Gaat Twitter zoals SpaceX in 2024 naar de maan? (opinie)

Gaat Twitter zoals SpaceX in 2024 naar de maan? (opinie)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Dacht jij ooit: "Dat is nu echt een hele mooie app, zo handig, vernuftig. Ik koop hem!" In dat geval doe je een aankoop via de Play Store en kan je hem daarna naar hartenlust gebruiken. Miljardair Elon Musk, de rijkste mens ter wereld, had met Twitter precies hetzelfde idee, maar dan op een heel ander niveau.

Zeg jij 'nee' tegen de rijkste mens?

Alle Twitter-gebruikers hebben een nieuwe huisbaas gekregen, want het is voortaan de baas van Tesla en het ruimtebedrijf SpaceX die de sleutels in handen heeft. Elon Musk kreeg maandag groen licht om Twitter over te nemen. En zo kreeg de man van 264,6 miljard dollar toch wat hij wilde: zijn favoriete app en de plaats waar hij zijn dagelijkse hersenspinsels kwijt kan. Eén snedige tweet van huisbaas Elon is genoeg om de ene belegger geld op te brengen en de andere te doen verliezen.

Zeg je 'nee' tegen de rijkste mens ter wereld als hij genereus zijn portefeuille opent? Jij misschien, maar niet als je Twitter heet. Sinds de coronapandemie schoot de omzet van het sociale netwerk flink de hoogte in, dat blijkt uit cijfers van Statista. Maar andere cijfers vertellen een heel ander verhaal. De kwartaalwinsten van het bedrijf zijn als een wipwap, dat lees je in andere cijfers van Statista.

Gerelateerde artikelen

Twitter heeft een verdienmodel dat lijkt op dat van Facebook en Google: de app toont advertenties die zijn aangepast aan jouw persoonlijke interesses. Het is een bekend recept, alleen kan Twitter het al jarenlang minder succesvol uitvoeren en dat heeft te maken met zijn groep gebruikers die minder breed is dan het publiek van zijn concurrenten. Dat bepaalt rechtstreeks welke adverteerders geïnteresseerd zijn om geld uit te geven op Twitter en het vertaalt zich uiteindelijk ook in de beursgang van Twitter die een vrij hobbelig parcours is als je het met pakweg Meta vergelijkt.

Lenen voor je hobby

Je zegt dus geen 'nee' als je Twitter heet, maar toch reageerde het bedrijf eerder sceptisch bij de aankondigding van Musk. Waar twijfelden de leden van de raad van bestuur dan over? Er bestaat geen twijfel over dat de baas van Tesla en SpaceX veel geld waard is, maar alleen zit het meeste van zijn kapitaal rechtstreeks in zijn bedrijven. Het maakt dat 44 miljard dollar neerleggen minder eenvoudig is voor Musk dan het misschien lijkt. De zakenman kan in principe wel geld vrijmaken door bijvoorbeeld Tesla-aandelen te verkopen, maar wat voor signaal zou hij daarmee geven? Het zou de koers van Tesla een flinke dreun geven.

Beeld van de Twitter-app met informatie over COVID-19

Beeld van de Twitter-app met informatie over COVID-19

En toegegeven: misschien hielp het ook niet voor zijn geloofwaardigheid dat in de prijs per Twitter-aandeel die Elon Musk wilde betalen zelfs al een meme zat verscholen. Maar goed, Twitter activeerde een zogenaamde gifpil-strategie om zijn overnemer op andere gedachten te brengen waarop Elon Musk vorige week kon bevestigen dat hij wel degelijk over het geld beschikt omdat hij een lening heeft afgesloten. Dat is wat Twitter meedeelt in zijn persbericht.

13 miljard van de schuld komt bij Twitter zelf te liggen en moet door winsten wordt afbetaald. De zakenman betaalt zelf voortaan ook jaarlijks zo'n 1 miljard dollar aan interesten. Dat is een hoop geld voor zijn nieuwe hobby, want zo zou je de overname van Twitter gerust kunnen bekijken.

Is de visionair op zijn plaats?

Elon Musk is een man van de ideeën, een visionair. Van handige internetbetalingen met PayPal tot elektrische auto's, ruimtevaart en de hyperloop, dat zijn de ideeën waarbij hij op zijn best is. Of dat "enorme potentieel" van Twitter, waar Musk de afgelopen weken regelmatig over sprak ook echt in dat rijtje past, zal nog moeten blijken. Sociale media is al lang geen nieuw concept meer, maar het klopt wel dat er heel wat maatschappelijke uitdagingen zijn in de sector en dat er ook veranderingen nodig zijn.

De aankomende bewerkknop van Twitter is een geliefkoosde functie van Elon Musk

De aankomende bewerkknop van Twitter is een geliefkoosde functie van Elon Musk

Alleen is het vandaag nog twijfelachtig of met sociale media op lange termijn nog steeds de grote winsten mogelijk zijn als wetgevers ermee klaar zijn. In de EU trekken de Digital Markets Act (DMA) en de Digital Services Act stevig de riem aan. En weet je nog van die stevige lening die loopt en de kwakkelende winsten van Twitter?

Veranderende regels

Dat was een eerste bedenking. Je zou daarnaast kunnen stellen dat Elon Musk de sociale media-app niet alleen heeft gekocht voor de winst, maar ook om sociale media in de positieve zin te veranderen, net zoals de auto-industrie die hij stevig op zijn kop heeft gezet. Het zal nog in de komende maanden en jaren moeten blijken wat de man juist met Twitter van plan is en we kunnen dus beter niet te vlug conclusies trekken. Al heeft hij al wel een tipje van de sluier gelicht.

Het was al langer bekend dat Elon Musk vragen stelt bij de strengere moderatieregels die de voorbij jaren op het platform werd uitgeoefend. Je kan er alvast zeker van zijn dat hij die wil aanpakken, alleen kan hij ook daar weer de nodige politieke weerstand verwachten. Elon Musk kan Twitter een leuk spel vinden, maar kent hij ook de (veranderende) regels? In het persbericht van de overname zei hij ook:

"Ik wil Twitter beter maken dan ooit door nieuwe features aan te kondigen, het algoritme open-source te maken en zo vertrouwen te winnen, spambots te bestrijden en accounts als mensen te identificeren."

Elon Musk

Nieuwe functies

Een van die nieuwe functies waar de nieuwe huisbaas van Twitter al zeker achter staat is de bewerkknop voor tweets. Begin deze maand raakte bekend dat Twitter aan zo'n functie werkt en dat er ook aan mogelijke problemen wordt gedacht. Musk wil ook het plaatsen van langere tweets mogelijk maken en dat is ook iets waar Twitter al op een bepaalde manier aan werkt.

Een opvallend voorstander van Musk is Twitter-oprichter en oud-CEO Jack Dorsey. "Elons doel om een platform te creëren dat 'maximaal wordt vertrouwd en een breed publiek aanspreekt, is het juiste. Dat is ook waar Parag Agrawal [de huidige Twitter-CEO, nvdr.] voor staat en waarom ik hem heb gekozen. Bedankt aan jullie beiden om het bedrijf uit een onmogelijke situatie te redden", dat zegt Dorsey in een serie van tweets.

Naar de maan?

Past de visie van Elon Musk ook binnen het nieuwe wettelijke kader voor sociale media waar volop aan gewerkt wordt? Een deel van de verregaande Europese regels gaat in tegen 2023 (de DMA) en de rest tegen 2024 (de DSA). En slaagt hij er ook in om tegelijk voor Twitter een stabiel winstmodel te bouwen?

Het is moeilijk om te voorspellen of het nieuwe hobbyproject van Elon Musk, de overname van zijn favoriete online plek, achteraf een succes zal blijken. Laat ons hopen voor de man dat het met Twitter niet dezelfde vaart loopt als met Musks ruimtebedrijf SpaceX. Dat gaat alvast in 2024 naar de maan.

Afbeelding: Elon Musk Dreaming of a Brighter Future, Steve Jurvetson, CC BY2.0.

De populairste artikelen over Twitter
Twitter

Twitter

Met de officiële Twitterapp van het bekende sociale netwerk kun je korte berichtjes de wereld insturen of personen een privéberichtje sturen. Je kunt foto's of gif ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk