Vanaf Android 12 zullen telefoons met extra krachtige prestaties nog meer boven de rest uitsteken. Dat komt door een systeem genaamd prestatieklassen dat in de nieuwe versie wordt gelanceerd. We leggen hier uit hoe het werkt.
Android 12-prestatieklassen
Begin deze maand stelde Google de officieel de stabiele update van Android 12 voor. Het bleef wel bij voorstellen alleen, want voorlopig heeft nog geen telefoon de software-update ontvangen. Over bepaalde details blijft er dus informatie onvolledig. Google heeft nu op zijn ontwikkelaarspagina meer duidelijkheid gebracht rond een van de prestatiegerelateerde functies: de prestatieklassen.
De opzet is heel eenvoudig. Er zijn Android-telefoons die wat krachtiger zijn dan wat de standaard vereisten opleggen. Google bekijkt dat over de gehele lijn: van processorkracht, tot camera's en de specificaties van het scherm. Android 12-telefoons die zich onderscheiden met hun specificaties zullen voortaan tot een prestatieklasse behoren en die certificatie gebeurt zodra een telefoon op de markt komt. Vervolgens kunnen ontwikkelaars een aangepaste ervaring voorzien in hun apps afhankelijk van de prestatieklasse van je toestel. Zo gaan krachtigere telefoons zich nog meer onderscheiden.
Prestatieklasse 12
Op dit moment is er nog maar één prestatieklasse waar smartphones aan kunnen voldoen: 'prestatieklasse 12'. Om tot die klasse te behoren moesten telefoons dus aan vereisten voldoen. En hoewel Google de vereisten voor prestatieklasse 12 nog niet helemaal concreet maakt, hebben we al wel een goede indicatie. Dit zijn de bekende vereisten:
- Een 12 MP camera (of meer MP) met ondersteuning voor 4K-filmen aan 30 fps
- Een 1080p-scherm met 400 ppi of meer
- Minstens 6 GB RAM
- Specifieke lees- en schrijfsnelheden
Veranderen van klasse
Dit jaar maakt Google de vereisten voor klasse 12 bekend, maar volgend jaar zal klasse 13 andere vereisten hebben. Dat een telefoon bij het verschijnen tot zo'n klasse kan behoren, neemt niet weg dat die klasse eventueel kan veranderen na verloop van tijd.
Smartphone A kan bijvoorbeeld voor altijd bij klasse 12 blijven, terwijl Smartphone B door zijn buitengewone specificaties nog in klasse 13 belandt, en uiteindelijk zelfs in klasse 14 eindigt. Belangrijk is wel dat het systeem niet werkt zoal bij bijvoorbeeld een voetbalclub die degradeert. Een smartphone blijft wel zeker bij zijn klasse. Of hij behoort niet tot een klasse als het niet aan de vereisten van klasse 12 voldoet.

Afbeelding die de werking illustreert van prestatieklassen in Android 12
Google bespreekt het gehele systeem nog uitgebreider in het nieuwe document over Android 12 en compatibiliteit. Je hier alles lezen over de nieuwigheden in Android 12. Wat denk jij van het systeem van prestatieklassen? Wordt het volgens jou zo interessanter om te kijken naar telefoons met krachtige specificaties? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.