5 dingen die je vroeger in je rugzak had maar nu kan doen op je telefoon

5 dingen die je vroeger in je rugzak had maar nu kan doen op je telefoon

Laura Jenny

door Laura Jenny

Sommige mensen op onze redactie zijn nog van de generatie die stapels boeken moesten kaften én meenemen. Jaloers kijken ze naar de huidige scholier: die laat ‘s ochtends zijn laptop in zijn tas glijden en gaat zonder halve hernia op pad. Niet alleen de laptop, maar ook de smartphone heeft plek ingenomen van veel klassieke schooltasdingen. We noemen er vijf.

1. Schrift

Het kan soms nog steeds fijn zijn om een schrift te gebruiken, maar je kunt ook notities maken op je telefoon. Even opschrijven wat de docent zegt dat sowieso op het examen voorbij gaat komen, dat doe je gewoon in je telefoon. Gebruik je bijvoorbeeld Microsoft To-Do of Trello, dan is de notitie meteen gesynchroniseerd tussen meerdere apparaten.

2. Calculator

Texas Instruments: waarschijnlijk zegt het mensen nu weinig, maar vroeger moest je echt een paar tientjes investeren in een luxe calculator van dat merk. Inmiddels is dat allang niet meer nodig, want onze smartphone komt met een calculator die al heel veel kan. De klassieke geodriehoek zal een smartphone niet zo makkelijk kunnen vervangen, maar qua rekenhulp is elke smartphone voorzien van een rekenmachine om zo goed te kunnen uitrekenen hoeveel graden een bepaalde hoek is.

3. Agenda

Eén van de beste dingen aan de smartphone is dat hij de plek van de fysieke agenda heeft ingenomen. Ergens is dat ook jammer: het had altijd wel wat om een agenda uit te zoeken, zoals de TMF-agenda, die van Garfield, of eentje waarin je allemaal foto’s kon plakken. Ook konden klasgenoten er dan lekker in doodlen of leuke berichtjes in schrijven. Nu doen we dat vooral op de smartphone: je hebt daarin een digitale agenda waarin je niet hoeft te krassen als de leraar een foutje maakt terwijl hij of zij het huiswerk doorgeeft, of wanneer je realiseert dat je het beter op een andere dag kunt plannen.

Gerelateerde artikelen

4. Rooster en plattegrond

Het ligt een beetje in het verlengde van de agenda, maar we doelen hier op schoolzaken. Normaliter als je op een nieuwe school begon, dan kreeg je een rooster op een papiertje en soms zelfs een plattegrond, als het een grote school was. Nu kun je allerlei schoolgerelateerde zaken gewoon vinden in de app of op de Sharepoint van school zelf. Hiermee zijn al die losse briefjes niet nodig en kun je makkelijk door de zoekfunctie te gebruiken bepaalde informatie terugvinden, in plaats van dat je in de grabbelton die je schooltas heet hoeft te graven.

5. Briefjes voor je ouders

Heel handig, al die dingen die de smartphone nu kan, maar het werkt niet altijd in je voordeel. In de pre-smartphonetijd kreeg je nog wel eens een briefje voor je ouders mee naar huis, bijvoorbeeld als je weer eens moest nablijven of je huiswerk voor de zoveelste keer niet had gemaakt. Of, ook leuk, als je spijbelde. Nu ligt de ethische kwestie om het al dan niet aan je ouders te geven niet meer bij jou als scholier. De school kan via een berichtje binnen het schoolsysteem, of desnoods via een mail, heel snel zelf zorgen dat je ouders op de hoogte zijn. Aan de andere kant is het ook een plus: dan zijn je ouders tenminste alleen boos over wat je verkeerd hebt gedaan, in plaats van dat ze zowel straffen voor de ‘crime’ als voor het niet geven van het briefje, wanneer ze daar achter komen.

Zijn er andere dingen die je kunt bedenken die je, bijvoorbeeld als ouder, vroeger wel in de schooltas deed, maar die nu gedigitaliseerd zijn? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Achtergrond

Dit vind je misschien ook leuk