5 manieren waarop AI smartphones slimmer gaat maken

5 manieren waarop AI smartphones slimmer gaat maken

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Momenteel is kunstmatige intelligentie (AI) het onderwerp van gesprek en dat is ook niet zo vreemd. De ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar in rap tempo op en AI zal op smartphones ook een steeds grotere rol spelen. Ik heb ChatGPT gevraagd hoe kunstmatige intelligentie in de toekomst smartphones slimmer gaat maken. Hier vind je de antwoorden die de chatbot gaf.

1. Contextuele intelligentie

Kunstmatige intelligentie zal in de toekomst smartphones slimmer maken door contextuele intelligentie te bieden. Dit betekent dat de smartphone in staat zal zijn om de context van de gebruiker te begrijpen en dienovereenkomstig te handelen. Dit zal leiden tot een betere en meer gepersonaliseerde gebruikerservaring.

Een voorbeeld van contextuele intelligentie is dat de smartphone van een gebruiker kan detecteren of hij of zij zich op het werk bevindt en automatisch de meldingen dempt, of dat de smartphone de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker kan onthouden en dienovereenkomstig aanbevelingen kan doen.

De Google Assistent beschikt nu al over routines die je een aaneenschakeling van taken kan uitvoeren bijvoorbeeld op basis van een locatie. Daarnaast zijn er apps als Tasker en IFTTT die je allerlei taken laat automatiseren door apps, apparaten en diensten met elkaar te koppelen.

5 manieren waarop AI smartphones slimmer gaat maken

2. Autonome besluitvorming

Kunstmatige intelligentie zal smartphones in staat stellen om autonome beslissingen te nemen op basis van voorspellende analyses en machine learning-modellen. Dit kan leiden tot meer efficiëntie en snellere besluitvorming.

Een voorbeeld van autonome besluitvorming is dat de smartphone kan beslissen om een bepaalde app te openen op basis van de voorspelling dat de gebruiker die app op dat moment nodig heeft. Dat zien we momenteel al op Pixel-telefoons. De Pixel Launcher op deze telefoons bevat namelijk dynamische app-suggesties die de app-icoontjes onderin het scherm vervangen. Google voorspelt namelijk op basis van je dagelijkse routines en meest gebruikte apps welke app je op welk moment van de dag gaat gebruiken.

5 manieren waarop AI smartphones slimmer gaat maken

3. Natuurlijke taalverwerking

In de toekomst zal kunstmatige intelligentie de taalverwerkingstechnologie op smartphones verder verbeteren, waardoor de communicatie met de gebruiker nog natuurlijker en naadlozer wordt.

Een voorbeeld van natuurlijke taalverwerking is dat de smartphone kan reageren op spraakopdrachten van de gebruiker in verschillende talen en accenten, en de opdrachten op een natuurlijke manier begrijpt en uitvoert.

Herinner je Google Duplex nog? Dat was de slimme dienst van Google die in 2019 werd aangekondigd. Je kon toen een kappersafspraak of een restaurantreservering volledig door de Google Assistent laten maken. De assistent maakt daarbij zelf het telefoontje op basis van een tijdstip naar keuze, en het antwoordt op vragen dankzij kunstmatige intelligentie. Vorig jaar stopte Google met deze dienst, maar het bedrijf gaf wel aan dat het zich volledig ging richten op het maken van AI-verbeteringen aan de Duplex-spraaktechnologie die mensen het meest dagelijks helpt.

4. Augmented Reality

Kunstmatige intelligentie zal in de toekomst augmented reality-technologie op smartphones verbeteren. Hierdoor kunnen gebruikers nog beter en realistischer in contact komen met virtuele objecten en de fysieke wereld om hen heen.

Een voorbeeld van augmented reality op smartphones is dat de smartphone de fysieke wereld om de gebruiker heen kan detecteren en interactieve virtuele objecten kan plaatsen die er realistisch uitzien en bewegen.

Gerelateerde artikelen

Een mooi voorbeeld hiervan is de augmented reality-navigatie 'Live View' in Google Maps. Live View legt tijdens een wandeling een laag met objecten over de werkelijkheid heen. Hiervoor wordt de smartphonecamera en voor de objecten verschillende pijlen en Maps-markeringen gebruikt. Een nog mooier voorbeeld is Immersive view in Google Maps. Voor deze weergave gebruikt Google kunstmatige intelligentie om satellietfoto's, beelden van Street View en luchtfoto's te combineren.

Je kan met Immersive View een monument vanuit elk perspectief bekijken

Je kan met Immersive View een monument vanuit elk perspectief bekijken

5. Geavanceerde camerafuncties

Kunstmatige intelligentie zal ook de camerafuncties op smartphones in de toekomst verder verbeteren. Hierbij kan gedacht worden aan het verbeteren van de beeldkwaliteit, het automatisch detecteren van scènes en het bieden van geavanceerde fotobewerkingsfuncties.

Een voorbeeld van zo'n camerafunctie is dat de smartphone automatisch de instellingen aanpast op basis van de omgeving, zoals het verminderen van ruis in een donkere omgeving of het aanpassen van de belichting bij fel licht. Een ander voorbeeld is dat de smartphone automatisch het onderwerp van de foto herkent en de foto verbetert door de kleuren te optimaliseren, scherpte aan te brengen en de compositie te verbeteren.

Uiteraard maken smartphonefabrikanten al veelvuldig gebruik van algoritmen die de kwaliteit van foto's op allerlei manieren verbeteren. In de toekomst zal dit alleen maar meer worden toegepast. Je leert er alles over in de aflevering over AI van onze AW Podcast over smartphone-fotografie hieronder.

AI krijgt prominente plek op smartphones

Je hebt dus gezien dat al deze voorbeelden nu ook al in smartphones te vinden zijn. Maar het belangrijkste verschil met de toekomst is dat deze functies in de toekomst veel geavanceerder zullen zijn en veel meer in staat gaan zijn om te begrijpen wat de gebruiker wil en nodig heeft. Ook zullen deze functies beter zijn geïntegreerd met andere toepassingen en diensten, en zullen ze gebruikmaken van geavanceerde algoritmen en modellen die gebruikmaken van 'machine learning' en kunstmatige intelligentie. Daarnaast zal kunstmatige intelligentie in de toekomst in staat zijn om op een meer autonome en proactieve manier te handelen, waardoor de smartphone nog slimmer en nuttiger wordt voor de gebruiker.

Wat hoop jij in de toekomst te gaan zien op het gebied van AI en smartphones? Of vind je het eerder 'eng' wat er nu allemaal op dit gebied gebeurt? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk