Android 13: deze 7 handige kleine features wil je echt niet missen

Android 13: deze 7 handige kleine features wil je echt niet missen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Vorige week verscheen de eerste developer preview van Android 13, en hoewel we de belangrijkste functies al hebben besproken, zijn er nog kleinere nieuwigheden die de moeite waard zijn. We zetten de interessantste kleinere zaken op een rij.

Android 13 kleine features

Google verraste ons vorige week wanneer het de eerste versie van Android 13 uitbracht. We maakten al kennis met onder meer het systeem om zelf tegels toe de voegen aan de Snelle instellingen, de Material You-icoontjes en een belangrijke privacyinstelling voor wifi. Dit keer kijken we naar zeven andere nieuwigheden die deel uitmaken van de developer preview.

Nieuw in de Snelle instellingen

1. QR-codescanner

Gebruikers krijgen straks op hun Android-apparaat meer controle over de handige tegels in de snelle instellingen. Google gaat zelf ook meer van die tegels introduceren. QR-codes worden steeds populairder en daarom is het ook logisch dan Android een QR-codelezer krijgt die vlot toegankelijk is in de snelle instellingen. De functie is op dit moment al te zien op onze telefoons, maar ze werkt nog niet.

2. Bediening met 1 hand

Telefoonschermen zijn de voorbije jaren groter geworden en daardoor zijn toestellen soms lastig om met één hand te bedienen. Als oplossing heeft Google al langer de Bediening met 1 hand naar voren geschoven: een functie die de interface op het scherm krimpt zodat alles beter te bedienen is met één hand. Met deze nieuwe tegel kan je het gebaar voor bediening met 1 hand in- of uitschakelen. Als je het uitzet, weet je zeker dat de bediening met 1 hand zeker niet onbedoeld wordt geactiveerd.

De nieuwe tegels in de Snelle instellingen

De nieuwe tegels in de Snelle instellingen

3.  Kleurinversie

Nog een tegel van de Snelle instellingen en eentje bedoeld voor mensen met kleurenblindheid. Heb je moeite om een gekleurde tekst goed te lezen of het onderscheid tussen kleuren te beoordelen? Met kleurinversie wordt alles beter leesbaar.

Andere functies

4. Verbetering Privacydashboard

Het Privacydashboard geeft ons meer inzicht over gevoelige toestemmingen waar apps gebruik van maken. Zo zie je bijvoorbeeld op welke tijdstippen de camera of telefoon werd gebruikt op je telefoon in de voorbije dag. Nieuw in Android 13 is dat je ook een weekoverzicht kan raadplegen zodat je beter je apps en privacy kan monitoren.

5. Gastmodus instellen

Wanneer je anderen toegang wil geven tot je telefoon zonder dat ze je apps en persoonlijke informatie te zien krijgen, dan kan je de gastmodus activeren. In Android 13 kan je zelf instellen welke apps op je telefoon toegankelijk zijn wanneer de gastmodus actief is.

De instellingen van apps die in de gastmodus actief zijn

De instellingen van apps die in de gastmodus actief zijn

Interface-wijzigingen

6. Mediaspeler

Android 13 heeft een make-over gegeven aan de mediaspeler die in de snelle instellingen verschijnt. De knop om af te spelen en te pauzeren is groter en kreeg een plek aan de rechterzijde. Rechts zijn ook de knoppen voor shuffle en herhalen. Op dit moment is de functie nog niet standaard actief.

7. Media-uitvoer

Een interface-wijziging die je wel al kan zien is het kiezen van de media-uitvoer. De media-uitvoer vind je ook in de mediaspeler van de snelle instellingen en je kan hiermee tijdens het afspelen van muziek wisselen tussen je bluetooth-speaker, oortjes of de luidsprekers van je telefoon. In het nieuwe scherm zie je meer ronde vormen. Wanneer je een apparaat selecteert kan je die knop ook gebruiken als een schuifbalk om het volume aan te passen.

Het selectiescherm voor media-uitvoer

Het selectiescherm voor media-uitvoer

Lees zeker ook ons artikel met de belangrijkste functies in Android 13. We verwachten nog meer handigheden te verwelkomen bij de volgende developer preview en aankomende bètaversies. Wil je nu zelf met Android 13 aan de slag? Hier leggen we uit hoe je dat kan doen. Wat denk jij van deze nieuwigheden? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over Android 13

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk