Androidworld
Androidworld
04 februari 2013 12:34 uur
Androidapps op je pc of laptop draaien is al een tijdje mogelijk met BlueStacks bijvoorbeeld. ASUS levert deze BlueStacks-emulator zelfs bij een aantal Windows-pc's standaard mee zodat je op ASUS-laptops en desktops Androidapps en -games kunt draaien die je op je Androidtablet of -telefoon hebt gedownload. Maar wat nu als je de mogelijkheid hebt om Windows-apps op je Androidtablet of -telefoon kunt draaien? Voor welke gebruikers zou dit uitkomst bieden?

Wine for Android

Wine staat voor 'Wine is not an emulator'. Het is dus niet een emulator dat een computersysteem nabootst in een eigen of nieuwe omgeving maar een gratis open-source softwareprogramma waarmee je Windows-programma's op andere besturingssystemen kunt draaien zoals Linux en Mac OSX. Zoals je weet is Android een mobiel besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux dus ziet WineHQ hierin mogelijkheden met de ontwikkeling van Wine for Android.

Intel x86

Op het Free and Open source Software Developers European Meeting (FOSDEM) heeft ontwikkelaar Alexandre Julliard een demonstratie gegeven van Wine for Android. Volgens onze bron bleek deze demoversie behoorlijk traag te zijn, dit omdat het (vreemd genoeg) werd gedraaid op een emulator in plaats van een Androidapparaat. Het bedrijf CodeWeavers, een sponsor van het project Wine, wil het project naar mobiele processoren brengen die gebruik maken van de ARM-instructieset. Maar als de Intel x86-instructieset, waar bijvoorbeeld Windows gebruik van maakt, meer bekendheid gaat maken op Androidgebied, ziet het bedrijf uiteraard nog meer mogelijkheden. Standaard biedt Ice Cream Sandwich al ondersteuning biedt voor de x86-instructieset en inmiddels zijn er al Androidtelefoons en -tablets met deze Intel-chipset op de markt.

De doelgroep

Wine for Android zou vooral een uitkomst kunnen zijn voor bestaande softwareoplossingen waar nog geen Android-alternatief voorhanden is. Veel bedrijven hebben al een Windows-programma's laten ontwikkelen en die werken over het algemeen goed in Wine. Zij zouden dus kunnen kiezen voor Wine in plaats van het laten ontwikkelen van een compleet nieuwe Androidapplicatie die moet worden geïntegreerd met het Windows-equivalent. Wellicht dat jullie ook interessante Windows-toepassingen kunnen noemen die je met Wine for Android zou willen draaien?
Bron: Phoronix
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Claudia Rahanmetan

Ik ben gek op Android, gadgets, social media, Twitter, Google+. Of het nu over tablets, ROMs, apps of cijfers gaat, schrijven voor Androidworld is verslavend. Elke dag jeukt het weer om nieuws en reviews te brengen. Android is mijn passie. Daarnaast ben ik gek op humor en horror-films…

Reacties

 • Dennis

  Leuk maar wat voor applicaties van windows zal ik op me android telefoon willen ?, alleen misschien echte office maar dat zal toch wel te zwaar zijn.

 • Mark

  Koop dan gewoon een laptop... de native windows applicaties zijn gemaakt voor muis+tobo.

  • Alex

   Kwam laatst een app tegen dat heet cloudOn, hiermee kun je office bestanden lezen en bewerken met MS office en dan niet een uitgekleed iets maar echt de windows versie, minimize en maximize knoppen en al. Werk redelijk maar is natuurlijk niet voor mobiel gebruik geoptimalizeerd. Wel laat het zien wat hierboven gesugereerd wordt. En dus ook dat het niet praktisch is, althans niet op 10" tablets, daar hebben we iets groters voor nodig ben ik bang

   • ErikG

    zou ik dan eindelijk silverlight kunnen installeren?

   • vaatwastabletje

    Ah netjes, heb wine tijdje gebruikt om foobar op osx te draaien

    • vaatwastabletje

     overigens moet je niet denken dat je hiermee games kunt draaien.. al kan mijnenveger misschien wel..

     • Joop

      Ik gebruik wine voor het gebruik van Office op een Linux PC. Je zou bij de Asus Transformer (TF300T etc) je kunnen voorstellen dat je met een muis erbij het geheel als een laptop gaat gebruiken. Maar echt lekker werken gaat dat niet worden; op mijn 6-core is Office merkbaar langzamer dan onder Windows. Laat staan met een dual core Atom processor. Voor consumenten kan ik me moeilijk een bruikbare toepassing bedenken...

      • Heimen Stoffels

       Ik draai 1 Windows-programma onder Wine op zowel OSX als Ubuntu en het draait precies even snel als op Windows en ik heb geen spectaculaire specs dus op zich zijn er wel programma's die het prima zouden doen op Wine for Android.

     • Nog een Max

      Volgens mij had ik op Ubuntu wine om Windows programma's te runnen

      • Gman

       een van mijn meest favoriete programma's is mp3tag. Zou leuk zijn als je dit ook op Android kan draaien. betere mp3 tag programma's ben ik nog niet tegen gekomen.

       • FreakySGS3

        De titel van het artikel suggereert m.i. dat je windows mobile apps zou kunnen draaien wat volgens mij niet het geval is met android wine. Volgens mij kan je dus windows x86 programma's via wine draaien op een android device. Zou het zelf leuk vinden om tagscanner te kunnen draaien op mijn tablet of wat spellen van wat jaren terug voor de pc zoals sid meyer games als Ages of Empires of Pirates!

        • Arnold

         Ben toch benieuwd hoe dit gaat performen. De meeste software is voor de x86 architectuur geschreven en zal zonder emuleren niet op ARM architectuur kunnen draaien. Dit is ook de reden waarom je op Windows 8 RT geen x86 kan/mag installeren. Daarnaast zal het geheel toch pas tot zijn recht gaan komen als er apparaten met Android op de x86 architectuur uitkomen. Hoe dan ook, goede ontwikkeling.

         • Daan

          Een leuke toepassing is volgens mij Spotify als je geen Premium abonnement hebt. Ik heb het nooit geprobeerd, maar ik kan mij zo voorstellen dat het niet echt lekker draait onder Wine.

          • Troy

           Ik zou heel graag mapsource of basecamp van garmin op mijn Asus tf700 willen draaien zodat ik op motorvakantie genoeg heb aan een tablet om routes te plannen. Is toch weer minder ruimte in de tas ten opzichte van mijn 13 inch laptop. Ik weet het, het is een luxe probleem maar het zou mooi zijn.

           • Henk

            Ik ben het met Troy eens,daarvoor zou ik dat ook willen, het liefst mapsource en javawa
            Ook om routes op de garmin te zetten met mijn samsung galaxy tab 3