Wat zijn Google Mobile Services en wat heb je eraan?

Wat zijn Google Mobile Services en wat heb je eraan?

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Google Mobile Services. Bijna elk Android-toestel heeft het. Bijzonder voor een open source besturingssysteem, maar het is eigenlijk juist fijn dat het er is. Dit is wat Google Mobile Services (GMS) is en wat je eraan hebt.

Android Open Source Project

Wat Android open source maakt, dat is het gedeelte in de software dat Android Open Source Project (AOSP) heet. Hier bovenop zit GMS, een niet open-sourcedeel dat gratis beschikbaar is voor fabrikanten. GMS is een groep apps die op het systeemniveau zijn geïnstalleerd en dus heel diep in het besturingssysteem zitten.

Naast die apps zijn er ook API’s onder de GMS. Een API is wat een ontwikkelaar van een app nodig heeft om een functie die op het toestel mogelijk is te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen casten van je scherm naar een tv of de mogelijkheid om contact te leggen via Bluetooth. Een API werkt dus niet echt op zich, maar is bedoeld om in apps te bouwen.

De API’s van Google Mobile Services zijn er bijvoorbeeld om ontwikkelaars toegang te geven om een link te leggen naar Google Wallet. Dat is natuurlijk een app die te allen tijde veilig moet blijven, vandaar dat deze functies zo diep ingebakken zijn in het Android-besturingssysteem.

Wat zijn Google Mobile Services en wat heb je eraan?

Google Mobile Services

Ontwikkelaars maken bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt van ML Kit, een deel van Google Mobile Services dat bestaat om de kunstmatige intelligentie van Google voor ze te laten werken. Denk bijvoorbeeld aan suggesties die worden gedaan als je tikt of de mogelijkheid om een streepjescode te scannen en hieruit informatie te kunnen halen. Zo hoeft een ontwikkelaar niet zelf het wiel uit te vinden en kan hij Google’s slimme oplossingen gebruiken binnen zijn eigen app.

GMS is niet alleen handig voor ontwikkelaars, want het geeft ook Android-gebruikers belangrijke handvatten. Om precies te zijn de toegang naar de Play Store, Google Zoeken, Google Maps, Gmail, Chrome en YouTube. Kortom, vooral heel veel Google-diensten (what’s in a name?).

Het zijn allemaal apps die gebruikmaken van je Google-account, al vanaf het moment dat je je Android-telefoon voor het eerst in gebruik neemt. Je kunt GMS eigenlijk niet omzeilen als je van Google-diensten gebruik wilt maken. Zodra je op je Google-account inlogt, wordt GMS gebruikt. Zo zorgt het ook dat je contacten en agenda worden gesynchroniseerd. Kortom, Google Mobile Services maken het gemakkelijker om allerlei nuttige apps en functies te gebruiken op je Android-apparaat.

Gerelateerde artikelen

Telefoons zonder Google Mobile Services

Op zich is nu al duidelijk waarom GMS absoluut essentieel is voor Android-smartphones in het Google-georiënteerde Westen (en waarom Huawei dus zulke problemen had toen het dit niet meer mocht gebruiken van de Verenigde Staten). Je kunt je telefoon gebruiken zonder GMS, maar sommige apps zullen hierdoor niet werken. Er is echter meer. GMS is namelijk ook het stukje software dat helpt bij het pushen van software-updates. Vroeger moest je altijd wachten op een volledige software-update was om beveiligingsupdates en firmware-updates te ontvangen. Nu is het mede dankzij GMS ook mogelijk om die updates los van een volledige software-update te ontvangen.

Je kunt stellen dat je telefoon veiliger is door GMS, want het zorgt ervoor dat je eerder beveiligingsupdates krijgt omdat er niet hoeft te worden gewacht op een grote update van het hele besturingssysteem. Dit hebben we allemaal te danken aan Project Mainline, dat er sinds 2019 is om de updates te verbeteren.

Wat zijn Google Mobile Services en wat heb je eraan?

De Huawei P60 Pro zonder GMS

Certificering nodig

De meeste Android-telefoons hebben GMS, maar er zijn wel wat uitzonderingen. Dat komt omdat Google je er een certificering (Mobile Application Distribution Document) voor moet geven. Om die te krijgen moet je toestel wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dat gaat bijvoorbeeld om een bepaalde resolutie of beloofde privacymogelijkheden.

Huawei kan geen certificering krijgen voor nieuwe toestellen vanwege de ban vanuit de Verenigde Staten. Sowieso zijn er veel Chinese telefoons die geen gebruikmaken van GMS (al zijn dat wel telefoons die ook binnen Azië blijven, waar mensen minder Google-minded zijn). Ook Amazon-tablets maken geen gebruik van GMS, daarom zie je geen Play Store op die apparaten. Hoeft ook niet, want Amazons besturingssysteem Fire OS wordt gediend door de Amazon-appstore.

Staat er geen GMS op je toestel? Dan kun je het sideloaden. Bij Amazon lukt het vrij makkelijk. Xiaomi-toestellen van begin 2021 hebben het wat dat betreft moeilijker. Gelukkig is de kans groot dat je dat allemaal niet hoeft te doen. Je kunt er vergif op innemen dat als je een Android-apparaat in je hand hebt, of om je pols, er GMS op te vinden is. En nu weet je precies waarom.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk