Androidworld
Androidworld
04 december 2012 17:30 uur
Afgelopen week zagen we berichten voorbij komen dat Facebook messengerdienst WhatsApp mogelijk zou willen overnemen. Dit lijkt nu toch niet het geval te zijn, Facebook heeft haar Android-applicatie geüpdatet met de mogelijkheid om in de messenger in te loggen met een telefoonnummer.

Facebook Messenger

Tot op heden was het met Facebook Messenger mogelijk om te chatten met Facebookvrienden, echter gaat deze dienst de concurrentie met WhatsApp aan. Vanaf heden is er in een aantal landen een update verschenen voor Facebook Messenger waarmee het niet meer noodzakelijk is om in te loggen met een Facebook-account. Dit is mogelijk met alleen een telefoonnummer, zoals we dat ook kennen van populaire messengerdienst WhatsApp. Door het invoeren van deze methode om in te loggen met een telefoonnummer hoopt Facebook gebruikers over te halen om Facebook Messenger te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld WhatsApp of eBuddy XMS. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren is natuurlijk de vraag. Een messenger-applicatie is alleen succesvol als er een grote gebruikersgroep is, want als er niemand is om mee te communiceren heeft dit natuurlijk weinig nut. Het lijkt er nu in ieder geval op dat deze dienst gratis zal zijn. Hetgeen een groot voordeel zou kunnen zijn ten opzichte van WhatsApp, dat momenteel voor iOS betaald is en voor Android ook waarschijnlijk niet meer lang gratis zal zijn.

Beschikbaarheid

Facebook Messenger is al langer beschikbaar, maar de nieuwe functionaliteit wat betreft het inloggen is nog niet beschikbaar in Nederland en België. Voor nu is dit alleen beschikbaar in India, Australië, Indonesië, Venezuela en Zuid-Afrika. Facebook heeft aangegeven dat ze er naar streven om deze functionaliteit zo snel mogelijk verder uit te rollen. De huidige versie van Facebook Messenger is te downloaden door onderstaande QRcode te scannen of erop te klikken.

 Via: TheVerge
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • Jelle Ruben

  Eerst zien, veel mensen hebben nu al Whatsapp. Zal echt elke whatsapp gebruiker overstappen?

 • 'Thijs

  Ik zie er best een leuk alternatief in maar Facebook kennende zouden de gesprekken wel gemonitord worden en daar ben ik niet zo'n fan van.

  • Marcus

   Hmm. Ben benieuwd of ze het ook net zo simpel kunnen houden als Whatsapp.

   • Dennis

    Ik kon nog niet updaten vanmiddag, Maar als mensen wille overstappen dit wel een goeie veel hebben al Facebook.

   • Mikester

    'Het lijkt er nu in ieder geval op dat deze dienst gratis zal zijn. Hetgeen een groot voordeel zou kunnen zijn ten opzichte van WhatsApp..' het gaat om 0,99 cent mensen... dan meer een keer geen winkelwagen en gewoon een mandje pakken :)

    • Ruud Caris

     Het is niet het bedrag dat het verschil maakt, maar velen willen simpelweg niet betalen voor een applicatie. Of hebben wellicht geen betalingsmogelijkheid die geschikt is op dit moment. Het stickertje 'gratis' zal toch een deel mensen overhalen over te stappen.

    • Jarmo

     Zoals ik. Ik zou overstappen.

    • lry*

     Jij zou serieus overstsappen voor 99 cent per jaar. :') Je bent zeker de tijd vergeten dat je 25 cent betaalde per sms.

    • Wes786

     "Of hebben wellicht geen betalingsmogelijkheid die geschikt is op dit moment." Denk dat het bij Jarmo hierom gaat, net zoals bij mij.

    • Franklin

     Van "hebben geen betalingsmogelijkheid" zou ik in dit geval "willen geen betalingsmogelijkheid nemen" maken. ;) Uiteindelijk is dat blijkbaar voor het grootste gedeelte het directe probleem: ze wíllen geen creditcard.

    • Anneke

     Die 0,99 cent is het probleem niet. Hoewel ik denk dat WhatsApp dat wel weer laat varen nu ze concurrentie krijgen van de (gratis) Facebook messenger.
     (Mijn WhatsApp is deze week overigens weer automatisch verlengt tot dec 2013, gratis....)

   • Dave

    Is crosschat met Facebook Messenger op de desktop ook mogelijk?

    • Froony

     Ja en alle andere apparaten, al best lang! :)

    • Frappe

     Ik wil best 89 eurocent ( voor mijn part is het 99 eurocent) betalen. Zoals al gezegd: zijn we de tijd vergeten dat je 25 eurocent betaalde voor een sms? Laat nu het 8 eurocent zijn.....hoeveel is dat per jaar?! Als al mijn contacten overstappen naar een andere service, zal ik dat ook doen. Voorlopig is whatsapp nog gratis. Gratis is altijd tijdelijk , als Facebook deze service gratis kan aanbieden, zal whatsapp dat (voorlopig) ook blijven doen. Op een dag moet je tóch gaan betalen: of aan de maker van whatsapp óf aan Facebook óf aan een andere ontwikkelaar. Een gratis dienst is enkel en alleen bedoelt om zoveel mogelijk mensen aan het product te helpen. Kan men er niet meer buiten, moet je gaan betalen. Dat is marketing !

   • bertis501

    Ik stap niet zomaar over want Whatsapp is prima en vrijwel iedereen heeft het. Dat kleine bedrag mag geen probleem zijn!

    • lry*

     Nou ik moet er niet aan denken dat Facebook mijn telefoon nummer heeft. Precies dezelfde reden waarom ik mijn facebook contacten ook nooit synchroniseer met mijn toestel en waarom ik nooit mijn telefoon nummer heb gekoppeld aan mijn FB. Ik blijf dan liever bij WhatsApp en betaal dan die 99 cent per jaar.

     • MXdar [Evo 3D]

      Ik ben bang dat als een van jouw facebook vrienden zijn contacten op z'n telefoon wel synchroniseert met Facebook en diegene jouw telefoonnummer op z'n telefoon heeft staan... Dat Facebook jouw telefoonnummer daardoor al heeft.

    • Dim Vleugel

     En toch blijft het grappig dat Whatsapp qua mogelijkheden en veiligheid ver achter loopt op applicaties als XMS, Line en dergelijke. We doen er allemaal moeilijk over en klagen dat WA het niet goed doet, maar niemand stapt over.
     De enige reden is dat je vrienden het ook niet doen. Ben toch benieuwd wat men doet als WA weer eens down is.

     • Dennis

      Ik vind het totaal niet boeiend dat het niet zo veilig is, Je gebruikt het een beetje voor wat te sturen naar je vrienden.
      Je gaat toch geen prive dingen als rekening nummer enzo sturen, Mensen gaat echt niet overstappen voor die storing van af en toe.

     • 'Thijs

      Dim,

      Het enige wat veilig is is fluisteren in het openbaar. Alle andere communicatie mogelijkheden zijn te onderscheppen/hacken.

      Het is nu alleen nog maar de vraag welk van de mogelijkheden straks gekozen wordt als standaard sms vervanger.

      Ik vermoed Facebook en dat alleen omdat die naam bij veel mensen (ondertussen iedereen) bekend is.

      Iets moet zich bewijzen en promoten om groot te kunnen worden. Niks gaat meer vanzelf tegenwoordig en Facebook heeft wat dat betreft een been voor staan.

    • Edwin

     Ik maak alweer een tijdje bijna alleen gebruik van FB messenger. Die werkt goed vanaf je PC. Daarnaast af en toe Google messenger en WA steeds minder vaak.

     • Ron

      ik wil die 99cent best betalen maar ik ga er niet speciaal een credit card voor aanschaffen.

      • Dennis

       Mensen leren ook niks je kan ook via paypal betalen via hun website, Of gewoon prepaid creditcard bij primera geld op prepaid ook op kan weg net als beltegoed.

     • vinnie

      we zullen wel plat gebombardeerd worden met die fb Messenger, dus ik hou het bij whatsapp als niet iedereen de overstap maakt. Al kan ik me ook niet indenken dat het grootste deel van mijn vrienden dat zal doen. Hoogstens zullen een aantal beide gaan gebruiken.

      • vinnie

       hmm..gebombardeerd worden Met Reclame... my bad.

       • Geert

        Ik had iets gevonden in de FB app, waarbij je al kon synchroniseren met berichten.
        Kon hem dus ook als standaard SMS-app gebruiken, maar je betaalt wel de SMSJES!!!

        Geert

        • Dennis

         Dat is toch logisch het kan alleen je berichten samen voegen dat staat er ook, Verder betaal je waarschijnlijk niks voor SMS bij veel abbo is het al gratis

       • WaaaghNL

        ik denk dat er toch een groot gedeelte van de whatsapp gebruikers onder de 21 of zelfs onder de 18 is. en die mensen mogen geen paypal aanvragen en ook geen creditcard dus dan loop je toch al snel tegen een drempel aan. en als de jeugd gaat dan gaat de rest als makke lammetjes mee.

        • Peter

         Nope blijf lekker bij whats app wil niks met fb te maken hebben.

         • Wes786

          Viber is voor mij ook wel een goed alternatief, kan je ook nog eens mee bellen.

          • Ruben

           Ik gebruik al langere tijd fb messenger en werkt super. Het prettige is dat je een conversatie ook kunt openen op je laptop, wat met whatssapp niet kan. Daarnaast is FB tegenwoordig vrijwel hetzelfde als een 06 nummer. Whatssapp zal het prima blijven doen ook voor 0,99 cent, maar het zal voor veel mensen verbazingwekkend zijn om te zien hoeveel mensen 'gewoon niet willen/gaan betalen'. Ik weet vrijwel zeker dat fb hier een goede zet mee doet, maar het blijft een streid. 'hoe wordt ik de nieuwe fb, hoe wordt ik de nieuwe whatsapp, twitter e.d....'

           Een eindeloze strijd, waar teveel geld in om gaat. Investeerders, ontwikkelaars e.d. maar ook elk 'normaal' mens kan in deze branche voldoende centen verdienen. Waaronder ik.

           • Dennis

            Klopt wel kudde loopt mee al een lammetje, maar vragen is ook heel moeilijk of iemand dat bedrag wil betalen oudere vrienden of ouders.
            Je kan dan hun geld geven klaar, Of hun kopen prepaid ding die mag je misschien wel onder 18 kopen aangezien je aan niks vast zit.

          • vincent

           1 woord Talk

           • Nol

            Mooie moment om over te stappen op Messenger... Ik ga natuurlijk niet voor whatsapp betalen, als er voldoende gratis alternatieven zijn. Chat On en Messenger zijn waardige vervangers.

            • mygain

             De messenger van FB is nu al een tijdje beschikbaar, en WhatsApp blijft het goed doen. Het verschil is dat je straks geen FB account nodig hebt voor de FB messenger, niet dat dat veel uitmaakt want (bijna) iedereen heeft toch al een FB account.

             Het grootste voordeel van WhatsApp vind IK juist dat het NIET beschikbaar is op alle mogelijke plekken. Alleen beschikbaar op mobiel is wat WhatsApp zo sterk maakt. Je weet altijd waar je een bericht naar toe stuurt. Stel dat WhatsApp ook op de PC beschikbaar was dan heb je een kans dat je verwacht dat iemand op zijn of haar PC is, en dus bepaalde informatie daar dat persoon stuurt en blijkt vervolgens dat hij/zij het niet kan openen of juist 'consumeren' omdat het op een mobiel niet (goed)werkt.

             Wel vind ik dat WhatsApp moet blijven bouwen aan hun app. Stabieler, mooier en nieuwer bijv.. Het is niet echt in Android 4.0+ style.

            • Ray

             Soms wordt ik er wel een beetje moedeloos van hoe bedrijven betalingsgegevens uit je zak willen trekken! Ik gebruik ook Whatsapp en wil er ook nog 5 euro per jaar voor betalen! Maar ik ga niet via Google wallet of Paypal betalen! Ja ik heb een creditcard, maar dit gaat google geen zak aan. En Paypal vindt ik persoonlijk een K*t organistatie.
             Ik heb een bankrekening en dat moet voldoende zijn. Ik heb ook Facebook met welgeteld 0 vrienden, en dat is puur omdat het door je strot geduwd wordt om een account aan te maken. (Niet omdat ik geen vrienden heb ;P) Maar het gaat mij om het principe dat iedereen van alles van je wil weten! Ik vindt dat google al te veel van me weet. En loop daarom ook wekelijks alle accountinstellingen van m'n google na. En als er geen mogelijkheid komt om Whatsapp per I-deal te betalen dan zal ik zeker overstappen naar iets anders.

             • brian

              Ik heb wel een facebook account maar gebruik hem nooit meer en zou geen reden kunnen bedenken waarom ik wel zou overstappen naar de FB messenger. Oh ja mischien wil ik nog meer reclame en dat mijn berichten gescanned worden zodat ze deze info weer kunnen verkopen en nog meer gerichtere reclame kunnen tonen op je fb pagina :S

              • Marcel

               Vreemd dat mensen wel honderden Euri betalen voor een nieuwe smartphone en geen 0.99 voor een app .......

               • Ray

                Dat komt dus omdat je in de telefoonwinkel nog gewoon 600 euries op de balie kan neerleggen...!

               • 'Thijs

                Klopt en ook een prepaid creditcard om apps aan te schaffen. Iedereen heeft wel een paar apps waar reclame inzit waar ze zich aan kapot irriteren. Nee wat doet de mensheid, rooten en een ad blocker erop. Dat is niet de bedoeling, als we nou allemaal is voor 20 euro zo'n kaartje kopen verdienen ontwikkelaars ook is wat geld. (Ja het is het beroep van sommigen) en gaat de kwaliteit van de apps omhoog.