De 4 slechtste dingen van Android 12

De 4 slechtste dingen van Android 12

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android 12 is een grote upgrade die heel wat nieuwe functies en visuele verbeteringen brengt. Toch zijn we niet overal te spreken over. We omschrijven vier minder goede zaken of kritische bedenkingen die we hebben bij de nieuwe Android-software.

1. Het succes van Material You is onzeker

Een van de belangrijkste aspecten die Google in oktober naar voren schoof bij de lancering van Android 12 is het Material You-design. De kleuren van je achtergrond bepalen de tinten in de interface van je telefoon en in apps en zo krijg je een harmonieus geheel.

Dat is tenminste in theorie zo, want niet alle Android-gebruikers krijgen het beste van Material You te zien. Fabrikanten hebben zoals altijd de vrijheid om hun eigen softwareschil te ontwikkelen en niet alle merken gaan met de dynamische kleuren van Android 12 aan de slag. Daarnaast ligt er ook bij ontwikkelaars een verantwoordelijkheid, want zij moeten hun apps bijwerken met het nieuwe thema. De vraag is of elke appmaker even gretig is om het nieuwe thema toe te passen wanneer tegelijk ook niet alle smartphonemerken het thema ondersteunen in de de interface.

En dan is er nog de uitwerking van Material You. De mate van personalisatie bij het kiezen van kleuren blijft vrij beperkt. Er zijn verder heel wat pasteltinten te zien, maar Googles kleurenpallet blijft vrij braafjes, dat merkte ook mijn collega Claudia op in haar opiniestuk.

Het concept van Material You afgebeeld

Het concept van Material You afgebeeld

2. Smarthomebediening zit meer verborgen

We halen met zijn allen steeds meer smarthome-apparaten in huis en er wordt ook naarstig gewerkt aan een nieuwe standaard die al deze slimme toestellen laat samenwerken. In Android 11 kwam Google dan ook met een handige functie. Door de powerknop lang ingedrukt te houden krijg je een menu te zien waarmee je je apparaten snel kan bedienen

Alleen kan de strategie van de Android-ontwikkelaars soms wispelturig zijn en daarom kan je voortaan alleen de Google Assistent openen door de powerknop lang ingedrukt te houden. Het geeft in de eerste plaats aan dat Google liever in de richting duwt van zij digitale hulpje, maar of het echt een stap voorwaarts is, daar valt over te discussiëren.

Gerelateerde artikelen

De bediening voor smarthome is niet helemaal verdwenen, want je vindt het menu voortaan via de knop 'Apparaatbediening' in de snelle instellingen. Maar nu het wat dieper in de interface zit verborgen, werkt het wat omslachtiger.

3. Volumebediening tijdens het casten

Tijdens het casten op je tv of smart display kon je altijd de volumeknoppen van je smartphone gebruiken om het volume snel aan te passen. De functie werd echter verwijderd in Android 12 en de reden daarvoor is volgens Mishaal Rahman (via Twitter) van XDA Developers een rechtszaak waarin Google verwikkeld zit. Het is niet duidelijk om welke zaak het juist gaat, maar voorlopig kan je het volume op je telefoon alleen wijzigen vanaf de Chromecast melding of de Google Home-app.

Gelukkig is een oplossing onderweg met de komst van Android 12L, dat is een nieuwe Android-versie die gericht is op tablets en foldables. Die update zal in de lente van 2022 voor Pixel-toestellen beschikbaar zijn, maar bij andere telefoons zal hij vermoedelijk langer langer op zich laten wachten.

4. Geen grote plannen met widgets

Met de komst van iOS 14 vorig jaar heeft Apple widgets naar de iPhone gebracht. Met de strakke vormgeving ging Apple nog een stapje verder dan Android en het is ook mogelijk om meerder widgets op elkaar te stapelen zodat ze minder plek op het startscherm innemen. Je kan dan vlot tussen de verschillende tools wisselen.

Google leek met Android 12 de boodschap te hebben begrepen en werkt nu volop aan nieuwe Android-widgets in een mooi Material You-jasje. Er is er eentje voor onder meer: Drive, Google Weer, Chrome en Maps. Alleen krijgen Android-gebruikers niet de mogelijkheid om meerdere widgets op elkaar te stapelen. Googles plannen met widgets lijken eerder op een soort van inhaalbeweging, maar een echte grote verbetering kwam er met Android 12 niet.

Widgets in Android 12

Widgets in Android 12

Zijn we nu negatief?

Nee hoor, alleen kritisch. Eerder schreven we al over 6 gloednieuwe features van Android 12 en een hele reeks positieve aspecten aan de nieuwe versie. Je kan gerust stellen dat Android 12 de grootste update in jaren is en ook de verbeteringen in Android 12L zien er positief uit. Toch zijn er altijd verbeterpunten.

Wil je nu weten wanneer jouw smartphone de update ontvangt? Kijk dan naar ons grote updateoverzicht. Wat denk jij dat Google beter kon doen met Android 12? Kijk jij uit naar de update voor jouw smartphone? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk