De iPhone 15 werd vorige week aangekondigd en om eerlijk te zijn waren we niet heel diep onder de indruk van wat er nieuw is. Die USB-C-poort, die kennen we inmiddels al een tijdje. Maar toch zien we zo langzamerhand wel een paar dingen die best gaaf zijn, en die we ook niet zouden vinden misstaan binnen Android.
24 megapixel-kiekjes
Er zijn niet veel dingen waarvoor ik zou overstappen op een iPhone, maar er is één ding dat de toestellen wel heel aantrekkelijk maakt: de foto’s. Je kunt echt prachtige kiekjes schieten met een iPhone en daar kan ik nog wel eens jaloers op zijn. Zeker nu met iPhone 15: dat apparaat kan met zijn 48 megapixel-camera foto’s maken van 24 megapixel. Indrukwekkend. En iets wat we niet op Android zien. Niet op dezelfde manier in ieder geval: Android-telefoonmakers kiezen dan vaak voor pixel binning, waarbij meerdere pixels als het ware samen worden geperst. Dus ja, dan is een 48 megapixel-camera dus niet in staat om foto’s te creëren van 48 megapixel: dat wordt wat kleiner. Gelukkig maar ook: stel je voor dat alle foto’s op je telefoon zulke grote bestanden waren. Maar goed, meer kwaliteit is natuurlijk wel gewenst: met iPhone kun je met gemak een foto maken voor formaatje Pathe-bioscoopposter (je weet wel, zoals die aan de zijkant van Pathé Arena): hij kan namelijk foto’s maken met 24 megapixel. Hij combineert de data van de 48 megapixel-camera en maakt daar in combinatie met een andere camera een flinke plaat van.
Ultrawideband
Binnen de wereld van gadgets is ultrawideband een beetje de nieuwe trend. Het is fijne technologie die zorgt dat je een gadget veel beter kunt terugvinden, omdat de locatie specifieker kan worden weergegeven. iPhone 15 past dat bijvoorbeeld ook toe op de telefoons van je vrienden, zodat je op een festival beter kunt waarnemen waar iemand dan precies staat. Dat scheelt een heleboel appjes heen en weer, en ook wel wat frustratie. Als ultrawideband-technologie door Android-fabrikanten beter wordt ingezet, dan kunnen ook wij apparaten beter terugvinden, zoals die Tile of SmartTag aan die sleutelbos die per ongeluk onder de bank is geraakt, of inderdaad die vrienden die je bijvoorbeeld tijdens een drukke carnavalsviering kwijt bent.
SOS via satelliet
Apple kwam nu voor de tweede keer met een nieuw soort satelliettechnologie voor als je in nood bent. Het was eerst voor mensen die bijvoorbeeld in Death Valley gingen wandelen, maar nu ook voor Amerikanen die pech krijgen met de auto op zo’n soort locatie: er is geen bereik en je hebt snel hulp nodig. Dan is satelliettechnologie natuurlijk het beste wat er is. Het voelt voor ons soms als een ver-van-ons-bed-show: we hebben bijna overal in ons land wel dekking, en waar het niet is, daar is het alsnog op loopafstand. Maar er is wel een andere manier waarop satelliettechnologie ons goed kan helpen: op zee. Daar heb je ook vaak geen bereik en dan helpt het om een satelliet te kunnen gebruiken om met je telefoon ook een noodsignaal uit te sturen. Nederland leeft met water, maar dat wil niet zeggen dat we het ook altijd helemaal in de hand hebben.
Zijn er dingen van de iPhone 15 die jij wel wil terugzien op Android, of beter wil zien op Android? Laat het nu achter in de reacties,