Let op: verkeerde USB-C-kabel kan telefoon beschadigen waarschuwt Google-engineer

| door Ruud Caris

USB-C

USB-C wordt de nieuwe standaard, niet alleen voor smartphones en tablets, maar ook voor laptops en andere apparaten. Dit brengt met zich mee dat er veel nieuwe accessoires en kabels aangeschaft moeten worden en daar springen veel bedrijven gretig op in. Een voorbeeld van een dergelijke accessoire is een kleine adapter die microUSB omvormt naar USB-C. Deze wordt onder andere verkocht door OnePlus, zoals hieronder te zien is.

Deze accessoire zorgt ervoor dat een microUSB-kabel gebruikt kan worden om op te laden, maar dit is niet zonder risico's legt Google-engineer Benson Leung uit op Google+. De meegeleverde kabel voor de Nexus 5X en Nexus 6P is een USB Type C 1.1 en kan hiermee 3A output leveren. Deze toestellen zijn dan ook gemaakt om 3A te gebruiken als ze worden opgeladen. De versie van OnePlus gebruikt het Type C 1.0 protocol en is daarmee ongeschikt voor deze toestellen.

Lees ook: deze accessoire ga jij binnenkort hard nodig hebben

Goedkoop is duurkoop

Zodra de verkeerde kabel of adapter wordt aangesloten, probeert in dit geval de smartphone toch 3A eruit te halen, terwijl de kabel er niet voor gemaakt is. Dit kan vervolgens resulteren in een beschadiging van het toestel doordat er simpelweg een verkeerde adapter wordt gebruikt.

In dit voorbeeld wordt gesproken over de adapter van OnePlus, maar er zijn veel meer, vaak Chinese, merken die hetzelfde issue zullen hebben. Anders is het praktisch onmogelijk een adapter voor een dergelijke lage prijs aan te bieden. Zelf gebruik ik onder andere deze kabel van Baseus die wel door de test komt van onderstaande app.

Eigen test

Wil jij je eigen kabel testen, installeer dan CheckR, een app die test of jouw kabel geschikt is. Let wel, de app is alleen geschikt voor de Nexus 5X en Nexus 6P. Als de kabel goedgekeurd is, zal onderstaand scherm verschijnen.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen