Als je scherm is gebarsten, kun je dan beter een nieuwe telefoon kopen?

Als je scherm is gebarsten, kun je dan beter een nieuwe telefoon kopen?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Smartphones kunnen soms onbruikbaar worden wanneer het scherm ernstig toegetakeld is. De vraag is of je dan je telefoon laat repareren of daarentegen een nieuw exemplaar uitkiest. Wij geven de antwoorden die je zoekt.

Smartphonescherm gebarsten

Een ongeluk is snel gebeurd en het kan ook de beste overkomen. Wanneer jouw smartphone op de grond valt en het scherm barst, is dat rot. Maar je zit in de eerste plaats met een probleem dat om een oplossing vraagt. Bij een ernstige barst kan je je telefoon niet langer bedienen en je kan ook niet zonder een smartphone.

Nu zijn er twee duidelijke opties: je telefoon laten repareren of gelijk een nieuwe kopen. Helaas is het antwoord op die vraag niet zo simpel, want je kan het probleem vanuit twee perspectieven bekijken: het economische en het ecologische. Soms is een telefoon vervangen de meest logische zet voor je portemonnee, maar anderzijds gooi je dan een apparaat op de afvalberg dat buiten de schade aan het scherm nog wel prima werkt. Wij bespreken hoe je stap voor stap bepaald wat in jouw geval de beste keuze is.

Begin eerst hiermee

Laten we eerst kijken naar de leeftijd van je telefoon, want dit aspect kan de beslissing al flink vergemakkelijken. In dit artikel hebben we uitgebreid de levensduur van een smartphone besproken. Krijgt je telefoon geen beveiligings- en versie-updates meer van de fabrikant? Toont de accu tekenen van slijtage doordat je telefoon steeds sneller aan de oplader moet?

In zulke gevallen kan het verstandig zijn om gelijk voor een nieuw exemplaar te kiezen, ongeacht het bedrag dat je telefoon je jaren geleden heeft gekost. Kun je wat advies gebruiken bij de aankoop van een nieuw exemplaar? Bekijk dan onze koopgidsen.

Laat de schade bepalen

Is je telefoon nog niet hoogbejaard? In dat geval kan je even kijken wat het interessantste is voor je portemonnee. Het beste neem je contact op met supportdienst van de fabrikant van je telefoon om een prijs te laten bepalen voor een eventuele reparatie. Je zal je telefoon daarbij moeten verzenden of je kan hem in bepaalde gevallen laten ophalen.

Als je scherm is gebarsten, kun je dan beter een nieuwe telefoon kopen?

In dat geval ben je zeker dat je telefoon met originele onderdelen wordt gerepareerd en je krijgt een volledig beeld van de precieze schade. Er bestaat namelijk altijd de kans dat door de klap ook andere onderdelen defect zijn, zoals de camera of de vingerafdrukscanner onder het scherm. Die schade is niet altijd op voorhand merkbaar, juist omdat je het telefoon niet meer kan bedienen door het kapotte scherm. Het is dus een goed idee om meteen een compleet beeld te krijgen van het kostenplaatje.

Een alternatief waarmee je mogelijk geld kan besparen, is door te kiezen voor een reparatieshop. In bepaalde gevallen zal je je telefoon zo goedkoper kunnen laten repareren. De eventuele nadelen zijn wel dat de reparatie met onofficiële onderdelen gebeurd en dat andere schade niet ontdekt wordt. Je scherm is dan wel gemaakt, alleen moet je dan plotseling vaststellen dat ook een andere functie niet meer werkt.

Nieuwe kopen of repareren?

Zodra je weet hoeveel een reparatie je zal kosten, moet je even online op onderzoek gaan. Wat is vandaag nog de nieuwprijs van je telefoon en vergelijk die met de berekende reparatiekosten. Neem daarnaast een kijkje op Androidworld naar nieuwe telefoons die ondertussen op de markt zijn gekomen. Misschien vind je bij ander model intussen voor een lagere prijs al wat je zoekt? Kijk daarvoor naar onze recente reviews en ook naar de koopgidsen.

Als je pas een high-end toestel hebt gekocht dat nu op de grond is gevallen, dan is de kans heel groot dat een reparatie de beste beslissing is voor je portefeuille. Zelfs al val je bijna achterover wanneer je de prijs te horen krijgt voor zo'n nieuw scherm met gebogen randen.

Gerelateerde artikelen

De ecologische keuze

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek produceert elke Nederlander gemiddeld 500 kilogram afval per jaar. Als je dan weet dat smartphones voor de planeet een erg schadelijke vorm van afval zijn, dan denk je beter twee keer na voordat je een telefoon zomaar omruilt voor een nieuwe. Niet alleen zijn er kostbare en schaarse middelen nodig om één telefoon te produceren, maar de geïntegreerde lithium-ion accu is in feite vorm van chemisch afval.

Ook in Brussel is ondertussen het idee gegroeid dat telefoons langer meegaan dan voordien het geval was en dat het daarom makkelijker moet worden om een welbepaald model langer te gebruiken. Op dit moment wordt gewerkt aan een wetsvoorstel waarmee telefoons in de EU vijf jaar lang update ontvangen. Daarnaast moeten fabrikanten vijf jaar lang onderdelen leveren zodat smartphones gerepareerd kunnen worden. Op dit moment is het voorstel dus nog in de maak, maar de Duitse overheid vindt alvast dat het gerust ambitieuzer mag.

Gerelateerde artikelen

Fairphone

Een merk dat al langer zijn gebruikers aanmoedigt om duurzaam met telefoons om te gaan is het Nederlandse Fairphone. Het merk geeft kopers van de nieuwe Fairphone 4 nu vijf jaar garantie en je kan zelf onderdelen bestellen om je telefoon te repareren bij schade.

Heb jij ooit al onbedoeld een telefoon vernield door hem te laten vallen? Koos je toen voor een reparatie of heb je een nieuwe in huis gehaald? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Heb je tips of ideeën voor de themaweek op Androidworld?

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Telefoons en duurzaamheid. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk