7 gekke innovaties voor Android-telefoons die geflopt zijn

7 gekke innovaties voor Android-telefoons die geflopt zijn

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android-fabrikanten komen innovatief uit de hoek en vaak bestaat nieuwe technologie eerst jaren op Android-telefoons voor ze in een iPhone te zien is. Los daarvan gaan Android-fabrikanten soms de mist in met hun experimentele ideeën. Dit zijn zeven innovaties voor Android-toestellen die mislukt zijn.

1. Watervalschermen

Er was een tijd dat telefoonfabrikanten uitpakten met sterk gebogen schermranden bij hun smartphones. Dat is vooral begonnen met de Galaxy Edge-vlaggenschepen van Samsung en later zagen we echter watervalschermen met de Mate 40 Pro van Huawei en de eerste Motorola Edge.

Watervalschermen moesten aan flagships een onderscheidende premium uitstraling geven en daarnaast bedachten fabrikanten ook enkele praktische trucjes. Zo kregen telefoon een soort zijpaneel met handige apps en functies die in de rand werden weergegeven. Watervalschermen maakten telefoons duurder en kwetsbaarder. Het was daarnaast ook een ware hel om bij deze telefoons een screenprotector te plaatsen. In de voorgaande jaren zien we dat gebogen schermranden in het algemeen een stuk subtieler zijn geworden.

De Motorola Edge was een van de laatste telefoons met sterk gebogen randen

De Motorola Edge was een van de laatste telefoons met sterk gebogen randen

2. Modulair design

De gebeurtenissen rond Project Ara, eerst nog 'Phonebloks' geheten, doen voor mij persoonlijk nog altijd een beetje pijn. Het idee van een modulaire smartphone die door Google werd ontwikkeld, klonk als een sprookje. Je kan dan namelijk zelf op een frame een toestel in elkaar puzzelen met onder andere een zelfgekozen chipset, camera en speaker. Dat moest werken als blokjes die je letterlijk in elkaar schuift. Is een onderdeel kapot, dan kan je het zelf vervangen.

Ook Android-fabrikanten zoals Xiaomi en ZTE waren op een gegeven moment gegrepen door het idee, maar na uitstel volgde ook afstel. Phonebloks was het kind van een Nederlandse ontwerper, maar hoewel het geheel er fraai uitzag, kon Google het niet technisch uitvoeren. Project Ara was zijn tijd vooruit. Je zou kunnen stellen dat het modulaire concept van Projet Ara in zekere zin nog verder leeft met de Fairphone 4.

Video van Project Ara

3. Pop-up-camera's

Van alle "mislukte" innovaties uit dit artikel kan je deze als de minst grote mislukking beschouwen. Android-fabrikanten zochten een alternatief voor de brede scherminkeping voor de selfiecamera van een telefoon en zo werd de pop-up-camera een tijdlang een populair gegeven Die maakte een telefoon immers volledig randloos.

Van de OnePlus 7 Pro tot de OPPO Reno met zijn haaienvin en de Xiaomi Mi 9T Pro met zijn gekleurde LED: allemaal hadden ze een pop-up-camera op hun eigen manier. Ondanks bezorgdheden bij gebruikers bleek zo'n gemotoriseerde camera ook een stuk duurzamer dan verwacht. De pop-up-camera verdween van het toneel met de opkomst van de piepkleine camera-inkeping voor de selfiecamera. Een ander probleem is dat de motor ook te veel ruimte inneemt in de behuizing van telefoons.

De haaienvin van de eerste OPPO Reno was een echte eyecatcher

De haaienvin van de eerste OPPO Reno was een echte eyecatcher

4. Scherm op voor- en achterkant

Drie jaar geleden liet Xiaomi ons kennis maken met een telefoon met eens scherm dat bijna de volledige behuizing innam. De Mi Mix Alpha moest een einde maken aan de inkeping voor de selfiecamera, want in de plaats kan je vlot selfies maken met de hoofdcamera. Daarnaast zagen we op conceptbeelden hoe Xiaomi de meldingen en statusicoontje op de zijkant weergeeft.

Uiteindelijk is Xiaomi ondanks geruchten niet meer met het idee aan de slag gegaan. Een scherm dat rond de volledige behuizing is gewikkeld, drijft de prijs van de telefoon omhoog en de meerwaarde van zo'n scherm is ook beperkt. Je kan het scherm op voor- en achterzijde nooit tegelijk gebruiken. De industrie is zich in de plaats op vouwbare schermen gaan richten.

Xiaomi's officiële trailer van de Mi Mix Alpha

5. Cloudtelefoons

Nextbit was een start-up die aan de hand van een crowdfundingcampagne een bijzondere telefoon op de markt bracht. De Nextbit Robin zette sterk in op cloudopslag. Het toestel had maar 32 GB interne opslag en gebruikers kregen nog eens 100 GB opslag in de cloud. Apps die een tijdlang niet werden gebruikt, werden door de telefoon automatisch in de cloud bewaard.

In de praktijk zorgde dat ervoor dat de telefoon op veel sloom aanvoelde en zeker bij een slechte internetverbinding. De software bevatte ook fouten, de camera van de Robin was teleurstellend en de behuizing was erg kwetsbaar. Nextbit werd later door Razer overgenomen, dat nadien nog twee gamingtelefoons op de markt heeft gebracht. De Nextbit Robin kan ook een voorbeeld zijn van technologie die zijn tijd vooruit was. Wanneer providers erin slagen om het potentieel van 5G volledig te benutten, zou een cloudtelefoon best kunnen werken.

De Nextbit Robin

De Nextbit Robin

6. Knop- en poortloos ontwerp

Concepttelefoons geven ons een kijk in wat de toekomst brengt voor smartphones. Meizu en Vivo hebben drie jaar gelden hun knop- en poortloze concepttoestellen uitgebracht: respectievelijk de 'Apex 2019' geheten en de 'Zero'. De telefoons kunnen draadloos opladen, de speakers zitten onder het scherm en touch-sensoren op het frame vervangen de bekende knoppen.

Toegegeven: het design van deze telefoons oogt netjes, maar dat weegt niet op tegen de nadelen. Draadloos opladen heeft zijn beperkingen en aanraakgevoelige knoppen lijken minder praktisch dan de huidige standaard. Anderzijds lijkt een speaker onder het scherm wel een mogelijkheid, maar vermoedelijk klinkt dat minder goed in vergelijking met een paar stereospeakers.

De Vivo Apex 2019

De Vivo Apex 2019

7. Draaischerm

Bij deze zou je misschien denken dat het om een concept gaat, maar dat is hij niet. In zijn laatste jaar als smartphonefabrikant bracht LG de Wing uit: een telefoon met een draaischerm. Je kan zo kijken naar een horizontaal scherm, terwijl er nog een kleiner verticaal scherm is. LG stelde dat je zo comfortabeler je telefoon in een liggende positie vasthoudt en daarnaast kan je vlotter multitasken.

Het Zuid-Koreaanse merk introduceerde ook 'apparen', een systeem om twee apps tegelijk te openen op de twee schermen. Ten slotte moest het ontwerp ervoor zorgen dat je stabieler kan filmen als bij een gimbal. Ondanks de grote inspanningen om de Wing te doen werken, was het toch vooral een vreemd en prijzig toestel. Enkele maanden later gooide LG de handdoek in de ring.

De gevleugelde LG Wing

De gevleugelde LG Wing

Welk van deze concepten vind jij het gekste of interessantste? Is er een technologie die je graag wil zien terugkeren? Misschien heb je een van deze telefoons zelf gekocht? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste artikelen over Android-telefoons? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk