AW Discussiedonderdag: foldables gaan het echt niet meer worden

AW Discussiedonderdag: foldables gaan het echt niet meer worden

Redactie

door Redactie

Laatst geüpdatet

Onze redacteurs hebben veel overeenkomsten: een verhoogde interesse in Android en veel behoefte om met hun vingers over toetsenborden te racen. Maar, dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens zijn. In AW Discussiedonderdag leggen we elkaar wekelijks het vuur aan de schenen met een stelling. Vandaag: foldables. Dat gaat hem niet meer worden, toch?

Foldables: de iPhone van Android?

Claudia: Een smartphonerevolutie zoals Apple met de eerste iPhone in gang heeft gezet, dat zal de vouwbare telefoon niet teweeg brengen. Een foldable blijft namelijk een smartphone maar dan alleen met een andere vormfactor: een vouwbaar scherm.

Jelle: Ik weet het nog zo goed. Het was zesde septemberdag 2019, Jelle die was blij. Op mijn mooie knal rode bank bekeek ik op die dag Galaxy Unpacked, het halfjaarlijkse evenement van Samsung waarop het zijn nieuwste smartphones aankondigt. Naast de aankondiging van de Galaxy S10-serie, werd er op die dag ook een nieuwe vorm van smartphones gepresenteerd. Een vlinder al fladderend in de lucht verscheen namelijk op het podium en opende zijn vleugels, de Samsung Galaxy Fold was geboren.

Laura: Ja, vond jij het een mooie ‘One more thing’ van Samsung?

Jelle: Nou.. Dit moest inderdaad de ‘next big thing’ in smartphoneland worden. De gehele vorm van smartphones zal gaan veranderen, een smartphone zal nooit meer hetzelfde zijn. Nu, bijna vier jaar later, weten we echter wel anders. De revolutie is nooit gekomen en gaat naar mijn mening ook nooit komen.

AW Discussiedonderdag: foldables gaan het echt niet meer worden

Verbeteringen

Claudia: Ik denk wel dat de vouwbare telefoon populairder gaat worden naarmate de prijs-kwaliteitverhouding aantrekkelijker wordt. De eerste foldables waren ontzettend duur en bevatten nog wel wat hardwareproblemen. Nu deze bugs grotendeels zijn verholpen focussen fabrikanten zich op het verder verbeteren van de scharnieren en vouwen in het scherm. Ook op softwaregebied kan er nog veel worden verbeterd, want apps moeten natuurlijk wel goed werken op zo’n bijzonder scherm dat je kan vouwen als een boek.

Laura: Ik denk dat we daarin onderscheid moeten maken tussen de Fold-modellen en de Flip-modellen. In de Fold-modellen zie ik ook weinig brood, omdat ze wat lomper zijn naar mijn gevoel. Geef mij dan liever een Flip: die past makkelijk in je broekzak, is zelf een klein, handzaam vierkantje en zeker als het zo’n scherm aan de buitenzijde heeft als de nieuwe Motorola, dan biedt die vouw extra meerwaarde.

Jelle: Ik denk het niet. Allereerst, de meeste vouwbare smartphones lossen geen probleem op. De smartphone zoals die nu is, is gewoon goed. We werken er al jaren mee en de vormfactor werkt gewoon.

Sterker nog: foldables veroorzaken op dit moment meer problemen dan dat ze oplossen. Vele zijn tegenwoordig wel waterdicht, maar nog altijd niet stofdicht. De plastic beeldschermen krassen onwijs snel en de voelbare vouw blijft een issue. En heb je de prijs van die dingen al gezien? Een midrange smartphone in een kwetsbaar jasje voor een high-end prijs, nee: foldables zijn (nog) geen goede deal. En ja, wat jij zegt Laura, je kunt een flip-phone opvouwen waardoor die beter in je broekzak of handtasje past, maar steevast is die dan wel dubbel zo dik als een ‘gewone’ smartphone.

Laura: Ja, maar het is niet storend, en zo’n lange gewone telefoon prikt ook maar in je lijf als je wil gaan zitten. Dat doet een Flip niet.

AW Discussiedonderdag: foldables gaan het echt niet meer worden

Kwetsbaar scherm

Jelle: Hmm, maar wat als je een bericht binnenkrijgt? Dan moet je hem openklappen. Iedere keer weer. Als je tientallen, misschien wel honderden berichten ontvangt op een dag, kan dit grote ergernis opwekken. Nu kun je denken, laat hem dan opengevouwen. Maar dan ontvouwt zich het kwetsbare plastic scherm. Dit is daarnaast zelfs iets wat fabrikanten afraden om te doen, zij melden dat je het toestel beter in gevouwen toestel in je broekzak kunt stoppen om krassen en andere vorm van schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Claudia: Alles valt of staat met een fijne gebruikerservaring en die ervaring wordt elk jaar beter. Zowel op hardware- als op softwaregebied.

Jelle: Dat is zo. Er komen dit jaar eindelijk meerdere foldables van meerdere fabrikanten wereldwijd op de markt, de concurrentie wordt dus groter en de techniek hierdoor beter. Ook de prijs lijkt te gaan zakken. Daarnaast gaan de eerste geruchten over een stofdichte Galaxy Z Flip 5. Fabrikanten zijn eindelijk goed onderweg en de vouwbare toestellen lijken in de toekomst minder problemen met zich mee te brengen.

Claudia: Inderdaad, Jelle. Als nu de prijs nog aantrekkelijk wordt, zal een foldable voor veel meer mensen binnen handbereik liggen. Ik denk dus dat we dit soort telefoons in de toekomst veel meer gaan zien, maar een echte revolutie brengen ze niet teweeg. Foldables zijn wel degelijk een zeer welkome innovatie in de smartphonewereld.

AW Discussiedonderdag: foldables gaan het echt niet meer worden

Niet alleen een andere vormfactor

Laura: Zeer welkom. En Jelle, ik heb met de vouwbare toestellen die ik in handen heb gehad nog weinig problemen ervaren. Ik denk dat je een groter scherm op de buitenkant echter onderschat: dat kan zorgen dat je het toestel heel anders gaat gebruiken: misschien wordt het binnenste scherm wel slechts een soort ‘bioscoop’-scherm, terwijl je buitenkantscherm je ‘tv’-scherm wordt wat je standaard gebruikt. Foldables zijn wat mij betreft dus echt niet alleen een andere vormfactor die leuk is om naar te kijken.

Jelle: Heerlijk op zo'n klein priegelig coverschermpje met nog kleiner virtueel toetsenbordje... Daarbij: de meeste mensen die nu bijvoorbeeld een vouwbare smartphone overwegen, hoor ik enkel het volgende zeggen op de vraag waarom ze een flip- of fold-smartphone willen: ‘’Ziet er zo leuk uit.’’ Of ‘’echt nostalgisch’’. Na het eenmaal geprobeerd te hebben rennen veel van hen echter weer terug naar hun oude vertrouwde rechthoekige geblokte smartphone. Groot gelijk hebben ze.

Laura: Ik prefereer toch een vierkante telefoon die écht vierkant kan worden. Lekker flippen. De vouw zorgt er ook nog voor dat je veel betere foto’s en video’s kan maken omdat je de telefoon anders kan vasthouden en neerzetten: ideaal.

Jelle: Begrijp me niet verkeerd: ik zie foldables graag komen en ik juich het zelfs toe. Een revolutie wil ik het echter echt niet noemen. Ik denk ook niet dat vouwbare smartphones over vijf jaar de standaard zijn. Maar dit kan ik natuurlijk helemaal mis hebben.

Laura: We spreken elkaar over vijf jaar wel… via onze foldables. Grapje hoor, ik denk zeker dat het niet voor iedereen is, maar ik merk dat het veel mensen om mij heen juist wel aanspreekt, zo’n klapper van een telefoon. Laten we er voor nu maar een vouwtje bij leggen.

Wat vind jij: gaan foldables het niet meer worden? En met wie ben jij het het meeste eens? Laat jouw mening over deze Discussiedonderdag achter in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk