DiscussieDonderdag: het is verdacht als je geen blauwe vinkjes aan hebt in WhatsApp

DiscussieDonderdag: het is verdacht als je geen blauwe vinkjes aan hebt in WhatsApp

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Onze redacteurs hebben veel overeenkomsten: een verhoogde interesse in Android en veel behoefte om met hun vingers over toetsenborden te racen. Maar, dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens zijn. In AW Discussiedonderdag leggen we elkaar wekelijks het vuur aan de schenen met een stelling. Vandaag hebben we het over WhatsApp-vinkjes.

Blauwe vinkjes op WhatsApp

Laura: Ik heb mijn blauwe vinkjes op WhatsApp uit en ik krijg nog steeds wel eens opmerkingen daarover. Wat vind jij, is het verdacht om die vinkjes uit te hebben?

Claudia: Verdacht niet echt. Heb meer zoiets van waarom zou je het doen. Als ik niet binnen een dag antwoord op een bericht, dan moet de verzender dat maar accepteren.

Laura: waarom ik de blauwe vinkjes uit heb is enerzijds omdat ik mezelf wil beschermen. Ik kan soms in de rats zitten als ik zie dat ik iets belangrijks vraag en iemand het wel zou lezen en dan niet reageert. Dan ging vroeger in mijn hoofd soms helemaal verkeerd, waardoor ik al vrij snel nadat het kon heb besloten de vinkjes uit te doen. Dat zal inmiddels dus wel 10 jaar zo zijn ofzo! Heb jij de vinkjes nooit uit gehad?

Claudia : Nee, niet echt. Ik had ooit wel eens bepaalde verwachtingen van mensen. Op het gebied van sociale media en chatapps heb ik dat losgelaten.

Loslaten

Laura: Ah, kun je delen hoe dat hebt gedaan? Ben benieuwd!

Claudia: Als mensen niet of laat reageren op mijn bericht dan zullen ze wel druk zijn of geen moeite willen doen.

Laura: Oh ja, dat snap ik wel. Ik heb echter anderzijds ook wel het devies de vinkjes uit te hebben omdat ik niet aan de verkeerde kant van het verhaal wil zitten. Ik ben soms bang dat ik dan per ongeluk juist de persoon ben die dan iemands berichtjes op 'gelezen' heeft staan maar niet antwoord, terwijl dat dan per ongeluk is.

Claudia: Ik maak me niet zo druk om wat andere mensen van mij verwachten. Daarom geldt het omgekeerde ook, ik verwacht op dat gebied niet veel van anderen. Dat zorgt alleen maar voor frustratie en teleurstellingen, terwijl het vaak om futiliteiten gaat. Als het dringend is, is een beller meestal sneller.

Laura: Dat is wel waar ja. Maar het is ook wel een privacydingetje toch: ik vind dat het mensen dus ook niet aangaat wanneer ik op mijn telefoon kijk. Als je die vinkjes uit hebt, dan zijn die verwachtingen sowieso helemaal weg, dat is toch veel beter?

Claudia: Ah privacy. Ik denk niet dat mijn contactpersonen erbij stilstaan dat ik, omdat ze blauwe vinkjes in WhatsApp zien, veel op mijn telefoon kijk. Ik kijk sowieso al veel op mijn telefoon en dat weten de meeste mensen al wel.

Gerelateerde artikelen

Privacy

Laura: Nou ja, het gaat me niet zozeer om vaak, maar gewoon wanneer. Als ik een avond uit ben en niet op mijn telefoon wil kijken, dan hoef ik dat niet van mensen te horen, zegmaar. Ik wil geen verwachtingen scheppen. Het is zo normaal geworden dat je de godganse dag maar WhatsAppt, dat mensen tegenwoordig bijna de hulpdiensten bellen als je een dag niet online bent. Ervaar jij dat niet, even los van de vinkjes, dat WhatsApp wel érg belangrijk is geworden?

Claudia: Nee, dat ervaar ik niet zo. Het boeit me eigenlijk vrij weinig als mensen verwachtingen van mij hebben die ik niet waarmaak.

Laura: Vind je dat je zelf WhatsApp te veel gebruikt?

Claudia: Nee, ik gebruik Telegram veel meer omdat ik daar ook nieuws lees via kanalen en aan verschillende groepen deelneem. Telegram is zoveel leuker, heb sinds deze week dan ook een Premium-account. WhatsApp gebruik ik alleen om te appen met mijn familie, wat buren en mensen van de sportschool. Ik gebruik het niet zoveel. Jij wel? Voor mij is WhatsApp meer een moetje. Krijg er een beetje ICQ-vibes bij.

Laura: Oh wat tof dat je Premium hebt, het bevalt wel dus? Ik ben wel echt een WhatsApper, maar soms kan ik het ook helemaal zat zijn eventjes. ICQ, haha! Ik heb ICQ nooit echt gebruikt, ik was echt een MSN'er, compleet met emo-achtige songtekst als gebruikersnaam. Telegram vind ik moeilijk in te komen, heb het gevoel dat het heel veel is en dat het niet echt zo prettig qua interface is bij een op een gesprekken, maar dat ervaar jij dus niet zo?

Claudia: Telegram is wel wat complexer dan WhatsApp maar dat vind ik juist leuk. Ik heb al mijn één-op-één-gesprekken, kanalen en groepen netjes in lijsten geordend en meldingen staan voor de meeste chats uit. Ik kijk wanneer ik zin heb. Ik heb ICQ en MSN gebruikt, mooie tijden waren dat. Boomer.

Laura: Hmm, klinkt wel als een plan. Misschien moet ik er ook eens wat meer mee gaan doen. Dan spreken we elkaar straks op Telegram!

Wat vind jij van die blauwe vinkjes op WhatsApp? Stoor je je aan mensen die ze niet aan hebben? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk