Column: Ik wil een Tenminste Houdbaar Tot-sticker op mijn smartphone...

Column: Ik wil een Tenminste Houdbaar Tot-sticker op mijn smartphone...

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Google is de maker van Android en brengt elk jaar een nieuwe Androidversie uit en elke maand een veiligheidsupdate. Heel veel mensen verwarren het feit dat Google dit doet met dat dat ook zo zou moeten zijn op hun smartphone. In een ideale coronavrije wereld waar het altijd 23 graden is en Feyenoord elk jaar kampioen wordt zou dat prachtig zijn. Helaas zit onze wereld zo niet in elkaar.

Ik wil

Ik zie en lees steeds vaker dat er kritiek is op fabrikanten voor het niet volgen van het voorbeeld van Google. Die kritiek kan ik begrijpen wanneer je meer dan € 1000 hebt betaald voor een Galaxy S21 Ultra of een OPPO Find X3 Pro. Dat is toch net even anders wanneer je een toestel hebt gekocht uit de middenklasse of lager. Laat mij het uitleggen.

Jij hebt niet altijd recht op updates

Het uitbrengen van een update kost geld, zeker wanneer het gaat om een versie-update. Het is namelijk niet zo dat wanneer je als fabrikant Android 12 ontvangt van Google je deze zo maar kan overzetten en uitrollen. De software moet aangepast worden aan de gebruikte hardware in het toestel en aan de eventueel aanwezige schil. Dit kost ontzettend veel arbeid van de ontwikkelaars en dus heel veel geld. Ik heb me laten vertellen dat een update zo maar een miljoen kost per toesteltype: dat is heel veel geld. Tel daarbij op dat een toestel vaak meerdere types heeft (banden en provider-uitvoeringen) en dan kom je op een aardig bedrag.

Dit is belangrijke kennis om de volgende reden. Smartphonefabrikanten zijn commerciële bedrijven die winst moeten maken, ik hoop dat dat geen verrassing voor je is. Wanneer ze een product maken, bedenken ze van tevoren wat ze er instoppen en nog belangrijker voor welke prijs ze deze willen verkopen. De verkoopprijs geeft ze een bepaalde plek in de markt en tegenover de concurrentie. Ook is de prijs ontzettend belangrijk voor de consument. Zelfs al is het product maar 5 euro goedkoper bij bijvoorbeeld Belsimpel, dan zullen ze hem daar toch halen. Wij willen nu eenmaal veel voor weinig en nog een beetje snel ook.

Gerelateerde artikelen

Stel dat een fabrikant een toestel van € 199 euro op de markt brengt, dan zijn de marges daarop heel klein en zal er van te voren bepaald moeten worden waar de kosten voor de productie aan gespendeerd gaan worden. De consument wil immers een zo goed mogelijk product voor de laagste prijs. Dan moet er zo maar een keuze gemaakt worden tussen een betere camera of een extra versie-update.

Er zullen nu heel veel gebruikers van dat type toestel briesend door de kamer stampen, roepend dat ze ‘recht hebben op...’ maar dat is natuurlijk onzin. Wanneer je een toestel koopt, moet je weten wat je ongeveer kunt verwachten van een toestel van een bepaalde prijsklasse. Je weet dat je geen topcamera krijgt in een device van € 199 en wat mij betreft kun je dan ook zelf wel verzinnen dat je geen 5 jaar ondersteuning kunt krijgen wat betreft updates.

Wat voor camera er in een toestel zit en hoe groot de accu is kun je heel makkelijk overal vinden, maar hoe vaak het toestel in de komende jaren een update gaat krijgen is vaak niet of moeilijk terug te vinden. Het kan zij dat men het niet wil communiceren of dat men het gewoon nog niet weet. Gelukkig zien we dat men hierover steeds meer en duidelijker communiceert, maar nog steeds is deze informatie vrijwel niet te vinden. Gelukkig heb ik daar een oplossing voor.

Tenminste Houdbaar Tot 

Ik pleit voor een Tenminste Houdbaar Tot sticker op de verpakking van een smartphone. Net als bij een pak melk weet je dan tot wanneer het minimaal veilig is om de inhoud te consumeren zonder dat je daar problemen mee krijgt. Een THT-sticker op een smartphone vertelt hoeveel versie-updates je toestel minimaal krijgt, en hoe vaak je een veiligheidsupdate krijgt, maandelijks of per kwartaal bijvoorbeeld. Met een dergelijke duiding zijn we in een klap af van al het gezeur rondom de updates. Als consument maak je dus een bewuste keuze voor een product met een update-cycle. Daarbij weet je wat je inlevert wanneer je weer eens veel voor weinig wilt hebben.

Hiermee ligt de verantwoording ook volledig bij de leverancier en kunnen we hem/haar daar ook op afrekenen. Overigens wil het niet zeggen dat wanneer een smartphone geen versie-update meer krijgt deze niet meer te gebruiken is. Een toestel met Android 10 kan nog jaren mee wanneer het regelmatig (en dat hoeft echt niet elke maand) zijn veiligheidsupdate krijgt.

Themaweek Telefoons en duurzaamheid

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Telefoons en duurzaamheid. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk