Google I/O 2022: lanceringen die je mag verwachten op 11 mei

Google I/O 2022: lanceringen die je mag verwachten op 11 mei

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Op 11 mei gaat Google ons laten kennis maken met nieuw producten. Van de Pixel 6a tot Pixel Watch: we bespreken alle nieuwigheden die we verwachten op Google I/O.

Google I/O 2022

Google organiseert doorgaans twee evenementen per jaar: Google I/O komt in het voorjaar en een tweede evenement volgt in het najaar. Op I/O focust het bedrijf in de eerste plaats op nieuwe software, zoals verbeteringen voor zijn diensten en informatie over de nieuwe versie van Android. Het evenement later dit jaar staat vooral in het teken van Pixel-telefoons en soms toont Google er ook smarthome-apparaten.

Toch liet Google-CEO Sundar Pichai al aan aandeelhouders verstaan dat Google ook nieuwe hardware in de schijnwerpers zet op Google I/O 2022. Er zijn de voorbije weken en maanden veel Google-producten gelekt: we zetten ze op een rij. Voor sommigen is het bijna een zekerheid dat we ze op I/O zien en over anderen is er meer onduidelijkheid.

Bijna een zekerheid

Pixel Watch en Wear OS 3.1

Er is inmiddels al zoveel over de Pixel Watch dat een lancering op 11 mei bijna vast staat. Googles gaat een allereerste horloge uitbrengen nadat een vorig smartwatchproject is geschrapt. De Pixel Watch is eerst in renders gelekt en nadien werd hij volgens een lek achtergelaten in een restaurant.

De Pixel Watch komt in één formaat en hij hij krijgt een rond design met een sterk afgerond randen. Het design is erg minimalistisch en je kan wel stellen dat Google de uitstraling van een klassiek horloge links laat liggen. We verwachten dat Google meteen ook een nieuwe versie van Wear OS zal aankondigen, versie 3.1. De software krijgt dit keer een integratie met de Fitbit-app.

Een gelekte afbeelding van de Pixel Watch

Een gelekte afbeelding van de Pixel Watch

Pixel 6a

De Pixel Watch zal uiteraard met een flink deel van de aandacht gaan lopen op I/O, maar ook de Pixel 6a iets om naar uit te kijken. Het is een goedkopere versie van de Pixel 6 die veel van de designelementen overneemt en ook met een Tensor-chipset komt. Je kan hier de renders van het toestel ontdekken. Google kiest dan wel weer voor goedkopere camerahardware die meer op de Pixel 5a lijkt. We zijn dus benieuwd of Google de camera met zijn Tensor-chip alsnog naar een hoger niveau kan tillen.

Gelekte renders van de Pixel 6a tonen te gelijkenissen met de Pixel 6-serie

Gelekte renders van de Pixel 6a tonen te gelijkenissen met de Pixel 6-serie

Android 13

De eerste bètaversie van Android 13 is al in april aangekondigd, maar Google gaat vast de tweede bètaversie voorstellen tijdens I/O. Het was ook erg opvallend dat de eerste testversie behoorlijk weinig belangrijke functies bevatte en het lijkt er dus op dat Google de leukste nieuwigheden houdt voor op het podium.

Android 13 maakt de Material You-thema's van telefoons compatibel met dynamische kleuren. Dat wil zeggen dat de icoontjes mee kleuren met de achtergrond op je startscherm. Daarnaast komt Google met strengere regels voor meldingen in Android en er wordt ook aan een mysterieuze desktopmodus gewerkt.

Het is Google, je weet maar nooit

Pixel Buds Pro

Dit gerucht is nog relatief vers van de pers. Google heeft plannen om een nieuw paar draadloze oordopjes op de markt te brengen die op het premium segment zijn gericht. Er is nog maar erg weinig bekend over de Pixel Buds Pro buiten dat ze verschijnen in vier kleuren: Real Red, Carbon, Limoncello en Fog.

Het is ook aannemelijk dat Google voor het eerst active noise cancelling zal gebruiken, dat is het actief onderdrukken van storende achtergrondgeluiden. He tis een functionaliteit die in heel wat draadloze oortjes zit, maar het werkt bijvoorbeeld niet de op Pixel Buds 2 of de Pixel Buds A. Of Google van I/O gebruik maakt om zijn Pro-oortjes voor te stellen, is voorlopig onzeker. Voorlopig is de komst van de Pixel Buds Pro ook maar door één bron bevestigd.

Gerelateerde artikelen

Nest Hub met afneembaar scherm

In maart raakte bekend dat Google met de volgende generatie van zijn Nest Hub een heel andere weg wil uitgaan. Het apparaat krijgt een afneembaar touchscreen zodat je hem als een soort van tablet kan gebruiken. Dankzij zijn dock kan de nieuwe Nest Hub opladen en het bevat ook speakers. Sinds de geruchten van maart zijn er ook in de code van Android 13 al verwijzingen opgedoken naar een Nest Hub met afneembaar scherm. Alleen is het erg twijfelachtig of we dit slimme scherm al op 11 mei te zien krijgen. Google houdt lanceringen van smarthome-apparaten doorgaans voor het najaar.

Deze gif in de code van Android 13 stelt mogelijk de nieuwe Nest Hub voor

Deze gif in de code van Android 13 stelt mogelijk de nieuwe Nest Hub voor

Pixel Notepad

Eerst werd hij nog de 'Pixel Fold' genoemd, maar later raakte bekend dat Google de naam 'Pixel Notepad' heeft geregistreerd. het bedrijf plannen om de eerste vouwbare Pixel-telefoon op de markt te brengen. De telefoon zal van design gelijken op de Galaxy Z Fold 3 en hij heeft dus een groot scherm aan de binnenkant en een kleiner paneel aan de buitenkant, als je hem dichtvouwt.

De Pixel Notepad is een opmerkelijk verhaal, want begin 2021 kwam de eerste informatie over het product naar buiten en de telefoon zou datzelfde jaar nog verschijnen. Daarna raakte bekend dat de lancering werd uitgesteld en even leek het erop dat het project is geschrapt. De adviesprijs van de telefoon zou te hoog liggen waardoor Google te weinig exemplaren verwachtte te verkopen. Het bedrijf is vervolgens opnieuw naar de tekentafel getrokken en het heeft zo de vraagprijs flink kunnen drukken. Volgens geruchten toont Google hem eind 2022 op het podium en een lancering op I/O is dus erg onwaarschijnlijk. Wat niet wegneemt dat Google het product wel kan teasen.

Google Wallet

We hebben al veel hardware besproken en het is vaak ook moeilijker om aankomende softwarefuncties te voorspellen die Google uitrolt in diensten als Maps, Foto's of Gmail. Toch is er al wel meer gelekt over een comeback van Google Wallet.

Deze dienst heeft het bedrijf in 2018 naar de uitgang begeleid, om dan Google Pay voor te stellen. Nu lijkt het erop dat Wallet terugkeert als een dienst waar al je betaalpassen, credit cards, klantenkaarten en digitale tickets samenkomen. Pay daarentegen moet in de eerste plaats gaan dienen als een betaaloplossing. Mogelijk brengt Google meer duidelijkheid op I/O, maar we hebben er voorlopig het raden naar.

Gerelateerde artikelen

Google I/O volgen

Bovenstaande producten en een hele hoop verrassingen staan voor ons klaar op 11 mei. Op de eerste dag van het tweedaagse Google I/O-evenement doet Google de belangrijkste aankondigen.

De keynote gaat op 11 mei door om 19:00 uur onze tijd. Voorlopig is er nog geen YouTube-link naar de livestream, maar zeker is dat je het evenement zal kunnen volgen via de I/O-website. Uiteraard lees je meteen over alle aangekondigde producten op Androidworld.nl. Naar welk aankomend product kijk jij uit? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk