Beste launchers voor Android: kies zelf je startscherm (2022)

Beste launchers voor Android: kies zelf je startscherm (2022)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een van de krachtigste aspecten van Android-telefoons is dat je ze naar wens kan personaliseren. Je kiest zelf hoe je startscherm eruit ziet en dat doe je met launcher-apps. Wij bespreken enerzijds de beste creatieve launcher van het moment en anderzijds de beste traditionele launcher die vertrekt vanuit het idee van een standaard Android-ervaring.

De beste traditionele launcher - Nova Launcher

Hou je ervan om je smartphone tot in de puntje te personaliseren, maar dan zonder gekke dingen die de werking van je telefoon drastisch verandert? Nova Launcher is al jarenlang onze favoriete traditionele launcher. De app staat bekend om zijn krachtige features, een stabiele werking en regelmatige updates. Je kan al heel wat functies gebruiken als je Nova gratis gebruikt, of je ontgrendelt permanent alle features voor een vast bedrag.

Talloze personalisatiefuncties

In Nova Launcher kan je elk aspect van je startscherm onder handen nemen. Naast ondersteuning voor icon packs is er ook een bewerker waarmee je zelf je icoontje naar wens personaliseert. Je kiest ook hoeveel rijen en kolommen met icoontje je wil zien bij zowel de appdrawer als het startscherm. Daarnaast kan je het uiterlijk van mappen in de puntjes aanpassen en je kan eigen kleuren kiezen voor elk los aspect van de launcher-interface.

Het dock is verder ook aanpasbaar, ofwel de icoontje die onderaan het startscherm in beeld zijn. Je beslist zelf hoeveel icoontjes je in het dock wil en je kan zelfs met een scrollsysteem voor het dock werken. Uiteraard heeft de app ook een donker thema en je kan uit drie tinten van grijs kiezen. Je kan ook Googles zoekbalk op het startscherm een ander uiterlijk geven om dan zelf de extra functies kiezen.

De personalisatie van mappen

De personalisatie van mappen

Krachtige features

We kunnen makkelijk nog lang doorgaan over personalisatie in Nova, maar toch is een van de mooiste dingen van de app dat al deze zaken volledig optioneel zijn. Als je helemaal niets aan het uiterlijk van de app wil aanpassen, dan houd je een erg functionele launcher over die snel werkt en een kaal uiterlijk heeft. Je vindt geen onnodige toeters en bellen of eigenaardigheden zoals bij sommige launchers van telefoonmerken.

Vergis je niet, want zelfs zonder personalisatie, kan Nova ook met zijn features het verschil maken. Een grote troef is de back-up functie die je in staat stelt om het uiterlijk van je startscherm op eender welke Android-telefoon na te bootsen. Het is nooit zo gemakkelijk geweest om een nieuwe telefoon in gebruik te nemen, want nadat je apps en persoonlijke gegevens bij de installatie zijn gekopieerd, is ook je startscherm meteen ingesteld zoals bij je vorige telefoon.

Handige snelkoppelingen en Google Discover

Nova Launcher laat je verder eigen gebaren instellen en je kan eigen snelkoppelingen instellen voor appicoontje die je lang ingedrukt houdt op het startscherm. Je kan zo bijvoorbeeld met een druk op de knop een e-mail sturen naar een van je belangrijkste e-mailcontacten, zonder eerst de app zelf te openen. Het is zelfs mogelijk om Google Discover in te stellen via een omweg, dat is Googles nieuwsfeed in Android.

Nova Launcher

Nova Launcher

Nova Launcher is één van de meest complete en bekendste launchers voor Android. Als je een andere launcher op je telefoon installeert, kan je je startscherm en ove ..
Beste launchers voor Android: kies zelf je startscherm (2022)
Alternatieven?

Een app die de laatste jaren sterk is veranderd in positieve zin is de Microsoft Launcher. Net als Nova ziet de launcher er erg herkenbaar uit, tot je in de instellingen duikt en de meer bijzondere features gaat verkennen.

Je kan elke dag automatisch je wallpaper laten veranderen en het applicatiedock bestaat uit twee lagen. In Microsoft Launcher kan je icoontjes aanpassen en er is een paneel op het startscherm waar je in één klap je agenda vindt samen met je taken notities en het belangrijkste nieuws. Bijzonder is ook dat je de interface van de launcher in een liggende modus kan gebruiken. Microsoft Launcher is ten slotte erg snel en stabiel. Voor de liefhebbers is er een bètaversie.

Microsoft Launcher

Microsoft Launcher

Microsoft Launcher heeft een geheel eigen interface die niet te vergelijken is met stock Android of de meeste andere custom launchers. Onderaan vind je bijvoorbeeld ..
Beste launchers voor Android: kies zelf je startscherm (2022)

Al jarenlang is Action Launcher een belangrijke concurrent van Nova, omdat de app veel ruimte biedt voor icon packs en personalisatie, zonder dat al deze opties de hele tijd in your face zijn. Een unieke functie van Action launcher zijn de covers. Door eenmaal te tikken op een map open je hem, maar door te vegen kan je een verborgen map zien die je zelf kan samenstellen. Anderzijds kan je over appicoontjes vegen om de widget van een app te bekijken. Handig wanneer je snel wil kijken wat de weersvoorspelling is of wanneer je vluchtig je laatste notities wil lezen zonder de app te openen.

Action Launcher

Action Launcher

Action Launcher is een zeer uitgebreide en populaire launcher waarmee je het hele uiterlijk van je toestel kunt aanpassen.  ..
Beste launchers voor Android: kies zelf je startscherm (2022)

De beste creatieve launcher - Smart Launcher 6

Vorig jaar waren we al enthousiast over de slimme features van Smart Launcher 5, maar in januari van 2022 hebben de ontwikkelaars zich overtroffen met Smart Launcher 6 Het interessante van Smart Launcher 6 is dat de app heel eigenzinnige keuzes maakt die meestal ook nog eens erg goed werken.

Allereerst is er de appdrawer waarmee apps automatisch ingedeeld worden in verschillende categorieën, anders dan alleen een alfabetische lijst waar je door scrollt. Je hebt berichten-apps, games, fotografie-apps en meer. Ik moet zeggen dat deze indeling wat gewenning vereist, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het een krachtig systeem. Zeker wanneer je je eigen categorieën maakt.

De appdrawer met indeling in categorieën

De appdrawer met indeling in categorieën

Slim zoeken en prachtig design

Smart Launcher 6 heeft ook een eigen Smart Search-functie waarmee je in tegelijk in contacten, apps, de Play Store of op het internet kan zoeken. Vooral de integratie met de Play Store is verrassend, want je krijgt onmiddellijk suggesties voor relevante apps op basis van je zoekterm. Smart Search is in een eigen zoekbalk te zien op het startscherm. Je vindt daar ook een klokwidget die je agenda-afspraken toont.

Smart Launcher 6 heeft daarnaast standaard een nieuwsoverzicht ingebouwd dat lijkt op Google Discover, alleen is de nieuwsselectie afkomstig van Microsoft Start. De nieuws-app van Microsoft zit rechtstreeks in Smart Launcher geïntegreerd en je kan ook zelf in je launcher instellen welke onderwerpen je interessant vindt.

Gerelateerde artikelen

In Smart Launcher 6 kan je daarnaast de vorm van icoontjes aanpassen en je kan ze ook in een waaier op het startscherm plaatsen in plaats van een klassieke grid. De app ziet er gelikt uit. Ze vervaagt je achtergrond in menu's en op het startscherm beweegt je achtergrond mee met je apparaat. Smart Launcher 6 komt ook met verschillende thema's die het uiterlijk van het startscherm sterk beïnvloeden.

Premium functies

Net als in Nova kan ook deze app een back-up maken van je startscherminstellingen zodat je ze makkelijk naar een andere telefoon kan overdragen. De app is gratis te gebruiken, maar er zijn vrij veel instellingen achter een betaalmuur verstopt. Je kan de premium versie van de app wel ontgrendelen met een eenmalige aankoop, hoewel 14,99 euro best prijzig is.

Toch kunnen we stellen dat deze app het absoluut waard is, want ze wordt goed ondersteund, is rijk aan functies en komt met sterke ideeën. Als de features die we hier besproken hebben je wel aanspreken, dan is de kans ook groot dat ze je bevallen.

Smart Launcher 6

Smart Launcher 6

Apps zoals de bekende Nova Launcher proberen een kale versie van Android na te bootsen, maar dan met een heleboel extra mogelijkheden erbovenop, maar Smart ..

Alternatieven?

De functies in Smart launcher 6 zijn nog relatief braaf vergeleken met Niagara Launcher. Deze app gooit heel je startscherm om en verandert het in een lijst met apps. Je kan erg vlot door de lijst scrollen via de schuifbalk met de letters van het alfabet.

Gerelateerde artikelen

Wanneer je media afspeelt, verschijnt een mediaspeler automatisch op het startscherm en je launcher reageert ook meteen op inkomende meldingen. Die notificaties zie je meteen op het startscherm en, er is een invoerval waarmee je snel op berichten kan beantwoorden.

Niagara Launcher

Niagara Launcher

Niagara doet eigenlijk wat zijn naam doet vermoeden. Hij tovert je startscherm om in een waterval van applicaties en meldingen. De bedoeling is dat je sneller toegan ..
Beste launchers voor Android: kies zelf je startscherm (2022)

Olauncher is een app die de icoontjes van het startscherm haalt en al je apps in een alfabetische lijst sorteert. Aan de hand van de zoekfunctie kan je de naam van een app intypen als je geen zin hebt om door de hele lijst te scrollen. De bedoeling van Olauncher is dat de app een minimalistische indruk geeft en daar is de ontwikkelaar goed in geslaagd. Elke dag krijg je een andere wallpaper op Olauncher. De app is gratis en komt zonder advertenties.

Olauncher | Minimal AF

Olauncher | Minimal AF

Olauncher Het startscherm van Android is een erg belangrijke plaats, en het kan ontzettend leuk zijn om te experimenteren met een andere interface op je smartphone. H ..

Uiteraard zijn er nog veel andere uitstekende launchers die we in dit artikel nog niet hebben genoemd. Lawnchair2 wacht op een grote update, Hyperion Launcher is een prima app en de Poco Launcher 2 is een erg vlotte launcher. Apex Launcher is ten slotte nog een oude bekende die ook wat vernieuwing kan gebruiken. Wat is jouw favoriete launcher en ga je een app uit deze lijst testen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De beste apparaten en diensten voor Android die je kan vinden

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk