Je kunt voor veel dingen wel op technologie vertrouwen, maar er zijn zaken waarvoor je toch echt op jezelf bent aangewezen. Krijg je bijvoorbeeld een phishingmail, dan kan technologie niet echt voorkomen dat je op die malafide mail klikt. Heb je op Tinder een match met iemand die je constant geld vraagt, dan is het aan jou of je dat geld ook overmaakt. Er is veel digitale oplichting en fraude: deze vormen komen het vaakst voor.
Datingfraude
Vaak begrijpen mensen niet hoe het kan, maar toch gebeurt het vaker dan je zou denken: datingfraude. Deze manier van fraude heeft niet zozeer met tech te maken als in hacking, maar wel met oplichting omdat iemand net doet alsof hij of zij verliefd is, maar stiekem alleen maar geld wil aftroggelen. Deze online nep-aanbidders doen zich vaak voor als iemand anders en catfishen zo hun slachtoffer. Het komt veel voor vanuit Nigeria, waar het de term ‘yahooboy’ heeft gekregen. Er is echter ook datingfraude die iets minder vrijwillig is: dat is wanneer iemand bepaalde foto’s van je heeft verkregen en je afperst voor geld, omdat hij of zij je foto’s anders deelt met je familie, vrienden of volgers.
Gerelateerde artikelen
Beleggingsfraude
Er zijn ook fraudeurs die niets te maken hebben met dating, maar wel met mensen die juist meer geld willen verdienen. Mensen die interesse hebben in online beleggen of snel rijk worden, lopen wel eens in de val van een online beleggingsfraudeur. Dat kan bijvoorbeeld door op een linkje te klikken waarop BN’ers zogenaamd reclame maken voor bitcoin of andere investeringen. Het lijkt allemaal maar een gewone webpagina en dat is het in eerste instantie ook, maar na de eerste keer er naar toe surfen wordt het aangepast en zo kunnen ze hun weg vinden op het internet.
Gerelateerde artikelen
WhatsApp-fraude
WhatsApp-fraude laat zien dat hackers vaak niet gaan voor de kleine platforms die niet zo goed beveiligd zijn, maar juist om de grote: daar heb je immers de meeste mensen en kun je de grootste schade aanrichten. WhatsApp-fraude draait vaak om iemand die in nood is. Een kwaadwillende appt dan bijvoorbeeld je ouders net alsof ze jou zijn, met een hulpvraag om geld. Er wordt verzocht om snel geld over te maken.
Gerelateerde artikelen
Marktplaats-fraude
Marktplaats is een plek waarop geld over en weer gaat, dus het is geen wonder dat hier fraudeurs om de hoek komen kijken. We hebben het als het gaat om digitale fraude niet per se over verkopers die je een PlayStation 5 verkopen en je in plaats daarvan een doos met bakstenen opstuurt (al gebeurt dat ook regelmatig), maar over mensen die betaallinkjes gebruiken die niet van een officiële bank komen. Ze lijken er wel vandaan te komen, maar dat is niet zo. Check dus goed voordat je klikt waar het linkje naar toe gaat. Als je twijfelt, vraag het dan na aan de klantenservice van Marktplaats.
Gerelateerde artikelen
Phishing via e-mail
Mocht het nog niet duidelijk zijn: veel online fraude valt of staat bij mensen die malafide websites maken en andere mensen die op linkjes klikken naar die foute websites. Veel van dit soort linkjes worden verspreid via e-mail. Nu is e-mail wat minder persoonlijk dan bijvoorbeeld social media, waardoor mensen over het algemeen al eerder wat meer alert zijn. Je ziet het bijvoorbeeld aan het vreemde e-mailadres, aan spel- en taalfouten, aan afbeeldingen die net niet helemaal één op één zijn met de standaard mails van het bedrijf dat ze pretenderen te zijn: vaak zijn er bij mails wat meer aanwijzingen dat er iets geks gaande is, dan in een gewoon WhatsApp- of Marktplaatsgesprek.
Gerelateerde artikelen
Wat doe je ertegen?
In het geval van WhatsApp-fraude: laat vooral je ouders weten dat je ze nooit zou WhatsApp om geld en dat als je ze al om geld zou vragen, je dit altijd face to face zou doen of anders in een videogesprek, zodat ze zien dat jij het bent (en het ook kunnen horen aan je stem). Krijg je zelf zulke appjes, videobel dan de persoon als wie de schurken zich voordoen en check of diegene dat inderdaad heeft gevraagd.
Krijg je een verdachte link, hover er dan eerst over met je muis en kijk waar het linkje precies naartoe gaat, zonder er nog op te klikken. Of check waar het vandaan komt: klopt het e-mailadres wel? Vraag het ook altijd na bij de instantie waar je het linkje hebt gevonden of waar het vandaan lijkt te komen, zoals je bank of Marktplaats. En luister vooral naar je gevoel: vaak voelt iets al een beetje vreemd of ongemakkelijk, of simpelweg te mooi om waar te zijn.
Ben jij wel eens het slachtoffer geweest van digitale fraude? Dat moet vast moeilijk zijn geweest. Deel je verhaal onder dit artikel.