Androidworld
Androidworld
09 juli 2013 21:00 uur
Huawei is nu ongeveer een jaar bezig om zijn eigen smartphone-lijn in de markt te zetten. Na een voorzichtig begin met de Huawei Ascend P1 en P2 en de grote Huawei Mate heeft het Chinese bedrijf op 18 juni de Ascend P6 gepresenteerd, een toestel dat qua design met recht de titel van 'vlaggenschip' heeft meegekregen.

Huawei

Toen het bedrijf in Nederland van start ging heeft men eerst het Nederlandse publiek kennis laten maken met de naam en dan vooral hoe deze uitgesproken moet worden. Naast de naam zouden sommige consumenten het feit dat het een Chinees bedrijf is ook wel eens als negatief kunnen ervaren. Wat trouwens niet altijd terecht is omdat heel veel van de producten die we hier gebruiken uit China komen, maar een westers merk dragen.

Maar over de producten hoeven we ons geen zorgen te maken want de Huawei Ascend P6 belooft op het eerste gezicht heel veel goeds voor de smartphonemarkt. We hebben dit toestel een periode getest en kwamen tot de volgende review.

Huawei

Design

Sprongen de vorige modellen er nog niet echt uit als het om het ontwerp gaat, dat doet de de Ascend P6 wel. Toen Richard Yu de telefoon eindelijk onthulde tijdens de persconferentie in London, hadden de aanwezigen wel in de gaten dat dit een bijzonder toestel moest zijn. Dit toestel heeft wel dezelfde vormfactor als de voorgaande toestellen maar de uit-en afwerking zijn vele malen beter.

De Ascend P6 heeft mooie scherpe vormen met afgeronde hoeken, de knoppen zijn heel mooi weggewerkt in de metalen rand die rond het toestel loopt. Die metalen rand zal velen misschien even aan de iPhone 5 doen denken en dat is ook helemaal geen gekke gedachte. Het scherm is heel mooi in de behuizing gezet en de glasplaat daarboven loopt mooi aan de onderzijde over in de afgeronde onderkant.

huawei front

De achterzijde is gemaakt van opgeruwd glas, wat voor een goede grip zorgt en het voelt zacht aan. Helaas is de achterkant niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen, want na een week gebruiken zie ik toch wel lichte krassen in het materiaal.

De camera met flitser zijn aan de linkerkant gepositioneerd en het logo vinden we in het midden. Aan de onderzijde zien we een luidspreker-raster waar het Dolby-Surround-geluid uit moet komen. Aan de zijkant vinden we nog een kleine verrassing want daar zit de koptelefoonaansluiting en deze is afgedekt met een mooie knop. Wanneer je deze knop eruit haalt blijkt het een 'pin' te zijn, waarmee je de SD-kaart- en de microSIM-kaartklepjes kunt openmaken. Grote kans dat je deze 'pin' gelijk weggelegt na de eerste keer, maar wel leuk verzonnen.

Wanneer ik het design van dit toestel moet samenvatten in één woord dan is dat toch wel: strak. Ik heb zelden zo'n strak afgewerkt toestel gezien dat ook aanvoelt alsof je een toptoestel in handen hebt.

Specificaties

Omdat Huawei een ontzettend groot bedrijf is en als erg veel ervaring heeft op het gebied van smartphones kunnen ze veel in eigen beheer ontwikkelen. Zo is Huawei voor zijn chipset niet afhankelijk van een leverancier, maar produceren ze de motor van dit toestel gewoon zelf, om precies te zijn in het (eigen) bedrijf HiSilicon. Deze chipset is gebaseerd op de 1,5 GHz quad-core ARM Cortex-A9 en doet prima zijn werk in de Huawei Ascend P6.

Een goede manier om de 'performance' te testen van een smartphone is een benchmarktest. Hiervoor hebben we het programma AnTuTu gebruikt en de Huawei Ascend P6 haalt een score van iets meer dan 13000 punten.

Antutu

Met deze score verslaat de Ascend P6 niet de top van de wereld, maar nestelt het zich achter in de top 10. Scores zijn prima om te analyseren hoe de techniek zijn werk doet, maar de ervaring in het dagelijks gebruik is net zo belangrijk. Ik heb persoonlijk geen verschil ervaren toen ik na de Ascend P6 mijn Nexus 4 weer in gebruik nam. 

Beeldscherm

Het toestel beschikt over een 4,7 inch-beeldscherm met een 720p-resolutie. De kijkhoek van dit toestel is groot en dat is leuk wanneer er anderen met je meekijken of met een schuin oog wil kijken welke notificatie er nu weer binnenkomt.

De kleuren zijn eerlijk en je kunt ze vergelijken met de kleuren die je ziet op de Sony Xperia Z. Geen aangezette en overdadige kleuren zoals bijvoorbeeld de Samsungtoestellen hebben. 

Software

Ik ben geen liefhebber van skins, of het nu die van Samsung of van Huawei is. De Emotion UI, zoals de skin heet van Huawei, zal binnenkort een update krijgen naar 2.0. Het is wennen wanneer je als eerste ziet dat de Emotion UI geen apptray heeft, dus je kunt niet op een knop drukken om naar de apps te gaan. De apps zijn op alle homescreens gepositioneerd en je kunt ze indelen in groepen zoals Huawei dat alvast voor je heeft gedaan met de Googleapps.

Natuurlijk went het wel, maar ik vind het een beetje rommelig en het kost je best veel werk om alles netjes op te ruimen. Voor diegenen die veel widgets gebruiken is het zeker een groot nadeel, want er is in eerste instantie weinig ruimte voor.

Screenshots

Je kunt de Emotion UI helemaal aanpassen naar eigen smaak want er zijn online honderden verschillende variaties te vinden op diegene die standaard geïnstalleerd is. Leef je uit. Tussen als de voorgeïnstalleerde applicaties is niet zo heel veel bijzonders te vinden, die hadden ze van mij wel weg kunnen laten.

Je kunt wel de shortcuts bovenaan je notificatiepanel aanpassen net als bij de UI van onder andere Sony en de Emotion UI heeft profielen voor verschillende situaties. Daar kun je helaas geen tijdstippen of locaties aanhangen en zul je ze dus zelf in moeten stellen.

Huawei heeft wel aan de winter gedacht, want in de instellingen kun je de 'gloves-modus' activeren waarmee je het scherm van de Ascend P6 zelfs met handschoenen aan kunt bedienen.

Zoals met elke interface zul je ook wennen aan de Emotion UI van Huawei. Gelukkig kent de Google Play Store genoeg apps en dergelijke om ook deze telefoon je helemaal eigen te maken. 

Camera en Video

Voor de camera aan de achterkant doet Huawei niet mee aan de rage van de steeds groter wordende megapixels. De camera maakt zijn plaatjes netjes met een 8 megapixel camera en laten we eerlijk zijn, hoeveel meer heb je nodig. Een bijzondere functie is wel de 4 cm macro view, deze functie stelt je in staat om objecten tot 4 centimeter voor de lens nog scherp op de foto te krijgen.

De camera aan de voorzijde is een ander verhaal, hier heeft Huawei wel iets bijzonders mee gedaan. Waar de concurrentie doorgaans niet meer dan 2 megapixels in de voorcamera stopt, heeft Huawei een 5 megapixel-sensor van de plank gehaald en in de camera gestopt. Wanneer je de grote hoeveelheid 'selfies' (foto's van jezelf) ziet die er momenteel gepost worden op Facebook en Twitter dan is het niet eens zo een gek idee. Daarnaast gaan we ook steeds meer videobellen en een betere camera zal je daar ook bij helpen.

De interface van de camera en video is prima, je kunt eenvoudig schakelen tussen de video en de fotocamera, er zijn genoeg instellingen via het menu die je kunt bereiken. In de instellingen kun je allerlei hulpmiddelen en selecteren die je helpen om een betere foto te maken. Hieronder wat voorbeelden van de Ascend P6 foto-en videocamera.

Huawei collage

 

Bekijk hier de cameratest.

