'Bitcoin gebruikt in één jaar bijna net zoveel elektriciteit als heel Zweden'

'Bitcoin gebruikt in één jaar bijna net zoveel elektriciteit als heel Zweden'

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Er kleven nogal wat nadelen aan de cryptomunten en NFT's. Zo verbruiken ze beiden ongelofelijk veel energie. Volgens een onderzoek verbruiken ze soms zelfs meer energie dan heel Zweden in één jaar. In dit artikel duiken we daarom iets dieper in de duurzaamheid omtrent de cryptocurrency en de NFT's én kijken we of er wellicht oplossingen zijn.

Het probleem: 402 kg CO2 uitstoot per transactie

Uit een van onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat crypto’s, en specifiek Bitcoin-transacties, een grote impact hebben op ons klimaat. De eerste resultaten uit het onderzoek laten zien dat er naar schatting 402 kg C02 per Bitcoin-transactie gebruikt wordt. Nu zeggen losse cijfers niets, en krijgen ze pas waarde als je ze kan vergelijken. En dat heeft de DNB gelukkig gedaan. Een gemiddeld gezin in Nederland gebruikt per maand namelijk 611 kg CO2. Dat houdt dus in dat er per Bitcoin-transactie net zoveel C02 uit wordt gestoten als een gemiddeld huishouden in 20 dagen zou doen.

En dan zijn we er nog niet, deze cijfers gaan over het jaar 2020, de DNB verwacht dat de uitstoot nog hoger zal worden. Hier overheen komt een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Cambridge waarin staat dat de Bitcoin en Ethereum, een van de twee grootste cryptomunten, in één jaar twee keer zoveel elektriciteit gebruiken als heel Zweden doet.

Je ziet in 2020 een stijging van 25% aan C02 uitstoot in vergelijking met 2019. Dit komt volgens het DNB bijna volledig door het toenemende energieverbruik van het Bitcoin-netwerk. Afbeelding afkomstig uit het onderzoek uitgevoerd door DNB. 

Je ziet in 2020 een stijging van 25% aan C02 uitstoot in vergelijking met 2019. Dit komt volgens het DNB bijna volledig door het toenemende energieverbruik van het Bitcoin-netwerk. Afbeelding afkomstig uit het onderzoek uitgevoerd door DNB. 

'Er moet een verbod komen' 

In het onderzoek van De Nederlandsche Bank is specifiek gekeken naar de Bitcoin. Dit is een crypto die gebruikt maakt van algoritmes die veel energie verbruiken. Dit ligt aan het zogeheten 'mining-proces' die ze gebruiken. Dit is het proces dat ervoor zorgt dat er nieuwe transacties geverifieerd en gemaakt kunnen worden. Dit proces wordt uitgevoerd door een gigantisch netwerk aan computers, welke met zijn allen enorm veel energie gebruiken. Dit proces vindt overigens ook zo ongeveer plaats bij NFT's. Ook hiervoor moeten vele computers 'draaien' om deze te beheren, op te slaan en te verifiëren. In de podcast 'De Dag' van de NOS meldt datawetenschapper Alex de Vries dat hij schat dat er op dit moment ruim drie miljoen computers actief bezig zijn met het verwerken van cryptocurrency. Volgens hem verbruikt dit netwerk minimaal net zoveel stroom als heel Argentinië.

Nu zijn niet alle cryptomunten gebaseerd op deze algoritme, en het zijn dan ook deze cryptomunten die minder energie verbruiken. En om daarmee meteen even terug te komen op Zweden. De Zweedse financiële toezichthouder, de instantie die aansprakelijk is voor de financiële regelgeving in Zweden, wil graag een verbod op cryptomunten die gebruik maken van de energie slurpende algoritmes, zoals hierboven besproken.

De oplossing? Deze technieken verbruiken minder

Er zijn namelijk alternatieven technieken die, volgens deze Zweedse financiële toezichthouder, maar liefst 99,95% minder energie kunnen verbruiken. Dit zijn alternatieven die er bijvoorbeeld voor zorgen dat transacties sneller goedgekeurd worden, waardoor computers dus minder lang energie hiervoor hoeven te gebruiken. Of cryptomunten die gebruik maken van andere codes die ervoor kunnen zorgen dat transacties zelfstandig uitgevoerd kunnen worden. Ook dit bespaart tijd, transacties van deze cryptomunten kunnen namelijk in enkele seconden uitgevoerd worden. Ter vergelijking: de Bitcoin doet er vaak een aantal minuten over. Voorbeelden van deze cryptomunten zijn Ethers en Bitcoin Cash.

Een nadeel van deze twee is dat ze veel minder gebruikt worden en daardoor op minder plekken uit te geven zijn. Maar misschien moeten we daar dan met zijn allen een einde aan maken? Dat we met zijn allen besluiten, mocht je echt per se willen handelen in cryptomunten, je dan voor een duurzamere variant kiest. De investeerder heeft in ieder geval een belangrijk aandeel, hij of zij zou moeten overstappen op groenere alternatieven en moeten kiezen om niet meer in cryptomunten te investeren die gebruik maken van mining-processen. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat cryptocurrency duurzamer wordt en mining processen verdwijnen.

Wat vind jij? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

'Bitcoin gebruikt in één jaar bijna net zoveel elektriciteit als heel Zweden'

Heb je tips of ideeën voor de cryptoweek?

Deze week staat Androidworld in het teken van cryptocurrency. We roepen deze week dan ook uit tot 'Cryptoweek' waarin we jullie graag wereldwijs willen maken in deze digitale wereld. We bespreken onder andere handige apps, brengen je tip- en uitlegartikelen en kijken ook naar de 'gevaren' die om de hoek kunnen liggen. We hebben al verschillende artikelen over crypotcurrency geschreven, een selectie daarvan vind je hieronder.

Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk