Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Nokia 8

 • LG G7

 • LG Q6

 • Samsung Galaxy S8+ Dual Sim

 • Samsung Galaxy S8 Dual Sim

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Geef dieven het nakijken

Review XDDesign Bobby: handige antidiefstalrugtas zit snel vol

· 29 januari 2017

Ruim twintigduizend euro was er op Kickstarter nodig om de antidiefstalrugtas Bobby uit te brengen. Het werd 7,5 ton en het Nederlandse XDDesign verkoopt de tas nu voor 90 euro. Kan de ‘boefproof’ Bobby de hype waarmaken? We zochten het uit.

De meeste rugtassen hebben allerlei grote en kleine ritsvakken voor je spullen. Hartstikke gebruiksvriendelijk, ook voor dieven die in bijvoorbeeld in het openbaar vervoer binnen tien seconden je tablet of koptelefoon uit je tas halen. De Bobby, vernoemd naar de bijnaam van de Engelse politieagent, moet grijpgrage vingers uit je tas houden.

Stevige buitenkant

Het ontwerp geeft duidelijk aan hoe: er is maar één vak aanwezig en de ritsen zitten aardig verstopt. De tas onopgemerkt openmaken als ‘ie op je rug zit, lukt niet – we hebben het geprobeerd. Een dief die er een gat in wil zagen, zal ook raar opkijken: onder de stof zit een zes millimeter dikke snijbestendige laag materiaal. De zwarte plaat is gemaakt van 600D polyester en verspreid over de tas zitten een paar reflecterende elementen. Daar hebben we in het donker weinig van gemerkt, maar het idee is goed en ‘iets is beter dan niets’. Aan de achterkant van de rugtas is een elastieken band geplaatst zodat je hem aan een rolkoffer kan bevestigen, wat naar behoren werkt.

XDDesign Bobby

Usb-poort voor je powerbank

Een leuke ‘slimme’ feature is de aanwezigheid van een usb-poort met geïntegreerde 2.4A output-kabel. De kabel eindigt in de rugtas, met een speciaal vakje voor je powerbank. Dat moet wel een kleiner model zijn, want mijn powerbanks met een capaciteit van 8000 tot 17000 mAh passen niet – al kunnen ze wel los in de tas. Sluit de powerbank aan op de kabel, doe je eigen kabel in het ritsvakje aan de buitenkant van de tas en hang ‘m aan de usb-poort als je toestel wilt opladen. Daar is goed over nagedacht.

XDDesign Bobby

Verstopte vakjes

Aan de andere zijkant zit eenzelfde ritsvakje voor je oordopjes, en in beide schouderbanden is een kleine uitsparing gemaakt waar je een pasje in kunt stoppen. Het idee daarachter is dat je daar bijvoorbeeld je ov-kaart instopt zodat je bij het in- en uitchecken snel je pasje hebt. Een handig idee, maar wij zijn er wat huiverig voor om zo’n belangrijk pasje in de schouderband van een tas te stoppen. Of die angst terecht is, mag je zelf beslissen. Het laatste verstopte vak met ritssluiting zit aan de achterkant van de rugtas, en biedt ruimte aan iets grotere, plattere spullen als je portemonnee en paspoort. Omdat het vak tegen je rug aanzit, kan er echt niemand bij en dat is een fijne gedachte. Verder heeft de tas een stevig handvat en zachte kussens die zweten tegen moeten gaan, en zit hij ergonomisch op de rug. Door een goede gewichtsverdeling blijft de rugtas bijna altijd rechtop staan als je hem neerzet, wat wel zo handig is.

De waterbestendige Bobby is te koop in de kleuren grijs (reviewmodel), zwart en rood. Het moderne, minimalistische ontwerp zal niet iedereen aanspreken maar maakt de tas wel uniek. Wij zijn te spreken over de looks en kregen de afgelopen weken ook diverse, positieve reacties.

XDDesign Bobby

Inhoud: neem niet te veel mee

Waar we minder over te spreken zijn, is hoeveel je in de rugtas kwijt kan. De Bobby is met 45 bij 30 bij 16,5 centimeter niet zo groot en weegt leeg 850 gram. Dat is niet veel, maar daarom is de inhoud van dertien liter ook kleiner dan van een vergelijkbare rugtas (zo’n achttien liter). Je laptop van maximaal 15,6 inch past in een speciaal vak, de tablet van maximaal 10,1 inch kan in eenzelfde soort vak en er zijn in het hoofdcompartiment twee open vakken voor een fles water (max. 0,75 liter) en bijvoorbeeld je lunchtrommel. Daarboven zit een klein ritsvak met geïntegreerde pennenhouders. Wanneer je al deze spullen in de rugtas stopt – en dat zijn er dus niet zoveel – is er nauwelijks ruimte over voor extra spullen als een koptelefoon, camera of wat studieboeken. Voor sommigen zal dat niet uitmaken omdat ze niet zoveel meenemen, maar voor andere gebruikers is het een nadeel.

Conclusie

De XDDesign Bobby is tot leven gekomen dankzij een succesvolle crowdfundingscampagne, en biedt een handig antidiefstal-ontwerp. Je kan hem dus zonder zorgen op je rug doen, waarbij het minimalistische uiterlijk naar onze mening positief opvalt. De rugtas zit lekker en heeft een leuk systeem om je mobiele apparaten op te laden, maar is beperkt in opslagruimte. Dat, en het prijskaartje van negentig euro, zorgen ervoor dat we Bobby niet blind aanraden. Maar wie een bijzondere, veilige rugtas zoekt en niet zoveel spullen meeneemt, heeft er een goede koop aan.  

Androidworld Reader-app

Download de officiële Androidworld-app en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en interessante apps!

Download nu

Adv

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (13)
Bezig met laden van reacties...