ups in Google Foto's

Wat?

De populaire app Google Foto's gaat natuurlijk helemaal nergens heen, maar er komt wel een einde aan de gratis en onbeperkte back-ups in 'hoge kwaliteit'. Dat wil zeggen dat de foto's die je vanaf juni volgend jaar op Googles cloudservers opslaat, voortaan deel uitmaken van de gratis 15 GB opslag die met je Google-account komt. Hier schreven we al over alternatieven voor de gratis back-ups.

Wanneer?

1 juni 2021

Google Kerkhof: in 2021 verdwijnen deze 5 diensten al zeker

Je kan je resterende opslag controleren in Google Foto's

2. Google Hangouts

Wat?

Googles Hangouts-berichtendienst was in de gedachten van veel smartphonegebruikers al een beetje dood sinds de ambitieuze dienst Google Allo werd aangekondigd. Toch heeft Hangouts het vreemd genoeg langer mogen uitzingen dan zijn opvolger. Echt, het is een lange en bijzondere historie, maar je kan er hier alles over lezen.

Wanneer?

In de eerste helft van 2021

Google Kerkhof: in 2021 verdwijnen deze 5 diensten al zeker

De Hangouts-app

Gerelateerde artikelen

3. Google Expedities

Wat?

In Google Expedities kon je een virtuele trip maken doorheen musea en andere bezienswaardigheden wereldwijd. De app was bedoeld voor onderwijsdoeleinden, en iedereen die een virtuele wanderlust heeft. Je kon in combinatie met een Cardboard-VR-bril. Alle expedities krijgen voortaan een plaatsje in de Google Arts & Culture-app, waar ze volgens Google makkelijker vindbaar zijn. Dit kan je allemaal met Arts & Culture.

Wanneer?

30 juni 2021

Google Kerkhof: in 2021 verdwijnen deze 5 diensten al zeker

Expedities in Google Arts & Culture

4. Android Things

Wat?

Op het moment van schrijven is het IoT-besturingssysteem Andorid Things de laatste naam waarvan bekend raakte dat Google hem ten grave draagt. Google wilde met de lancering van Android Things een platform voor slimme apparaten voorstellen dat kostenefficiënt is. Een jaar na de lancering stopte Google al met het uitbrengen van updates, en gaf het de voorkeur aan slimme apparaten die met de Google Assistent werken.

Wanneer?

Geen nieuwe projecten meer vanaf 5 januari 2021, bestaande projecten stoppen op 5 januari 2022

Google Kerkhof: in 2021 verdwijnen deze 5 diensten al zeker

Android Things werkte op toegankelijk hardware

Gerelateerde artikelen

5. Chrome-apps

Wat?

Al meer dan 10 jaar lang kan je op Chromebooks een reeks voorgeïnstalleerde programma's terugvinden. Van Google Documenten tot Keep en Drive, je kon ze allemaal als desktop-app terugvinden. Google verwijst gebruikers vanaf volgend jaar richting de Android-apps en webversies van de betreffende diensten. Het verdwijnen van Chrome-apps staat ook los van de browserextensies in de Chrome Web Store.

Wanneer?

1 juni 2021, met verlengde ondersteuning voor bedrijven tot juni 2022

Google Kerkhof: in 2021 verdwijnen deze 5 diensten al zeker

Google stopte eerder al met Chrome-apps voor Windows, macOS en Linux

Andere diensten?

Natuurlijk zijn er nog veel andere diensten die volgend jaar het loodje zullen leggen, maar dit is dus alvast de selectie van de meest bekende. Wat zal jij het meeste missen, en voor welke andere diensten is Google nu volgens jou alvast de grafzerk aan het graveren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk