Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

"Waar is mijn Android Market?" en andere vragen over Google Play

· 11 maart 2012

Op dinsdag 6 maart kondigde Google geheel onverwachts een naamswijziging aan voor de Android Market. Ook de diensten Google Books, Google Movies en Google Music moesten er aan geloven: alles komt onder één nieuwe naam te vallen: Google Play. Er waren na deze aankondiging behoorlijk wat vragen van onze lezers en er zijn natuurlijk ook mensen die berichten over de aankondiging gemist hebben. Wat een verrassing dan als de Android Market ineens van je toestel verdwenen is! In dit artikel proberen wij de meest gestelde vragen te beantwoorden.

Waarom de naam Google Play?

Google staat bekend om het feit dat het bedrijf veel verschillende projecten onderneemt. Sommige projecten, zoals Gmail en Google Documenten, zijn erg populair en slagen dan ook met vlag en wimpel. Andere projecten, zoals Google Wave en Google Buzz falen en verdwijnen van het toneel. Dat er zoveel verschillende projecten zijn, zorgt er soms voor dat de gebruiker van Google-diensten het overzicht wel eens kwijt wil raken. Google heeft daarom besloten om de bestaande entertainmentdiensten onder één naam te laten vallen. Het is ook in eerste instantie niet duidelijk dat muziek en films die aangeschaft zijn via de Android Market ook beschikbaar zullen zijn op de website van Google Music. Nu verandert er voor ons in Nederland weinig: er waren naast games en apps toch geen andere dingen uit de Android Market te downloaden. Een veel gehoorde opmerking is dat er toch óók applicaties en niet alleen games in de Google Play Store te vinden zijn. Waarom dan dat 'Play' in de naam? Dat komt toch niet professioneel over? De 'Play' in Google Play staat niet voor 'spelen', maar voor 'afspelen'. Jouw aangeschafte games en apps zijn overal waar je gaat direct beschikbaar om 'afgespeeld' te worden. In de Verenigde Staten en andere landen, waar diensten als Play Books, Play Music en Play Movies ook beschikbaar zijn, is ook al deze andere content beschikbaar om overal afgespeeld te worden. Het logo van Google Play is dan ook het afspeel-symbool dat we kennen van onze stereotorens en, jawel, cassettespelers. De kleuren van het logo worden gevormd door verschillende lichtbundels die samenkomen, zoals je ook kunt zien aan het einde van de officiële aankondigingsvideo. Vermoedelijk staat dit voor de combinatie van de verschillende Google-diensten.

Raak ik mijn aangekochte applicaties kwijt?

Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: nee, je aangekochte applicaties blijven gewoon behouden. Deze zullen ook gewoon terug te vinden zijn in de Google Play Store.

Waar is mijn Android Market?

De Android Market heet voortaan Google Play Store. Omdat de applicatie van naam veranderd is, kan het zijn dat je het icoontje van de applicatie ineens kwijt bent. Zoeken bij de 'M' van 'Market' heeft dan geen zin meer: de app staat voortaan onder de 'P' van 'Play Store'. Als je voorheen een icoontje van de Android Market op je homescreen had, zal deze waarschijnlijk ook verdwenen zijn. Om een snelkoppeling naar de Google Play Store op je homescreen te zetten, open je de applicatielade (de plaats waar alle icoontjes van alle geïnstalleerde applicaties en games op jouw toestel staan). Je zoekt dan naar het icoontje van de Play Store, drukt lang op het icoontje en sleept dit dan naar een lege plaats op je homescreen. Het icoontje dat de Google Play Store gebruikt, is duidelijk afgeleid van het icoontje van de Android Market. Bij het nieuwe icoontjes is de 'winkeltas' wit geworden en is het Android-mannetje vervangen door het Play-logo.

Hoe krijg ik ook de Google Play Store?

Misschien is de Android Market op jouw toestel nog niet vervangen door de Google Play Store. Dat is niet vreemd: de uitrol van de Google Play Store verloopt geleidelijk. De Android Market updatet zichzelf automatisch, waarna deze verandert in de Google Play Store. Je hoeft hier dus niets voor te doen. Op toestellen met Androidversies lager dan Android 2.1 zal de Android Market waarschijnlijk geen update krijgen naar de Google Play Store. Je kunt dan gewoon apps blijven downloaden en installeren via de Android Market. Om te kijken welke versie van Android jouw toestel heeft, ga je naar 'Instellingen'-->'Over de telefoon' en kijk je bij Android-versie. Heb je een nieuwere Androidversie en geen zin om te wachten op de nieuwste versie van de app? Je kunt dan op jouw toestel dit installatiebestand downloaden en installeren. Er kan op zich niets misgaan aangezien de officiële versie van de Market die meegeleverd werd toen jij je toestel hebt aangeschaft niet verwijderd over overschreven kan worden, maar als je geen idee hebt hoe je een installatiebestand installeert, kun je misschien beter even wachten totdat de Play Store automatisch wordt geïnstalleerd. Zeker omdat de Play Store behalve een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuw icoontje niets nieuws brengt.

Waarom kan ik geen film/muziek/boeken via Google Play aanschaffen?

Google Play omvat naast de applicaties uit de voormalige Android Market (nu: Google Play Apps) ook een aantal andere diensten, zoals Google Music, Google Books en Google Movies. Deze diensten bestonden al een tijdje en waren in verschillende landen ook al te benaderen via de Android Market. In de Verenigde Staten konden Androidgebruikers naast apps en games ook boeken, films en muziek aanschaffen via de Android Market. Wat dat betreft is er niets veranderd. De naamswijziging in Google Play heeft er (helaas) niet voor gezorgd dat de overige diensten wel in Nederland verkrijgbaar zijn. Momenteel is het in alleen in de VS mogelijk om van alle diensten gebruikt te maken. In Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn apps, boeken, en films aan te schaffen. In Australië zijn boeken en apps te koop en in Japan films en apps. In alle andere gebieden waar de Google Play Store beschikbaar is, is het alleen mogelijk om apps en games aan te schaffen. Volgens Google is het doel om zo veel mogelijk verschillende types content naar mensen over de hele wereld te brengen. Dat betekent dat Google van plan lijkt om de overige diensten ook naar Nederland te brengen. Navraag bij Google leverde weinig op: de introductie van Google Play heeft er niet voor gezorgd dat er nieuwe informatie is over de eventuele beschikbaarheid van de overige Play-diensten.

Tip: Google Play-website

Misschien was je er nog niet van op de hoogte, maar er is ook een webversie van de Google Play Store. Deze webversie bestond ook al voor de naamswijziging en er is dan ook, op het nieuwe logo en de nieuwe naam na, weinig veranderd . Op de Google Play-website kun je naar applicaties en games zoeken die je graag wilt hebben op jouw Androidtoestel. Je kunt op deze website inloggen met jouw Google-account (vaak je Gmail-adres). Als je inlogt met dezelfde account als die je op je Androidapparaat gebruikt, kun je ook jouw gekochte en gedownloade Androidapps en -games zien. De handigste mogelijkheid van de Google Play-website is dat je ook direct apps en games kunt installeren op jouw toestel. Wanneer je klikt op 'installeren', zul je kunnen kiezen op welke van je Androidapparaten je de app of game wilt installeren. Na te hebben bevestigd, wordt de app automatisch gedownload en geïnstalleerd op jouw telefoon of tablet. Betaalde applicaties en games kun je ook via deze website aanschaffen. Ook op de website kun je alleen betalen met creditcard. Mocht je al eens eerder met Google Wallet (of Google Checkout) hebben betaald, dan zullen de credicardgegevens waarschijnlijk bewaard zijn gebleven. Heb je geen credicard, dan kun je hier een voucher aanschaffen (bijvoorbeeld met iDEAL) die werkt als een soort prepaid-creditcard. De webversie van de Google Play Store kun je hier vinden.

Andere vragen?

Als je nog andere vragen hebt, kun je die stellen in de reacties onder dit artikel. Als die vragen ook interessant zijn voor andere lezers zullen we die nog toevoegen aan dit artikel.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (103)
Bezig met laden van reacties...