Androidworld kijkt vooruit: 6 verwachtingen van telefoons in 2022

Androidworld kijkt vooruit: 6 verwachtingen van telefoons in 2022

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Nadat we bij Androidworld al verschillende ‘toplijstjes’ en jaaroverzichten van 2021 hebben gebracht, is het nu tijd voor een vooruitblik naar 2022. Wat verwachten we in de smartphonewereld voor nieuws te gaan zien en wat zien we graag (terug)komen? In dit artikel lees je het.

1. Updatebeleid en duurzaamheid als verkoopargument

Het lijkt erop dat de concurrentiestrijd in 2022 zich voornamelijk gaat afspelen in de 'updatebeleidarena'. Google en Samsung staan op dit moment nog boven op de apenrots, maar fabrikanten als OnePlus, OPPO en Xiaomi zetten dit jaar grote stappen in hun updatebeleid. We vermoeden dat deze strijd in 2022 heviger gevoerd zal worden en dat het updatebeleid samen met duurzaamheid echt een verkoopargument wordt. Voor de consument en onze planeet is dit goed nieuws.

Hoe langer updates blijven toestromen, des te langer we met onze smartphone kunnen doen. Hoe lang gaat een telefoon ook alweer mee? Al vindt ook niet iedereen dat een sterk updatebeleid vanzelfsprekend hoeft te zijn.

Gerelateerde artikelen

2. Ontwikkeling van foldables

Wordt 2022 nu echt het jaar van de foldable? We verwachten het al een aantal jaren, maar in 2021 was het eigenlijk alleen Samsung die een sterke vouwtelefoon bij ons op de markt wist te brengen. De Samsung Galaxy Z Fold 3 en de Z Flip 3 waren goede smartphones: een stuk goedkoper en ze brachten bij sommigen onder ons zelfs vlinders in de buik naar boven.

We denken in 2022 meer en betere foldables van meerdere fabrikanten te zien. Zo stopt bijvoorbeeld OPPO enorm veel geld in de ontwikkeling van foldables. Iets wat we al hebben kunnen zien bij de Oppo Find N. Zullen we van dit merk in 2022 ook de eerste oprolbare smartphone op de markt te zien krijgen? Motorola heeft ook al verklapt dat het volgend jaar een nieuwe Razr voorstelt. Genoeg redenen dus om in 2022 uit te kijken naar meer vouwbaar geweld.

3. (Nog) sneller opladen

Veel smartphones kun je tegenwoordig al heel snel opladen. Vooral fabrikanten uit China, zoals OPPO, OnePlus en Xiaomi, blinken erin uit. Zo laad je de OnePlus 9 Pro met een vermogen van 65 watt in ongeveer dertig minuten van 0 naar 100 procent op. Xiaomi ging daar met zijn Xiaomi 11T Pro nog eens overheen. Deze kun je namelijk opladen met een vermogen van maar liefst 120 watt. Hiermee is deze smartphone in zo’n twintig minuten volledig opgeladen.

We verwachten dat in 2022 nog meer smartphones, nog sneller kunnen gaan opladen. De OPPO Find X5 kan naar verwachting met 80 watt snelladen, de Xiaomi 12 met 120 watt en de Realme GT 2 Pro en de OnePlus 10 Pro zelfs met 125 watt. Deze smartphones zijn dus straks binnen twintig minuten helemaal opgeladen. Zullen in 2022 ook merken als Samsung en Sony overstag gaan? We hopen het. Het is namelijk een functie die je, naarmate je het eenmaal hebt gebruikt, nooit meer kwijt wil. Al zagen we dit jaar ook al wel beperkingen van snelladen.

Androidworld kijkt vooruit: 6 verwachtingen van telefoons in 2022

4. Meer compacte topsmartphones

Dit is zowel een verwachting als een stille wens. Hoe lekker is het immers om een smartphone met één hand te kunnen bedienen? Het valt echter op dat bijna geen enkel merk een topsmartphone in zijn assortiment heeft met een scherm kleiner dan 6 inch. In 2021 zagen we bijvoorbeeld maar twee echt goede smartphones met zo’n scherm. De Pixel 4a van Google en de Zenfone 8 van Asus.

Over deze laatste waren we vrij positief gestemd. Sebastien zei er in zijn review het volgende over: ‘’Wat bijna alle toestellen met elkaar gemeen hebben, is dat ze een groot scherm hebben. Daardoor zou je weleens kunnen vergeten hoe efficiënt en prettig een telefoon met een kleiner formaat kan zijn, want je kan zoveel meer werk met één hand verrichten.’’

Gerelateerde artikelen

We zien bij aankomende topsmartphones echter dat er een (kleine) beweging op gang is gezet naar meer compactheid. Zo heeft de Xiaomi 12 een beeldscherm van 6,28 inch en gaat het gerucht dat de ‘gewone’ S22 een beeldscherm krijgt van 6,06 inch. Kortom, de ‘hoe-groter-hoe-beter-trend' die al jaren bezig is, hopen we minder te gaan zien in het nieuwe jaar.

5. Minder camera's

We voorzien dat de tijd van vijf of meer camera's op de achterkant van smartphones zo stilaan achter ons ligt. We zien nu nog veel toestellen met vijf camera's, waarvan er in de meeste gevallen echter maar twee of drie echt nuttig zijn. Vooral bij budgetsmartphones zijn deze andere sensoren vaak een 2 MP macrocamera, een 2 MP monochrome sensor of een dieptesensor.

Je weet dat een macrocamera geen goede toevoeging is wanneer je betere resultaten haalt als je je foto's met de hoofdcamera bijsnijdt. Bij recente toestellen als de Xiaomi 12 zien we bijvoorbeeld 'maar' drie camera's en de OPPO Find X5 Pro krijgt er naar verwachting ook slechts drie.

Qua ontwikkeling verwachten we op cameragebied geen heel grote sprongen voorwaarts. We verwachten voornamelijk grotere sensoren te zien die nog meer licht kunnen opvangen. Het gerucht gaat wel dat OPPO bezig is aan een uitschuifbare camera. Mogelijk dat dergelijke trucs ons in 2022 verrassen.

Androidworld kijkt vooruit: 6 verwachtingen van telefoons in 2022

6. Tablets worden weer populair

'Tablets zijn weer helemaal hip’, dat was de boodschap die HMD Global, het bedrijf dat het Nokia merk in 2016 kocht, ons onlangs gaf op de vraag waarom het bedrijf juist nu met een eerste tablet kwam. De vraag naar tablets is volgens HMD Global sinds vorig jaar voor het eerst in lange tijd gegroeid. Daarom was eind 2021 hét moment om de Nokia T20-tablet te lanceren. Het bedrijf is tevens van plan nog meer tablets op de markt te brengen. We denken dat deze trend wel eens doorgezet zou kunnen worden door andere fabrikanten en dat we meer tablets, in verschillende prijscategorieën, te zien gaan krijgen. Met de komst van Android 12L worden tablets terug hot.

Androidworld kijkt vooruit: 6 verwachtingen van telefoons in 2022

Wat verwacht jij van 2022 en wat zie jij graag (terug)komen? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. En naar welke smartphone kijk jij overigens het meest uit? Laat het ons weten in deze poll.

Terugkijken naar 2021

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk