Androidworld
Androidworld
28 november 2012 11:17 uur
WhatsApp, wie kent het niet, de messenger-dienst waarmee je 'gratis' berichtjes naar elkaar kunt sturen via internet in sms-stijl. Deze dienst is enorm populair in Nederland en er wordt dan ook erg veel gew'appt. Er was al vaker sprake van, maar het ziet er naar uit dat WhatsApp niet voor altijd gratis blijft.

WhatsApp

Deze populaire messengerdienst komt wel vaker in het nieuws, de ene keer over de beveiliging de andere keer met een 'moderne kettingbrief' die je zogenaamd moet doorsturen om de dienst gratis te blijven gebruiken. Gisteren kregen wij van meerdere gebruikers (ook op de redactie) berichten binnen dat er wederom meldingsschermen opduiken waarin aangegeven wordt dat licenties verlopen en deze vernieuwd (dus betaald) moeten worden. Tot nu toe was het altijd zo dat deze vervolgens automatisch (gratis) verlengd werden, maar dit blijkt na contact met WhatsApp niet meer zo zeker te zijn. Nadat we (dank Michael) contact hebben gehad met WhatsApp, gaven zij aan dat ze bezig zijn met het experimenteren met een nieuwe betalingsmethodes voor WhatsApp. De volgende stap zou een in-app-aankoop zijn via de Google Play Store waarmee je voor een bepaald bedrag de licentie voor een bepaalde periode (1 jaar) weer kunt verlengen. Dit is overigens alleen van toepassing op de Android-versie van WhatsApp, de iPhone-versie is bij aanschaf al betaald. Het lijkt er op dat WhatsApp flink aan het experimenteren is met nieuwe betaalmethodes. Het scherm dat verscheidene mensen momenteel (en ook enkele maanden geleden al) krijgen, kun je hieronder terugvinden. Wanneer je op 'ja' klikt, wordt je doorgestuurd naar een website, waar je via Google Wallet of PayPal verzocht wordt om 1 dollar af te rekenen om een jaar lang gebruik te kunnen maken van WhatsApp. [galleryold id="135271" include="135282,135283" columns= '2' link='file']

Toekomst WhatsApp

WhatsApp is veel gebruikte messenger-service, vooral onder jongeren. Het is een goedkope manier van communiceren via je smartphone en waarschijnlijk juist daardoor ook zo populair. Het kan dus zijn, dat je in de nabije toekomst moet gaan betalen voor deze dienst. Wanneer dit is, kun je zien via instellingen>account>betalingsinformatie. Hier zie je een datum staan tot wanneer je proefversie loopt. Er is overigens wel een kans dat deze periode overschreden wordt, zoals we dat in het verleden zagen, maar er bestaat ook een kans dat er op binnenkort betaald moet worden voor het gebruik van deze tot nu toe gratis dienst. In de mailwisseling met WhatsApp vertelt de medewerker dat op korte termijn begonnen wordt met experimenten met betalingen via de Google Play Store. Of de proef gaat slagen en wanneer het betalen via de Play Store dan zou gaan gebeuren, kon de medewerker nog niet zeggen. Hij zei dat het geen prioriteit heeft voor WhatsApp, ook omdat de verkopen voor de iPhone erg goed lopen: het bedrijf richt zich momenteel vooral op het product en de service. Mocht WhatsApp in de toekomst dus wél overstappen op abonnementen via de Play Store, dan dien je wel een creditcard te hebben om af te rekenen. Verschillende Nederlandse providers hebben aangegeven bezig te zijn met het mogelijk maken van betalen via de telefoonrekening, maar momenteel bestaat die mogelijkheid hier nog niet. Als alternatief kun je (online) een creditcard-voucher aanschaffen, die vergelijkbaar is met een kraskaart zoals er bijvoorbeeld voor iTunes is. Dit soort prepaid-creditcards reken je gewoon af met iDeal.

Alternatieven

Alhoewel WhatsApp één van de grootsten is in Nederland, zijn er nog een aantal alternatieven. Op de redactie zijn we naast WhatsApp ook erg te spreken over eBuddy XMS. Deze messenger-applicatie van Nederlandse bodem heeft minimaal dezelfde functionaliteit als WhatsApp, maar heeft bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om via het web berichten te versturen. Mocht je twijfelen over de toekomst van WhatsApp, is het wellicht een idee eBuddy XMS te installeren. Dan dien je natuurlijk wel je vrienden en familie te overtuigen dit ook te doen, anders heb je er vrij weinig aan...
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • Thijs

  Bij mij is het al niet meer gratis. Ik kreeg al een melding twee weken terug dat mijn Trial ging verlopen en moest gaan betalen.
  Een abonnement voor een jaar kostte me $0.99 dus het valt wel mee. Betalen gaat via Google Wallet of Paypal.

  • Johan

   Net voor dat de lincensie afloopt krijg ik ook altijd bericht dat ik moet verlengen, maar dan net voordat het zover is, krijg ik een bericht dat hij weer (gratis) verlengd is, nu loopt hij bij mij nog tot 29 april 2013.

 • Mrjraider

  Het eerste jaar was wel gratis. Nu moet ik op de een of andere manier 1 dollar over maken. Iemand enig idee hoe ik dit doe zonder paypal?

  • JHS_NL

   3vcash misschien en dan Google Wallet?

  • Mrjraider

   Ik zat al even te kijken naar Google wallet. Dit kan neem ik aan gewoon met mijn normale bank rekening? (Ga er wel vanuit)

  • Sander Tuit

   Google Wallet moet met een creditcard, maar werkt uitstekend met een voucher van 3VCard. Google Wallet is overigens de betaalmethode van de Google Play Store, waardoor je meteen apps kunt aanschaffen.

  • Mrjraider

   Kortom een omslachtige methode. Hoe moeilijk is IDeal nu??

  • Patrick

   Met een Credit Card, en anders gewoon een PayPal account nemen. Kost niets, enorm handig.

  • Mrjraider

   Heb geen creditcard en was ook niet van plan om er eentje aan te schaffen :)

  • Patrick

   En over iDeal: iDeal is een Nederlands product, WhatsApp is een buitenlands bedrijf, die zullen dus niet met iDeal gaan werken... PayPal is een internationale betaalservice. Ik kan niet meer zonder PayPal iniedergeval...

  • Franklin

   @Patrick, iDeal an sich is niet moeilijk, maar je snapt hopelijk toch wel dat het wél moeilijk is om voor elk klein kloteland weer een aparte betaalmethode te gaan implementeren??

  • Machiel

   @Franklin, helemaal mee eens. Elke keer als het over betalingen en Android gooit wordt er altijd maar gezegd dat Google iDeal moet implementeren. Vind het helemaal terecht dat ze het niet doen.

   Waar zou het stranden als ze iDeal gaan ondersteunen. Ik gok dat over de hele wereld wel honderden verschillende betaalmethode zijn. Met de ondersteuning van Creditcards heb je het grootste deel van de wereld al te pakken.

  • exmersion

   Je kan met iDeal zeker wel in het buitenland betalen! Ik koop vaak band shirts via een site uit Engeland die het systeem gewoon gebruikt!

 • bertis501

  Ik heb dus al eens betaald voor een jaar omdat het om een laag bedrag gaat en ik zal dat gewoon blijven doen want het is een prima app en ik gebruik het erg veel!

  • Joostje

   Ik heb nog tot februari 2013.

  • striner

   ik denk dat als ze dit gaan doordrukken dat ze dan best een boel gebruikers gaan verliezen (mij maakt het niet veel uit, ik wil best betalen, maar ik denk een boel andere mensen niet, en dat maakt het voor mij dan ook weer onaantrekkelijker, als opeens veel van mijn whatsapp contacten weg zijn omdat ze niet willen betalen). Overigens staat er eerst in het bericht "...waar je via Google Wallet of PayPal verzocht wordt..." en even later staat er dat je een creditcard nodig hebt. Die heb je voor paypal toch niet nodig?

   • Wouter

    Wanneer dit is, kun je zien via instellingen>profiel>betalingsinformatie.

    Het is instellingen>account>betalingsinformatie

   • iDanny

    Dus whatsapp, Skype, Google Talk, Facebook messenger, of KIK Messenger.
    Als whatsapp verleden tijd wordt vrees ik dat Facebook messenger het wint

   • UseYourIllusion

    Ik ga niet betalen voor een halve app. Nogen ze eerst hem even flink updaten. En iig betere betaal methodes.

   • mucuracat

    overstappen op chat-on dan maar?

    • Ro

     Dat gaat hem niet worden, omdat dat niet door BB, Windows Phone en iPhone wordt ondersteund.

    • Cris

     Dat heb je dan verkeerd, want volgens de website is de app ook beschikbaar voor genoemde telefoons. Enige kanttekening voor windows 7 is dat deze op dit moment alleen nog voor Samsung modellen beschikbaar is. Enige nadeel aan deze app is dat tergend langzame splashscreen.... Wat elke keer opnieuw wordt geladen als je de app opnieuw opent.

   • Mr Brightside

    En terecht, ik heb graag 1 dollar per jaar over voor deze fijne dienst

    • leroy

     ik heb de melding nog niet gehad ma ben er op voorbereid! heb bij de primera een een 3V (VISA) kaart gehaald (kost €10) en daar €10 op gezet via internet bankieren. en naar een paar dagen staat er €8 op €2 is tarief voor het overboeken. dus als het zo ver is ben ik er op voorbereid!!

    • Gerke

     Gezien de storingsgevoeligheid ben ik inmiddels overgestapt op Kikmessenger, werkt een stuk sneller en stabieler en is ook platform onafhankelijk.

     Bye bye Whatsapp

    • Wanixplus

     Koop de iPhone-app en je hebt tot 2020, net zoals ik. Kost maar €0,79.
     Het nummer waarmee je dan registreert krijgt dan het abonnement. Als je dan overstapt op Android neem je je 'abbo' mee.
     Veel goedkoper dus. (dit werkte bij mij, maar ik garandeer niet dat het bij iedereen werkt, heb het slechts eenmaal getest)

    • Roel Janssen

     1 USD is het wel waard moet ik zeggen. Gebruik WhatsApp de hele dag door. Dit heeft me al vele dollars aan smsjes bespaard.

     Alleen merk ik wel dat WhatsApp de laatste maanden vaak te kampen heeft met netwerkstoringen, en daar mogen ze ook wel wat meer aan doen voor die 1 USD :P

     • Gertjan Bos

      Geen probleem om hiervoor te betalen. Gebruik het dagelijks.

      • Rubbie

       Ik heb in 2011 ook al 1 dollar moeten betalen via paypal. Toch geen enkel probleem? Als je dat er al niet voor over hebt dan ben je echt een zeikerd. Whatsapp werkt 90% van de tijd perfect en al stuur je maar 10 smsjes dan ben je al 1 euro kwijt.

       Het is toch meer dan logisch dat ook whatsapp een verdienmodel nodig heeft om alle systemen goed te laten draaien? Investeringen zijn belangrijk!

       • vaatwastabletje

        lang leven google talk/messenger... gelijk ook via gmail chatten (on desktop dus wat ik mis bij whatsapp..) en iedereen met android heeft een google account

        • Barremans

         Als iets goed is en de service is goed an is 1$ per jaar spotgoedkoop

         • Martijn

          Heb hem nooit gekocht maar staat wel als 'Betaald'. Verloopt pas in 2021..
          Geen idee waarom dat zo is maar ik klaag niet :)

          • Skabelpunk

           Het lijkt me niet slim van ze om de app betaald TR maken voor Android. Nu dwingen alle Androidgebruikers onbewust de mensen met een IPhone om de app te kopen. Laten ze het alsjeblieft niet te hoog in hun bol krijgen dat hun app onvervangbaar is. Ik zie mensen ondanks dat het maar 1 dollar is al massaal overstappen. Ik voorspel dat vooral jongeren zonder creditcard of PayPal account echt geen zin hebben moeite te doen om die ene dollar te gaan betalen.

           • PtR

            Ook ik heb deze melding onlangs rreds gekregen en was bereid te betalen.
            Het is en blijft een goedkoper alternatief voor sms.
            Natuurlijk maken we de makers tot de allerrijksten op deze aardkloot, maar verdiend dan maar :-)

            De vraag werd me gesteld, maar is nooit aangerekend geweest, dus blijft ie voor mij komend jaar ook gratis.

            Maar als ik dien te betalen zal ik dat ook doen.

            • Androiddevil

             Er is ook nog Ch@ton van Samsung.

             • Bdod

              Ik koop met regelmaat apps en vind dat er voor goed werk best betaald mag worden. Voor WhatsApp weiger ik echter te betalen onder deze voorwaarden.

              Ik heb contact gehad met WhatsApp en men is het er mee eens dat de kosten voor WhatsApp proportioneel volkomen uit zijn verband zijn wanneer je die voor Android vergelijkt met iPhone. Toch vertikken ze het aan te passen. De onkosten die WhatsApp maakt moeten gedekt worden, en het is dus de bedoeling dat Anrdoid-gebruikers de kosten dekken voor de Android-gebruikers, maar ook betalen voor de onkosten gemaakt door iPhone users.

              Het gaat me dus zeker niet om het geld. Van die ene dollar eet ik echt niet minder. Het is echter volkomen gestoord dat een iPhone user voor 10 cent levenslang een app kan gebruiken terwijl een ander platform jaarlijks het tienvoudige moet betalen om zo ook de onkosten te dekken van die iPhone user.

              Overigens gebruik ik WhatsApp al meer dan een jaar niet meer. eBuddy XMS voldoet prima en iPhone users die volgen vanzelf wel zodra ze zien dat eBuddy XMS populair wordt. De iPhone gebruiker is van nature een follower.

              • 'Thijs

               Klopt net als dat je voor jou telefoon waarschijnlijk rond de 400 euro meer betaald en dat dat geld voor reclame van een ander product word gebruikt. Wat kan het jou interesseren wat ze ermee doe en wat anderen doen. Gaat om 1 euro... anders werkt verwijderen en opnieuw installeren ook voor een jaar extra.

              • remco

               toch slim gedaan. eerst zorgen dat iedereen whatsapp gebruikt, en dan een dollartje vragen. dat is de dienst natuurlijk zeker waard! dus ik heb het er graag voor over :)
               en iedereen die geen paypal heeft. neem gewoon even een acount en koppel die aan je bankrekening :) gaat een wereld voor je open ;)

              • Franklin

               Ik denk anders dat er tot nu toe veel meer verdiend is aan de iPhone-gebruikers dan aan de Android-gebruikers, omdat álle iPhone-gebruikers moeten betalen en nu slechts een handvol Android-gebruikers hebben betaald. Ik vind dit gezeur dus enigszins onterecht op dit moment.

              • Franklin

               En bovendien, wat is een miezerige euro ... nee, DOLLAR per jaar nu helemaal? Voor het bedrag waar je in een café minder dan een half glaasje bier krijgt kun je een heel jaar gratis berichten versturen, en dan zit men nog te zeiken ... Hoe Hollands wil je het hebben??

              • Franklin

               iPhone-gebruikers betalen op dit moment trouwens 89 cent, dus waar jij je 10 cent-verhaal vandaan haalt is me een groot raadsel. :)

              • Bdod

               @Franklin

               Jammer dat lezen niet je sterkste punt is, anders had je je geblaat waarschijnlijk anders geformuleerd. Ik zal het voor jou iets eenvoudiger formuleren: Het is voor mij een principe kwestie, en het gaat niet om het geld. Leer lezen voordat je probeert te schrijven.

               @Thijs
               Zie hier boven. Geldt deels ook voor jou.

               @remco
               Natuurlijk moet een ieder die er blij mee is gewoon verder gaan met WhatsApp. Dat hoeft echter niet te betekenen dat een ieder die de wijze van ongelijke behandeling niet kan waarderen dan ook maar gelijk met centen moet gaan schuiven.

               Overigens is de dienst van WhatsApp prima, op wat security-issues en connectieve problemen na. Het is het geld zeker waard. Als ik geen principes had gehad, dan had ik ook gelijk de buidel getrokken.

              • 'Thijs

               Zelfs voor een principe kwestie vind ik het onzin maar als jij je er beter door voelt. Ik stuur toch geen whats app naar jou ;-)

              • 'Thijs

               @bdod en hebben die iPhone gebruikers niet al een jaar of 3 voor ons betaald? Sorry hoor maar waar gaat het over haha

              • Bdod

               @Thijs

               Nogmaals, leer lezen. Scheelt een hoop onzin.

              • 'Thijs

               @bdod daarom reageer ik ook ;-) Wij betalen na 3 jaar pas en de iPhone gebruikers al ruim 2 jaar. Daarmee hebben de iPhone gebruikers al 2 jaar voor ons betaald. Begrijp je hem?

             • lalalal

              Mijne verloopt pas in 2022 haha

              • Frank

               Bij mij staat bij betalingsinformatie accounttype:onbekend Verloopt op:onbekend
               Houd dit nu in dat ik er zowiezo nooit voor hoef te betalen?