De EU pakt Google, Apple en Meta aan: 7 gevolgen voor jou

De EU pakt Google, Apple en Meta aan: 7 gevolgen voor jou

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Europese Unie gaf vrijdag uitleg over de inhoud van zijn Digital Markets Act. De wet die de machtspositie van big techbedrijven moet verminderen, maar ook gevolgen heeft voor consumenten. Hoewel de wet nog gestemd moet worden in het parlement, wordt die stemming als een formaliteit beschouwd. We bespreken zeven gevolgen voor jou.

1. Berichtendiensten werken als één

In oktober moet de nieuwe Europese regels voor bedrijven als Meta, Apple, Amazon en Google ingaan en de belangrijkste verandering gaan we merken bij de berichtenapps. Dat kon je al horen in de aflevering van vrijdag van onze Tech in Five-podcast. Als gevolg van de Digital Markets Act (DMA) wordt het straks mogelijk om met WhatsApp een bericht te sturen naar een gebruiker op iMessage en van iMessage naar Telegram. Het moet kleinere spelers de kans geven om met hun berichtenapp een groter publiek te bereiken.

Berichtendiensten kunnen dus niet langer gesloten platformen blijven, ook al behoort die aanpak bij sommige bedrijven juist tot de strategie. Door de DMA zal je zowel één-op-één-gesprekken als groepsgesprekken kunnen voeren terwijl jij en je gesprekspartner(s) verschillende apps gebruiken. Al wordt verwacht dat het vooral bij die groepsgesprekken een langere technische uitdaging wordt om systemen met elkaar te integreren.

Gerelateerde artikelen

2. Voorgeïnstalleerde apps verwijderen

Als je een telefoon koopt dan verschijnt die altijd met een pakket van voorgeïnstalleerde apps. En afhankelijk of je een toestel van Samsung, Google of Sony koopt, zien die apps er volledig anders uit. Een deel van die software kan je meestal verwijderen, maar dat geldt niet voor elke app. Dat is er precies wat de Digital Markets Act wil veranderen. Vind je het bijvoorbeeld vervelend dat zowel Google Agenda als de Agenda van Samsung op je telefoon zijn geïnstalleerd, dan kan je voortaan één van de twee verwijderen.

3. Standaard-apps kiezen

Daarnaast mogen techbedrijven hun diensten ook niet langer voortrekken. Google Berichten kan bijvoorbeeld niet langer de standaard app zijn voor sms en de Assistent is ook niet meer de standaard digitale assistent op een nieuwe smartphone. Verwacht wordt dat je bij het in gebruiken nemen van een telefoon dus eerst al je standaard apps zal moeten kiezen.

Hoe dat precies zal keuzeproces zal werken is nog niet duidelijk. Deze maatregel is een logisch gevolg van een eerdere beslissing van de EU waarbij gebruikers een standaard browser en zoekmachine kunnen kiezen op nieuwe telefoons.

Het keuzescherm voor zoekmachines dat nu al in de Play Store verschijnt

Het keuzescherm voor zoekmachines dat nu al in de Play Store verschijnt

4. Applicatiewinkels van derden

En dan is er nog een gevolg voor iOS-gebruikers, want als gevolg van de DMA zal Apple het sideloaden moeten toestaan. Dat wil zeggen dat iPhone-gebruikers ook apps buiten de App Store zullen kunnen installeren. Het is ook al langer duidelijk dat Apple niet staat te springen om de poorten van iOS open te zetten voor andere applicatiewinkels. Google aan de andere kant deed met Android 12 al toegevingen namens andere applicatiewinkels.

5. Gegevens delen tussen diensten

Privacy speekt ook een zekere rol in de nieuwe regels voor big tech en in het bijzonder als het om het verwerken van gegevens gaat. Binnen één bedrijf mogen gegevens die van verschillende diensten komen niet zomaar worden samengevoegd, dat mag alleen met de expliciete toestemming van gebruikers.

De data die bijvoorbeeld Amazon vergaart met zijn streamingdiensten Amazon Prime Video kan bijvoorbeeld niet zomaar worden gebruikt om betere producten aan te bevelen in zijn online winkel. Anderzijds kan bijvoorbeeld Meta de gegevens van een WhatsApp-gebruiker die ook een Instagram-account heeft, niet samenvoegen om dan betere doelgerichte advertenties aan te bieden.

Het bedrijf Facebook veranderde vorig jaar zijn naam in Meta

Het bedrijf Facebook veranderde vorig jaar zijn naam in Meta

6. Betaalmogelijkheden appwinkels

Vorige week startte Google samen met Spotify een test waarbij de muziekdienst een eigen betaalmethode aanbiedt voor gebruikers. Als je het Spotify Premium in de app wil activeren, is het niet langer verplicht om via het Play Store-betaalsysteem je abonnement af te sluiten.

Het was de voorbode voor nieuwe regels van de Digital Markets Act. Die stellen namelijk dat een applicatiewinkel niet langer appontwikkelaars mag verplichten om bepaalde diensten te gebruiken. Het gebruik van het Play Store-betaalsysteem voor in-app aankopen is niet langer een vereiste alvorens een app in de applicatiewinkel in de Play Store wordt opgenomen.

7. Onrechtstreekse gevolgen

En dan hebben we daarmee alle rechtstreekse gevolgen gehad, maar mogelijk heeft de DMA ook nog indirecte gevolgen. Nicolas Petit is professor in concurrentiewetgeving en hij stelt tegen Euronews dat we hogere prijzen voor digitale abonnementen mogen verwachten.

"Ik denk dat de DMA indirect de prijzen kan beïnvloeden met betrekking tot businessmodellen die op abonnementen zijn gebaseerd. We kunnen hogere prijzen verwachten en meer verticale integratie van hardware."

Beelden van de app Protonmail in de Google Play Store

Beelden van de app Protonmail in de Google Play Store

Anderzijds reageren ook sommige kleinere techbedrijven, die juist een duw in de rug moeten krijgen met de DMA, ook teleurgesteld. In een blogbericht zegt de Zwitserse e-mailprovider Protonmail dat het graag nog meer keuzeopties had gezien voor gebruikers. Het onderstreept dat Google en Apple nog steeds hun eigen e-mail-apps naar voren kunnen schuiven. De Duitse clouddienst NextCloud heeft dezelfde bedenking, maar dan met betrekking tot de rol van iCloud en Google Drive op telefoons.

Monsterboetes

Als het Europese parlement de Digital Markets Act goedkeurt, zal de nieuwe wet vanaf oktober 2022 kunnen ingaan. Techbedrijven die de nieuwe regels links laten liggen, kunnen monsterboetes krijgen: bedragen tot 10 procent van hun jaarlijkse omzet wereldwijd. Wanneer na zo'n boete geen wijzigingen worden aangebracht, loopt de som verder op tot 20 procent van hun omzet.

Wat denk jij van de gevolgen van de Digital Markets Act? Denk je dat dit de techindustrie in positieve zin zal veranderen of zie je nog meer positieve of negatieve gevolgen voor consumenten? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over grote techbedrijven? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk