CoronaCheck is nu toegangsbewijs en paspoort voor vakantie, dit moet je weten

CoronaCheck is nu toegangsbewijs en paspoort voor vakantie, dit moet je weten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Nederlandse CoronaCheck-app werkt vanaf nu als een toegangsbewijs voor evenementen en vanaf 1 juli ook als een paspoort dat mensen toestemming geeft om te reizen doorheen Europese landen. Toch werkt de app nog niet voor iedereen die al gevaccineerd is. We leggen uit wat je moet weten over CoronaCheck.

CoronaCheck voor reizen en evenementen

De zomermaanden zijn begonnen, en mensen kijken ernaar uit om zorgeloos op vakantie te vertrekken naar het buitenland. Helemaal zorgeloos reizen is er nog niet bij tijdens de pandemie, maar Europese landen staan reizen wel toe mits de reiziger kan bewijzen dat hij geen risico vormt en geen besmettingen kan veroorzaken.

Dat is waar CoronaCheck bij komt kijken, want de app werkt vanaf nu niet alleen als een toegangsbewijs voor evenementen, maar vanaf 1 juli ook als een paspoort voor reizen in Europa. Er zijn drie mogelijke manieren waarmee jij kan bewijzen dat je geen risico vormt voor reizen en evenementen:

  • Heb jij minimaal 12 en maximaal 180 dagen geleden het coronavirus opgelopen, dan kan de app de gegevens het positieve resultaat van jouw PCR-test van de GGD inladen.
  • Ben je alvast gevaccineerd? De app kan vanaf nu vaccinatiegegevens halen uit de systemen van de RVIM, de GGD en ziekenhuizen. Als je twee prikje hebt gehad - of in geval van het Janssen-vaccin één prikje - dan krijg je toegang tot reizen en evenementen.
  • De houder van de app is tot 48 uur voor de toegang tot het evenement of de reis negatief getest voor corona. Vanaf 1 juli kan je zo'n gratis afspraak maken om je te laten testen wanneer je een land bezoekt dat een negatief testresultaat vereist voor toeristen. De verschillende regels per land kan je hier terugvinden.
Zo krijg je toegang wanneer je een PCR-test laat afnemen

Zo krijg je toegang wanneer je een PCR-test laat afnemen

App of geprint bewijs

Zodra je aan één van deze drie voorwaarden voldoet dan zal de CoronaCheck-app een QR-code tonen die gescand wordt door een controleur. Wanneer er een groen scherm op je telefoon verschijnt, betekent dat dat je toegang krijgt.

Heb je geen telefoon of wens je je telefoon niet te gebruiken als een toegangsbewijs dan kan je nog altijd je bewijs printen op de website coronacheck.nl, of je kan bellen om jouw code op te sturen naar jouw adres.

Voorbeeld van een geprint bewijs

Voorbeeld van een geprint bewijs

Gevaccineerd bij de huisarts?

Bij 91 procent van de gevaccineerden kan een toegangsbewijs getoond worden in de CoronaCheck-app, maar dus nog niet bij iedereen. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders, voornamelijk 60- tot 65-jarigen kregen hun prikken bij de huisarts, en die gegevens zijn nog niet allemaal ingeladen in de CIMS-databank van de RVIM. Dat probleem doet zich voor bij een derde van de vaccinatie die door de huisarts zijn uitgevoerd. Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat het probleem voor 1 juli grotendeels opgelost zal zijn, dat weet de Volkskrant.

Verschillen wat betreft privacy

Privacy en de CoronaCheck-app werken verschillend afhankelijk of je toegang wil tot evenement in Nederland of tot een Europees land voor je vakantie. Bij een toegangsbewijs krijgt de controleur enkel je initialen te zien en een dele van de geboortedatum. Dat is genoeg om je gegevens aan de hand van een identiteitskaart te verifiëren. In Nederland zien controleurs ook niet om welke reden jij toestemming krijgt.

CoronaCheck is nu toegangsbewijs en paspoort voor vakantie, dit moet je weten

Het coronapaspoort voor reizen geeft heel wat meer informatie prijs, en dat komt omdat de verschillende Europese lidstaten andere regels rond reizen hanteren. Doordat de app meer gegevens toont hebben alle landen ingestemd met het reispaspoort tijdens de pandemie. De controleur krijgt dus je volledige naam en geboortedatum te zien, maar jij ziet ook waarom je een groen scherm krijgt: vanwege vaccinatie, een negatieve test of omdat je het virus recent hebt opgelopen. In geval van een vaccinatie ziet de controleur ook welk vaccin je hebt gekregen en wanneer je de prikken hebt gehad. Belangrijk is wel dat de gegevens nergens op het controletoestel van de controleur worden bewaard, want ze worden alleen gebruikt voor verificatie met je identiteitskaart.

Gerelateerde artikelen

Ethische bezwaren

Veel critici hebben niet zozeer problemen met de manier waarop het coronapaspoort en toegangsbewijs met onze privacy omgaan. Er zijn eerder fundamentele bewaren bij dit soort van apps, dat stelt Jaap-Henk Hoepman universitair hoofddocent privacy aan de Radboud Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen tegen de Volkskrant. "De normalisering van een gezondheidscheck voor een reis of toegang. Dat geldt net zo goed voor de Nederlandse versie als de Europese."

Volgens de hoofdocent moeten we vooral toezien op het tijdelijke karakter van deze maatregelen. "Nu er een complexe controle-infrastructuur wordt opgezet, is de kans waarschijnlijk dat de gezondheidschecks gewoon zullen blijven."

CoronaCheck

CoronaCheck

Met de CoronaCheck-app kunt je een coronabewijs maken. Dit is een QR-code op basis van een test, herstel of vaccinatie. Je krijgt twee QR-codes: een Nederlandse QR-c ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk