EU doet onderzoek naar échte universele telefoonlader

EU doet onderzoek naar échte universele telefoonlader

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Drie standaarden

Toen de eerste smartphones het licht zagen, was er al helemaal complete chaos met allerlei verschillende poorten om je telefoon mee op te laden. In 2014 tekenden 14 fabrikanten van smartphones het 'Memorandum of Understanding' dat een nieuwe standaard voor opladers tot stand bracht. Je kent hem wel, die goede oude micro-usb.

telefoonoplader op tafel

Een koppige volhouder van zijn eigen standaard is Apple die zijn brede 30-pins oplader jaren geleden omruilde voor de Lightning-connector. Ook Android-fabrikanten hebben het er de afgelopen jaren niet eenvoudiger opgemaakt, omdat naast micro-usb ook usb-c sterk aan populariteit heeft gewonnen. Usb-c heeft als voordeel dat het symmetrisch is en hoge transfersnelheden en hoeveelheden stroom aankan, waardoor de aansluiting veelzijdiger is en ook populair is voor onder meer pc-toepassingen.

51,000 ton afval

Hoe dan ook, Europa lijkt het ‘gepruts’ van fabrikanten beu te zijn, en begint nu een onderzoek naar een ‘moeder aller laders’. Volgens een onderzoek van de EU bezorgen telefoonladers ons jaarlijks zo’n 51,000 ton aan afval. Europa wil nu uitzoeken wat de voordelen en mogelijkheden zijn van zo’n ‘echte’ universele lader, en hoeveel het project precies zou kosten.

"Gezien er onvoldoende vooruitgang is met de vrijwillige aanpak, zal de Commissie binnenkort een studie starten om de kosten en voordelen van andere opties te bekijken," zegt EU-commissaris voor Mededinging Vestager. “Die studie moet de Europese Commissie helpen bepalen of er verdere stappen moeten worden genomen.”

Via: Reuters

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Accessoires

Dit vind je misschien ook leuk