 

Accu

Wanneer je zo'n dun toestel maakt, dan moet je welhaast een accuprobleem krijgen want waar laat je dat ding? Tijdens de presentatie liet men zien dat het 'moederbord' in een L-vorm is gemaakt om genoeg ruimte te geven aan de accu. Deze accu heeft een capaciteit van 2000 mAh en dat blijkt net genoeg te zijn om een dag vol te maken. En wanneer ik het over een dag heb dan bedoel ik tussen 08.00 en 22.00 uur zonder bij te laden en zonder navigeren in de auto. En dat is best netjes voor een toestel van 6,18 mm dik en we moeten de ontwikkelaars van deze telefoon hier wel de complimenten voor geven.

Korte video-review

Conclusie

Na meer dan een week testen en het peilen van reacties van anderen op het design kan ik niet anders concluderen dat de Huawei Ascend P6 een goede en geslaagde poging is van Huawei om zich in de top te vestigen. 

De Ascend P6 valt bij Huawei in de fashion- of designklasse. Het toestel heeft dus geen topprestaties, wat we ook wel terugzien in benchmarktest. Daarnaast is er helaas ook niet gekozen voor een full HD-scherm. Dat wil niet zeggen dat de Ascend P6 een slecht toestel is: de snelheid van het toestel is bij het dagelijks gebruik prima.

Natuurlijk blijft de Emotion UI een kwestie van persoonlijke smaak, maar de geruchten dat er een Google Edition van dit toestel op komst is moet zelfs de laatste twijfelaars kunnen overtuigen.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Dim Vleugel

Co-Founder Androidworld.nl, ondernemer, eerste telefoon was een Panasonic op het ATF netwerk, Android vanaf de eerste minuut. Ondernemer, creatief en sociaal over-actief op twitter, Google+ en Facebook. Galaxy Nexus, Transformer, Nexus 7, Nexus 4

Reacties

 • vinz3nt

  wel een beetje bibberig beeld bij de video, zit ik wel vaker bij andere toestellen tegenwoordig. mooi toestel verder.

 • rigs

  jammer geen 4g, ga hem zekers eens checken in de winkel

  • Daniel88

   Wel een heel mooi en degelijk toestel

   • arjan

    Bedankt voor de review. Duidelijk verhaal.

    • Max

     Thumbs up voor de professionele video review!

     • Frank

      Dit toestel is er ook in Dual sim. Kan de tester ook iets vertellen over de werking hiervan?

     • Paulo

      Haha Dim, doe je goed. Coole video-review mét petje. ;)

     • Frank

      Prima artikel weer, ik mis alleen iets over de prijs van de phone.
      Misschien is die nog niet bekend?

     • Boudewijn

      Vraag der vragen. Meeste mensen weten niet dat de 3,5mm jack ingang bij de P6 onder aan de zijkant zit. Wat zijn de ervaringen met het gebruik van koptelefoon in de broekzak? Zeker met een kabel die recht uitsteekt (in tegenstelling tot een die in een hoekje loopt.

      Kan mij voorstellen dat dit het comfort hindert. En velen zullen de telefoon op deze manier gebruiken.

      • Frederik 071

       Eerste wat ik ook dacht. Dit geldt ook voor je jaszak (binnen/buiten). En eindelijk een betere cam aan voorkant. De cam achter mag wat mij betreft alsnog meer mpixels hebben.

     • pacman

      Dat dopje/pinnetje op de 3.5mm jack heeft echt geen zin.. Die leg je gelijk weg of ben je gelijk kwijt..

     • Frank

      Zitten er nog accessoires bij? (koptelefoon met een hoekstekkertje?)

      Ik mag eind augustus een nieuwe. En zit sterk aan deze te denken wegens het formaat

      • nick

       Ik heb de telefoon gister gehaald, is zeer fijn! Echt een aanrader vind ik het.
       Maar er zitten in het doosje een koptelefoon met een hoekstekker in, een usb kabel + usb adapter (voor in het stopcontact) en er zit zelfs meteen een cover voor de achterkant v/d telefoon bij. Zeer mooi gedaan allemaal vind ik!

     • Elias

      Hij is echt heel gaaf. Ik heb hem sinds zaterdag in mijn bezit. Alleen zit ik met een gigantisch ergernis: spellingscontrole werkt niet. alles wat ik intik wordt met een rode lijn onderstreept. Ik heb werkelijk waar alles geprobeerd om dit te verhelpen. Ander toetsenbord geeinstalleerd etc. In het engels lijks het wel goed te werken. @ dim_aw: had jij hier ook last van?

      • Boudewijn

       Bij taal en toetsenbord/invoer de Spellingcontrole uitzetten werkte goed voor mij. Met standaard google toetsenbord had ik geen problemen. Met Swype kreeg ik ook de rode strepen. Na het uitzetten van spel check... PRESTO! rode lijntjes weg. Zolang je de taal van de voorspelling op Nederlands hebt staan heb je toch niets aan spelcheck.

      • Elias

       Ik begrijp dat dit een probleem is wat bij meerdere mensen speelt. Spellingscontrole uitzetten haalt inderdaad de rode strepen weg. Alleen wil ik juist spellingscontrole aan hebben. Dus dat is een work-around waar ik niks aan heb. Tevens zorgt het er niet voor dat mijn woordvoorspelling werkt. Die doet het namelijk ook niet..... :(

       Huawei Nederland reageert ook niet op berichten of mailtjes. Telefonisch hebben zijn ze niet bereikbaar en hebben geen support. Uiteindelijk vind je toch een telefoonnummer op internet, blijkt dit zich alleen maar te richten op het 3 x 3 deal. Waardeloos dus..........

       Voor de mensen die dit toestel op het oog hebben.......niet doen!!!!!! Wachten tot dat er een betere support is en een betere garantieregeling. Alles wordt nu uitbesteed aan louche bedrijven en Huawei electronic gevestigd in Amsterdam wil niks met Huawei devices te maken hebben

       Elias

     • Pim

      Ik heb deze telefoon nu een maand, heb hem over laten komen uit China :) Ben overgestapt van iPhone naar Android, omdat ik wil weten wat nu écht beter is door ervaring. Ben erg tevreden alleen vind ik het besturingssysteem wat wennen, maar dat is logisch. Geluid uit de speaker is erg goed en het beeld bij games en video's super scherp. Ik ben tevreden, maar of ik voor altijd bij Android blijf kan ik waarschijnlijk pas over een jaar zeggen als ik deze besturing echt een behoorlijke tijd heb gebruikt.

      • paul van soest

       Is de emotion ui ook uit te schakelen? Ik ben zelf erg fan van holo launcher

       • Frenk

        Goed artikel, mis alleen meer info over het warmte probleem van het toestel. Hoe zit het met de overhitting van het toestel waar in de previews van het toestel veel over terugkwam? Is dit probleem verholpen voor de echte lancering?

        • Elias

         Nope. Het toestel wordt gewoon nog warm. Of dat echt een probleem is, weet ik niet. Je hebt er verder geen last van en je Er is sinds 16 juli wel een nieuwe update beschikbaar voor dit toestel. Wat er precies anders aan is, wordt niet omschreven.

       • g van dijk

        Ik heb ook de p6 mooi toestel zeker maar

        Geen lockscreen widget support dus dat kan je vergeten sommige apps weigeren oa google+

        Voor de rest even testen ma tot zo ver al een reden tot verkoop

        • Elias

         he van dijk.

         ook hitte problemen? En hoe zit het met je autocorrection: ook last van rode strepen onder elk woord dat je intikt?

         Ook hebben ze het op internet over 100 en thema's. Ik heb er echter maar 5 standaard thema's beschikbaar. Op filmpjes zie je wel dat je online thema's kunt downloaden, alleen heb ik deze optie niet. Hoe zit dit laatste bij jou?

         je zou me enorm helpen als je dit laat weten. Dan kan ik huawei hier even over bellen

        • g van dijk

         Eum. Rode strepen idd maar gebruik een ander toetsenbord dus geen probleem meer en het stoort mij ook niet...

         Hitte heb geen probleem mee overhitting al helemaal niet wel warm bij zwaar gebruik.....

         Idd themes kun je wel vergeten er zijn er idd zo als huawei zegt honderdend themes maar dit via chinese site dus voor ons niet te gebruiken miss komt het nog.

         Ik heb overgens de witte versie ben zeer tevreden maar lockscreen widgets is wel een gemis vind ik

         Verder accu prima haal zon 14 uur nu bij pittig gebruik na de update van huawei zelf

        • g van dijk

         Heb inmiddels 150 themes voor de p6 was ff zoeken

       • g van dijk

        Ps de update is via huawei en zelf te instaleren dus niet via ota

        • Elias

         Nice. Bedankt. Heb Je de site voor me van de themes.
         Dat de jouwe niet oververhit zal te maken hebben met t feit dat.ie wit is. Ik Las ergens dat de witte een kunststof achterkant heeft ipv een metalen zoals die van mij (zwart). Hij wordt bij mij zo warm dat oe al een aantal keren uit zichzelf apps afsluit. Blijft een prachtig en mooi toestel.

       • g van dijk

        Als je in google in voerd huawei p6 theme pack dan kom je er van zelf ongeveer 500 mb themes stuk of 150 idd mooi is het toestel idd maar jou achterkant is geen metaal ma glas opgeruwd glas de witte is idd kunststof maar ondanks dat het een prachtig toestel is gaat die toch weg weinig support geen enkele custom rom te vinden en vooral geen lockscreen widgets heb liever de de s3

        • g van dijk

         Of er moet heel snel een google edition komen,

         Scherm is ook geen 1280 wat erg jammer is want de xperia laucher werkt wel ma ondersteunt het scherm niet jammer haha

         • Elias

          Thanks......opgeruwd glas??????? Ik zie in t filmpje van de p6 toch echt met een laser op metaal graveren. Zelfs het logotje is metaalkleurig. Bij de cameralens zie je het helemaal goed dat ie van metaal is. Ik weet dat dim het in z'n review over glas heeft, maar hij zit er toch echt naast....

        • Het is echt een heel mooi toestel. Je zit inderdaad wel een mooi stukje techniek wat je van Samsung nooit kan zeggen. Samsung gebruikt helaas alleen maar plastic, wat wederom heel erg jammer is en waardoor het toestel al heel snel goedkoop, en licht aanvoelt. Huawai doet me een beetje denken aan de Oppo Find 5 toestellen.

         Bedankt voor de review !

         • g van dijk

          Toestel is mooi ma heb helaas nog geen custom rom kunnen vinden voor de p6 emotion ui sucks behoorlijk

          • san5324

           Ik persoonlijk vind het niets en geen van mijn vrienden hebben deze telefoon. Als ze al voor een Chinees toestel gaan dan is het xiaomi. Dat was tot de HTC one en Samsung s4 uitkwamen want de xiaomi2 kan daar al niet meer aan tippen.

          • RL010

           Leuk toestel mits er een goed werkende Cyanogenmod voor is.

           • san5324

            Waar kan jij dat lezen RL?? Heb ik ergens gezet dat ik dringend op het advies van mijn vrienden zit te wachten??? Ik zei toch dat ik dit toestel niets vond. Dat toevallig ook mijn Chinese vrienden die mening delen kan ik niets aan doen.

          • Marianne Spoelstra

           Tot nu toe kan ik wel met dit toestel overweg, maar ik wil graag een nederlandse gebruiksaanwijzing en die is er niet, wie kan me daaraan helpen. En ik heb een vreemd probleem vanuit mijn eigen vaste telefoon kan ik niet bellen naar mijn P6, geeft een niet aangesloten geluid, anderen kunnen mij wel bellen vanaf hun vaste aansluiting, heel vreemd.

           • daantje71

            Kan iemand mij wat vertellen over de werking van de GPS? En hoe is de accuduur in vergelijking met bv Samsung of HTC? Mijn HTC Sensation is druk aan vervanging toe en ik twijfel tussen de p6 en de HTC One.