Google I/O 2021: deze 4 belangrijke aankondigingen verwachten we

Google I/O 2021: deze 4 belangrijke aankondigingen verwachten we

Ne een pauze van een jaar krijgen we opnieuw een Google I/O 2021-evenement in 2021 Google viert tijdens dit driedaags evenement alles wat met software te maken heeft. Van Google Assistent tot Android en Wear OS, we verwachten heel wat nieuwe aankondigingen en misschien komen er ook een paar verrassingen. Oké Google, dit verwachten we.

Wat is Google I/O 2021?

Google I/O is een jaarlijks evenement waarbij Google voornamelijk nieuwe aankondigen doet omtrent software. Het gaat vaak om verbeteringen voor zijn apps en diensten, maar Google kondigde ook vaak nieuwe diensten aan, en soms mogen we ook nieuwe hardware verwachten.

Google I/O duurt in feite drie dagen: van 18 mei tot en met 20 mei, maar de belangrijkste aankondigingen krijgen we telkens te zien bij de openingskeynote tijdens de eerste dag. Vervolgens komt Google met meer informatie over alle nieuwigheden tijdens infosessies die speciaal voor ontwikkelaars zijn bedoeld.

Al opent Google dit jaar voor het eerst voor iedereen zijn virtuele deuren. De hoofdkeynote vindt dinsdag plaats om 19:00 uur en hier kan je de rest van de agenda terugvinden. In dit artikel bespreken we wat we allemaal van Google verwachten.

1. Android 12-bèta

Het is bijna een traditie geworden dat Google tijdens I/O de nieuwe versie van het Android-besturingssysteem breder toelicht. We krijgen dan te zien welke verbeteringen we echt mogen ontvangen, en vanaf dan brengt het bedrijf ook een eerste bètaversie uit. Die is niet langer alleen maar voor ontwikkelaars bedoeld, maar voor iedereen die de nieuwe functies wil testen.

Google I/O 2021: deze 4 belangrijke aankondigingen verwachten we

Het nieuwe uiterlijk krijgt meer afgeronde hoeken

Tenminste als je ook een telefoon bezit die met de bèta compatibel is. We zagen de voorbije jaren wel dat steeds meer toestellen van verschillende merken bij die testversie worden betrokken, en dat is natuurlijk een goede zaak. Het doel van zo'n bèta is namelijk om fouten in de software vast te stellen en te rapporteren aan de ontwikkelaars, en met meer testers krijgen we een betere stabiele versie.

Het afgelopen weekend leerden we over de ingrijpende designwijzigingen die voor Android 12 op de agenda staan. Google komt daarnaast met nieuwe functies, en de derde ontwikkelaarsversie van Android 12 lichtte al een tipje van de sluier op.

We leerden onder meer dat telefoon-apps meer vrijheid krijgen, dat links veel soepeler gaan functioneren in combinatie met apps en dat Android-telefoons een geavanceerde haptische feedback krijgen. Verder zijn er ook nog veel verborgen functies die in de code van de nieuwe versie zijn ontdekt, en mogelijk krijgen we voor het eerst ook over die nieuwigheden meer te horen.

Google I/O 2021: deze 4 belangrijke aankondigingen verwachten we

De release-planning van Android 12

2. Google Assistent en Duplex

Je mag niet onderschatten hoe belangrijk de Assistent is voor Google. Googles slimme digitale hulpje is een project dat al lang loopt, maar waar altijd verder aan gewerkt wordt. Hij zit nauw verweven in zowel onze telefoons als smarthomeproducten en andere Google-diensten. Het staat dan ook al zo goed als vast dat we ook dit jaar gaan ontdekken wat de Assistent nog meer heeft geleerd.

Wat we dit keer van Googles kunstmatige intelligentie (AI) gaan zien is nog niet bekend. We weten wel dat er een nieuwe manier komt om de Assistent te roepen op Android-toestellen en dat Google ook beter "Oké Google" gaat detecteren? Google werkt volgens geruchten verder aan een onthoudfunctie voor de Assistent dat moet helpen om makkelijk bladwijzers te maken in allerlei toepassingen en herinneringen op te slaan.

Google I/O 2021: deze 4 belangrijke aankondigingen verwachten we

Google Duplex kan in jouw opdracht telefoontjes doen

Google zou ook meer mogelijkheden met Duplex kunnen laten zien, dat is een dienst die zelf telefoontjes kan voeren in jouw plaats. Even een kappersafspraak maken of een tafel of bioscooptickets reserveren, we zagen het de Google Assistent dankzij Duplex al doen, maar alleen in het Engels. Google Duplex-aankondigingen zijn uitermate geschikt voor een I/O-evenement, omdat ze keer op keer spectaculair zijn en dienen als een uithangbord voor Googles technologie voor AI.

3. Grote Wear OS-update

Je zou kunnen zeggen dat Wear OS, Googles besturingssysteem voor horloges, de laatste jaren echt stiefmoederlijk bedeeld is. Grote fouten worden pas laat ontdekt en nog veel later verholpen, en nieuwe spelers in de markt van smartwatches ontwikkelen nog liever een eigen systeem dan dat ze Wear OS gebruiken.

Toch weten we dat er achter de schermen wel aan Wear OS wordt gewerkt, en een grote update staat ook voor de deur. Wat die inhoudt is niet bekend, alleen dat Tegels eindelijk toegankelijk worden voor apps van derden. Tegels zijn als widgets van Android, maar dan op je horloge.

Google I/O 2021: deze 4 belangrijke aankondigingen verwachten we

Appontwikkelaars zullen eigen Tegels kunnen maken

Wat het ook moge zijn, het is in ieder geval duidelijk dat Wear OS dit jaar eindelijk de aandacht krijgt dat het verdient. Er duiken daarnaast geruchten op dat Samsung voor het eerst zijn zinnen heeft gezet op Wear OS, en zelfs geruchten over een Pixel Watch zijn terug van weggeweest. Durven we onze handen in het vuur steken dat we een eigen horloge van Google ook echt mogen verwachten? Nee, dat niet.

4. Pixel Buds A

Oké, Google I/O is een evenement dat in de eerste plaats gaat om software zoals apps en diensten. Nieuwe apparaten zoals Pixel-telefoons en slimme speakers staan doorgaans gepland voor het jaarlijkse evenement in het najaar.

Als Google dit keer toch één fysiek product tijdens I/O 2021 voorstelt, dan zijn het volgens ons de Pixel Buds A. Google werkt aan een paar volledig draadloze oortjes die voordeliger zijn dan de tweede generatie Pixel Buds. Waarom we denken aan de Pixel Buds A op I/O verschijnen? Google heeft zijn oortjes zelf al op Twitter aangekondigd in een tweet die inmiddels al is verwijderd. Oeps.

Google I/O 2021: deze 4 belangrijke aankondigingen verwachten we

De bewuste verwijderde tweet waarin de Pixel Buds A zijn gelekt

Er komt een witte variante en een groene, maar het valt nog af te wachten waarin de Pixel Buds A verschillen met de Pixel Buds. Mogelijk komen ze met minder krachtige audiodrivers en we verwachten dat je deze oortjes niet draadloos zal kunnen opladen met de meegeleverde case.

Andere aankondigingen

Google I/O is een erg leuk evenement omdat het vol met verrassingen zit. Zowat alle belangrijke apps krijgen hun momentje in de spotlight tijdens de openingskeynote, en de teams achter diensten als Google Foto's, Duo, Maps en Gmail, krijgen hun momentje om de sterkste nieuwigheden te tonen die we in de komende maanden mogen verwachten.

Naast updates voor alle Google-apps en de nieuwe Pixel Buds A, bestaat er nog altijd de kans dat we van nog meer Google-hardware een glimp mogen opvangen. De Pixel 6 en Pixel 6 Pro verwachten we niet meteen, maar misschien krijgen we wel alvast Googles eigen chipset te zien die een hoofdrol gaat spelen bij de toestellen. Zeker omdat ontwikkelaars meekijken, is het mogelijk interessant om de chipset alvast voor te stellen.

Google I/O 2021: deze 4 belangrijke aankondigingen verwachten we

Renders van de Pixel 5a

Verder weten we dat er dit jaar een nieuwe line-up van beveiligingscamera's komt en ook een opvolger van de Nest Hello-videodeurbel komt al op de deur kloppen. Daarnaast weten we dat Google ook werkt aan zijn goedkopere Pixel 5a, maar die smartphone wordt pas in juni voorgesteld volgens geruchten, en hij komt ook niet naar Europa.

Google I/O 2021-nieuws volgen

De opening kan Google I/O 2021 vindt dinsdag plaats om 19:00 uur en vanaf dan zal Androidworld voor je klaarstaan om jou voorzien van het laatste nieuws van het evenement. Wil je het evenement zelf volgen, schrijf je dan hier in. Wat verwacht jij van Google I/O 2021? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google I/O 2021? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Google over de beschikbaarheid van de Google Pixel 6 in Nederland

Al sinds de eerste telefoon van Google, de Nexus One, moeten we de grens over om er eentje te bemachtigen. Voor de nieuwe Pix...

Android 12 update-overzicht: wanneer krijgen telefoons de update?

Google heeft Android 12 officieel aangekondigd, maar wanneer krijgen alle telefoons de update? Wij hebben een overzicht gemaa...

Google Weer-widgets nu in verschillende formaten uitgerold

Google rolt een verbetering uit voor zijn nieuwe weerbericht-widgets. Voortaan kan je het formaat aanpassen zodat er meer inf...

Even voorstellen: Laura aangenaam!

Hai, ik ben Laura, de redacteur die jullie vanaf nu in het weekend voorziet van het laatste Android-nieuws en -  achtergronde...

Nieuwe parkeerapp laat je met een Tikkie betalen, zonder registratie

Parkeren met een app en betalen met een Tikkie zonder eerst een account aan te hoeven maken. Dat kan met nieuwe Nederlandse p...

AW Poll: wat vinden jullie van de Sony Xperia Pro-I?

De Xperia Pro-I is de nieuwste telg in Sony's Xperia-familie en dit cameramonster komt naar Nederland voor maar liefst 1.799...

Zo geef je Android-apps toegang tot je geschatte locatie in Android 12

Google strijdt al jaren tegen apps die locatiegegevens verzamelen terwijl ze die eigenlijk niet, of slechts voor een ‘beperkt...

Zoom lanceert live ondertiteling voor videovergaderingen

Zoom heeft maakt nu voor iedereen live ondertiteling beschikbaar gemaakt in zijn dienst voor videovergaderingen. Je kan Engel...

WhatsApp chats overzetten van iOS naar Android werkt nu ook op deze telefoons

Het overzetten van je chats van iOS naar Android is sinds kort mogelijk voor Samsung-telefoons. Gelukkig blijft het daar niet...

Qualcomm lanceert vier midrange chipsets: dit moet je erover weten

Qualcomm heeft een nieuwe line-up van chipsets aangekondigd die telkens gericht zijn op het midden tot lage segment. Drie van...

Lees meer

Net binnen

Qualcomm lanceert vier midrange chipsets: dit moet je erover weten

Qualcomm heeft een nieuwe line-up van chipsets aangekondigd die telkens gericht zijn op het midden tot lage segment. Drie van...

WhatsApp chats overzetten van iOS naar Android werkt nu ook op deze telefoons

Het overzetten van je chats van iOS naar Android is sinds kort mogelijk voor Samsung-telefoons. Gelukkig blijft het daar niet...

Android 12 update-overzicht: wanneer krijgen telefoons de update?

Google heeft Android 12 officieel aangekondigd, maar wanneer krijgen alle telefoons de update? Wij hebben een overzicht gemaa...

AW Poll: wat vinden jullie van de Sony Xperia Pro-I?

De Xperia Pro-I is de nieuwste telg in Sony's Xperia-familie en dit cameramonster komt naar Nederland voor maar liefst 1.799...

Google Weer-widgets nu in verschillende formaten uitgerold

Google rolt een verbetering uit voor zijn nieuwe weerbericht-widgets. Voortaan kan je het formaat aanpassen zodat er meer inf...

Lees meer