Androidworld
Androidworld
17 augustus 2012 13:17 uur
Steeds meer mensen maken gebruik van alternatieven voor de 'ouderwetse' en relatief erg dure sms'jes. In Nederland is het populairste alternatief WhatsApp. Met WhatsApp kunnen gebruikers naast tekstberichten onder meer ook smileys en foto's naar elkaar sturen. Het is al langer bekend dat het gebruik van WhatsApp niet zonder risico's is: de berichten werden tot voor kort onversleuteld verzonden, en konden daardoor vrij eenvoudig onderschept worden. Bij nieuwere versies van de app zou dit niet meer mogelijk zijn.

WhatsApp Messenger

Twee dagen terug plaatste een WhatsApp-medewerker een bericht op de officiële website van WhatsApp, waarin hij meldt dat berichtverkeer tussen twee personen met 'de nieuwste versie' van WhatsApp versleuteld wordt. Dit houdt in dat deze berichten niet zomaar meer uit te lezen zijn. Afluisterapplicaties (zogenaamde sniffer-apps) zouden dan ook niet meer te gebruiken zijn. Volgens onderzoekers gebruikt WhatsApp vanaf mei van dit jaar al enige vorm van versleuteling (encryptie), maar nu pas is het officieel gemaakt dat berichten ook versleuteld worden. De medewerker van WhatsApp die het bericht plaatste, vindt het om de één of andere reden nog wel nodig om te vermelden dat mensen wel je berichten kunnen lezen als ze jouw telefoon gebruiken. Daarnaast wordt nog melding gedaan van het feit dat het bedrijf niet kan garanderen dat overheden jouw berichten kunnen inzien. De berichten worden in ieder geval niet op de servers van WhatsApp opgeslagen. Het is wel belangrijk om op te merken dat geen enkel systeem helemaal veilig lijkt. Let dus altijd op met je communicatie, zorg dat je gebruik maakt van een beveiligd net werk en zorg er voor dat je de nieuwste versie van de applicatie gebruikt.

Beschikbaarheid

Het is niet helemaal duidelijk of de versie van de Messenger-app die nu in de Google Play Store staat ook al voorzien is van de nieuwste beveiliging. Naar verwachting wordt deze in ieder geval op zeer korte termijn geüpdatet, omdat WhatsApp twee keer per week een nieuwe versie in de Google Play Store plaatst. Op de website van WhatsApp is de allernieuwste versie wel te vinden. Wil je WhatsApp ook installeren of controleren of je de nieuwste versie hebt die beschikbaar is in de Google Play Store? Klik dan op onderstaande QRCode, of scan deze met de barcodescanner.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Max hartje Android

  Goed nieuws. Wel raar dat dit nu pas is

  • Rick

   Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het werkt. Moet de whatsapp app op mijn telefoon eerst contact maken met de whatsapp app op de telefoon van de ontvanger om te controleren dat de ontvangende partij encryptie ondersteund?
   Of stuur ik met de nieuwe versie altijd encrypted berichten naar de server die vervolgens kijkt wat de ontvangende partij aankan en dan of encrypted door stuurd of decrypted.

   Het eerste zal wel niet want dan kan ik alleen berichten sturen als de ontvanger online is. In dat laatste geval waan ik mij veilig maar kan het zijn dat de ontvangende partij onbeveiligd op een publiek netwerk zit en iedereen dus weer mee kan luisteren.

   • Sander 0172

    Dit is inderdaad iets dat ik mezelf ook afvraag..

   • Sander

    Dat laatste: 'As long as the person you are sending messages to is also using the latest version of WhatsApp, the message will be encrypted from our servers to their phone.'. Nog maar even afwachten tot de mensen met wie je gevoelige dingen bespreekt ook geüpdatet hebben...

  • Morgan

   2x per week ge-update? al mijn updates gaan handmat

   • Mathijs Ruiter

    Laten we hopen dat het inderdaad gesleuteld wordt!
    Werd wel eens tijd eerlijk gezegd...

    En Androidworld, ik wacht met smart jullie 5000e artikel af :-)

    • Dennis

     (Steeds meer mensen maken gebruik van alternatieven voor de ‘ouderwetse’ en relatief erg dure sms’jes)
     Dure smsjes ik sms gratis bij Vodafone :P

    • Arend

     "Daarnaast wordt nog melding gedaan van het feit dat het bedrijf niet kan garanderen dat overheden jouw berichten kunnen inzien."

     Dat is nou jammer zeg. Toch maar niet versleutelen dan?

     • lry*

      Handig maar ik zou niet echt weten waarom ik zo bang zou zijn dat iemand mijn gesprekken op whatsapp zou willen lezen :S.Blijkbaar bespreekt de rest hierzo hele gevoelige dingen op whatsapp

      • Rick

       Ik kan wel 1000 dingen verzinnen die totaal niet illegaal zijn maar wel gevoelig liggen. Misschien staat je relatie op springen en wil je je hart luchten bij een vriend/vriendin en zeker weten dat je partner niet mee leest. Of is er iemand binnen kort jarig en overleg je wel cadeau te kopen of wil je een suprise party organiseren en weet je dat diegene waar het over gaat er alles voor zou doen om het te weten te komen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

      • Dorank

       Je post hier geen gevoelige dingen, maar toch doe je dat niet onder je eigen naam! Jij hebt toch niets te verbergen?

     • henk

      Hoezo twee keer in de week een update?
      Laatste is van eind juli.