We kunnen al een hele lange tijd digitaal inzoomen met de camera's op onze smartphones. Mooi worden foto's dan echter niet, je zoomt dan namelijk in op de pixels waardoor foto's al snel erg pixellig worden. Toch moet digitaal zoomen steeds beter gaan worden, daar moet onder andere de nieuwste sensor van Samsung althans voor gaan zorgen.
Digitaal en optisch zoomen
We hebben het bij Androidworld vaak over smartphonecamera's, megapixels, sensoren en alles wat hierbij komt kijken. Ook zoomen komt vaak naar voren. Niet gek, want vanaf 2019 is het een steeds groter thema geworden bij smartphones. Vanaf toen kregen veel high-end smartphones namelijk de beschikking over een telelens of periscoopcamera.
Gerelateerde artikelen
Met een tele- of periscooplens kun je optisch zoomen. Deze camera's gebruiken hiervoor meerdere lenzen om het beeld in te kunnen zoomen of te kunnen vergroten. De brandpuntafstand wordt hierdoor namelijk vergroot. Dit is de afstand tussen de sensor en het midden van de lens. Hoe groter deze afstand in millimeters is, des te verder je kunt 'zoomen'.
Je ziet bij telelenzen vaak dat het gaat om 2x of 3x optische zoom, bij periscoopcamera's om 4x, 5x o 10x zoom. Dit optisch zoomen is anders dan digitaal zoomen. Bij een digitale vergroting, zoom je namelijk in op de pixels. Bij een brandpuntafstand die zorgt voor 1x zoom, zoom je dan digitaal in tot bijvoorbeeld een vergroting van 10x, de kwaliteit gaat hierdoor achteruit. Dit laatste moet nu echter worden aangepakt door middel van 'sensor-crop'. We leggen het hieronder aan je uit.
200 MP en pixel binning
Samsung introduceerde vorig en afgelopen jaar meerdere 200 MP-camerasensoren. De eerste was de ISOCELL HP1-sensor welke in de Motorola Edge 30 Ultra en de Xiaomi 12T Pro te vinden was. Later volgde de ISOCELL HP 2 die in de Galaxy S23 Ultra geplaatst werd.
De HP 1-sensor bevat 200 miljoen pixels en voegt de informatie uit al deze pixels samen in foto's van 50 MP of 12,5 MP. Dit samenvoegen heet pixel binning. Dit moet zorgen voor foto's met veel detail omdat de sensor de informatie uit alle 200 miljoen pixels gebruikt. Door de pixels daarbij samen te voegen zorg je ervoor dat ze groot genoeg zijn om genoeg licht op te vangen.
Gerelateerde artikelen
Digitaal verbeterde zoom
Een bijkomend voordeel is dat Samsung aangekondigd heeft dat het een techniek gaat gebruiken om uitsneden te maken uit deze vele megapixels. De extra megapixels van de hoofdcamera worden hiervoor gebruikt en de software deelt de pixels vervolgens opnieuw in waardoor de foto's minder pixellig moeten worden. Verschillende modi leggen dan een beeld vast uit het midden van de sensor en snijden het omliggende gedeelte uit. Van de 200 MP wordt dan dus bijvoorbeeld een uitsnede gemaakt van 12 of 48 MP. Je krijgt hiermee bij digitale zoom, 'optisch zoomachtige' resultaten.
Ook Google gebruikt de techniek en bovendien had Apple het er vorige week uitgebreid over tijdens de lancering van de iPhone 15-serie. De smartphones uit deze serie gebruiken allemaal een 48 MP-hoofdcamera. Toch is het ook mogelijk om 2x te zoomen zonder verlies van detail. Software gebruikt voor de 2x digitale zoom namelijk het middelste gedeelte van de sensor om een 12 MP-foto te maken. In de afbeeldingen hieronder proberen we het begrijpelijker te maken.
Van het gehele beeld - met de vele megapixels - wordt een uitsnede gemaakt.
Zoom jij vaak in?
Digitaal zoomen moet dus steeds beter gaan worden, al zal het nooit zo goed worden als optisch zoomen. Het is wel een stuk goedkoper en hierdoor te integreren in low-end en midrange smartphones. Het is dus een fijne ontwikkeling dat fabrikanten er steeds meer moeite in steken om het te verbeteren.
Zoom jij vaak met de camera's op je smartphone? En heb je hiervoor een tele- of periscooplens of moet je digitaal zoomen? Laat het weten in de comments onder dit artikel.
