Androidworld
Androidworld
11 maart 2012 12:28 uur
Op dinsdag 6 maart kondigde Google geheel onverwachts een naamswijziging aan voor de Android Market. Ook de diensten Google Books, Google Movies en Google Music moesten er aan geloven: alles komt onder één nieuwe naam te vallen: Google Play. Er waren na deze aankondiging behoorlijk wat vragen van onze lezers en er zijn natuurlijk ook mensen die berichten over de aankondiging gemist hebben. Wat een verrassing dan als de Android Market ineens van je toestel verdwenen is! In dit artikel proberen wij de meest gestelde vragen te beantwoorden.

Waarom de naam Google Play?

Google staat bekend om het feit dat het bedrijf veel verschillende projecten onderneemt. Sommige projecten, zoals Gmail en Google Documenten, zijn erg populair en slagen dan ook met vlag en wimpel. Andere projecten, zoals Google Wave en Google Buzz falen en verdwijnen van het toneel. Dat er zoveel verschillende projecten zijn, zorgt er soms voor dat de gebruiker van Google-diensten het overzicht wel eens kwijt wil raken. Google heeft daarom besloten om de bestaande entertainmentdiensten onder één naam te laten vallen. Het is ook in eerste instantie niet duidelijk dat muziek en films die aangeschaft zijn via de Android Market ook beschikbaar zullen zijn op de website van Google Music. Nu verandert er voor ons in Nederland weinig: er waren naast games en apps toch geen andere dingen uit de Android Market te downloaden. Een veel gehoorde opmerking is dat er toch óók applicaties en niet alleen games in de Google Play Store te vinden zijn. Waarom dan dat 'Play' in de naam? Dat komt toch niet professioneel over? De 'Play' in Google Play staat niet voor 'spelen', maar voor 'afspelen'. Jouw aangeschafte games en apps zijn overal waar je gaat direct beschikbaar om 'afgespeeld' te worden. In de Verenigde Staten en andere landen, waar diensten als Play Books, Play Music en Play Movies ook beschikbaar zijn, is ook al deze andere content beschikbaar om overal afgespeeld te worden. Het logo van Google Play is dan ook het afspeel-symbool dat we kennen van onze stereotorens en, jawel, cassettespelers. De kleuren van het logo worden gevormd door verschillende lichtbundels die samenkomen, zoals je ook kunt zien aan het einde van de officiële aankondigingsvideo. Vermoedelijk staat dit voor de combinatie van de verschillende Google-diensten.

Raak ik mijn aangekochte applicaties kwijt?

Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: nee, je aangekochte applicaties blijven gewoon behouden. Deze zullen ook gewoon terug te vinden zijn in de Google Play Store.

Waar is mijn Android Market?

De Android Market heet voortaan Google Play Store. Omdat de applicatie van naam veranderd is, kan het zijn dat je het icoontje van de applicatie ineens kwijt bent. Zoeken bij de 'M' van 'Market' heeft dan geen zin meer: de app staat voortaan onder de 'P' van 'Play Store'. Als je voorheen een icoontje van de Android Market op je homescreen had, zal deze waarschijnlijk ook verdwenen zijn. Om een snelkoppeling naar de Google Play Store op je homescreen te zetten, open je de applicatielade (de plaats waar alle icoontjes van alle geïnstalleerde applicaties en games op jouw toestel staan). Je zoekt dan naar het icoontje van de Play Store, drukt lang op het icoontje en sleept dit dan naar een lege plaats op je homescreen. Het icoontje dat de Google Play Store gebruikt, is duidelijk afgeleid van het icoontje van de Android Market. Bij het nieuwe icoontjes is de 'winkeltas' wit geworden en is het Android-mannetje vervangen door het Play-logo.

Hoe krijg ik ook de Google Play Store?

Misschien is de Android Market op jouw toestel nog niet vervangen door de Google Play Store. Dat is niet vreemd: de uitrol van de Google Play Store verloopt geleidelijk. De Android Market updatet zichzelf automatisch, waarna deze verandert in de Google Play Store. Je hoeft hier dus niets voor te doen. Op toestellen met Androidversies lager dan Android 2.1 zal de Android Market waarschijnlijk geen update krijgen naar de Google Play Store. Je kunt dan gewoon apps blijven downloaden en installeren via de Android Market. Om te kijken welke versie van Android jouw toestel heeft, ga je naar 'Instellingen'-->'Over de telefoon' en kijk je bij Android-versie. Heb je een nieuwere Androidversie en geen zin om te wachten op de nieuwste versie van de app? Je kunt dan op jouw toestel dit installatiebestand downloaden en installeren. Er kan op zich niets misgaan aangezien de officiële versie van de Market die meegeleverd werd toen jij je toestel hebt aangeschaft niet verwijderd over overschreven kan worden, maar als je geen idee hebt hoe je een installatiebestand installeert, kun je misschien beter even wachten totdat de Play Store automatisch wordt geïnstalleerd. Zeker omdat de Play Store behalve een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuw icoontje niets nieuws brengt.

Waarom kan ik geen film/muziek/boeken via Google Play aanschaffen?

Google Play omvat naast de applicaties uit de voormalige Android Market (nu: Google Play Apps) ook een aantal andere diensten, zoals Google Music, Google Books en Google Movies. Deze diensten bestonden al een tijdje en waren in verschillende landen ook al te benaderen via de Android Market. In de Verenigde Staten konden Androidgebruikers naast apps en games ook boeken, films en muziek aanschaffen via de Android Market. Wat dat betreft is er niets veranderd. De naamswijziging in Google Play heeft er (helaas) niet voor gezorgd dat de overige diensten wel in Nederland verkrijgbaar zijn. Momenteel is het in alleen in de VS mogelijk om van alle diensten gebruikt te maken. In Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn apps, boeken, en films aan te schaffen. In Australië zijn boeken en apps te koop en in Japan films en apps. In alle andere gebieden waar de Google Play Store beschikbaar is, is het alleen mogelijk om apps en games aan te schaffen. Volgens Google is het doel om zo veel mogelijk verschillende types content naar mensen over de hele wereld te brengen. Dat betekent dat Google van plan lijkt om de overige diensten ook naar Nederland te brengen. Navraag bij Google leverde weinig op: de introductie van Google Play heeft er niet voor gezorgd dat er nieuwe informatie is over de eventuele beschikbaarheid van de overige Play-diensten.

Tip: Google Play-website

Misschien was je er nog niet van op de hoogte, maar er is ook een webversie van de Google Play Store. Deze webversie bestond ook al voor de naamswijziging en er is dan ook, op het nieuwe logo en de nieuwe naam na, weinig veranderd . Op de Google Play-website kun je naar applicaties en games zoeken die je graag wilt hebben op jouw Androidtoestel. Je kunt op deze website inloggen met jouw Google-account (vaak je Gmail-adres). Als je inlogt met dezelfde account als die je op je Androidapparaat gebruikt, kun je ook jouw gekochte en gedownloade Androidapps en -games zien. De handigste mogelijkheid van de Google Play-website is dat je ook direct apps en games kunt installeren op jouw toestel. Wanneer je klikt op 'installeren', zul je kunnen kiezen op welke van je Androidapparaten je de app of game wilt installeren. Na te hebben bevestigd, wordt de app automatisch gedownload en geïnstalleerd op jouw telefoon of tablet. Betaalde applicaties en games kun je ook via deze website aanschaffen. Ook op de website kun je alleen betalen met creditcard. Mocht je al eens eerder met Google Wallet (of Google Checkout) hebben betaald, dan zullen de credicardgegevens waarschijnlijk bewaard zijn gebleven. Heb je geen credicard, dan kun je hier een voucher aanschaffen (bijvoorbeeld met iDEAL) die werkt als een soort prepaid-creditcard. De webversie van de Google Play Store kun je hier vinden.

Andere vragen?

Als je nog andere vragen hebt, kun je die stellen in de reacties onder dit artikel. Als die vragen ook interessant zijn voor andere lezers zullen we die nog toevoegen aan dit artikel.
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Arjo

  Vond het ook een teleurstelling dat er helemaal niets veranderd was met de komst van de Play market behalve een nieuwe naam en icoontje...

  • H(endrik's) T(elefoon) C(hatnaam) Sensation

   Inderdaad.. Ik had gehoopt dat er met deze wijzigen/vernieuwing het een en ander met zich mee zou brengen.. Bijvoorbeeld dat we in de rest van de wereld ook zouden kunnen genieten(op de officiële manier dan) van google music.. Maar helaas niet.. Jammer!

   • kwibis

    dat komt omdat we niet in amerika wonen

    • Duiv

     Duidelijk artikel. Thx.

     • Peter

      Vanochtend stond er opeens onder het nieuw logo "Market" i.p.v. Google Store. Vreemd. Het blijft knullig dat je op de website niet zelf je apps kunt bewerken. Apps die ik al een jaar niet gebruik staan nog steeds in de lijst. Zo zie je maar weer. Evil Google bewaart alles van je.

     • Paulmes

      Helaas lopen de versienummers niet synchroon
      Samsung Tab 10.1 3.4.6
      Note 3.4.7

      • Sander

       Waarom is dat helaas? Voor zover ik weet bevat 3.4.7 tov 3.4.6 alleen wat verbeteringen voor Motorolatoestellen. Heb je problemen met versie 3.4.6? Overigens zul je waarschijnlijk op de tab ook snel 3.4.7 krijgen.

     • Geert

      ik heb hem geïnstalleerd d.m.v de link, werkte perfect. Alleen snap ik het niet waarom ze deze update hebben gedaan, wat voor nut heeft het??

      • Rick de Kreij

       in mijn google play kan ik bij de optie : mijn apps., helemaal geen apps updaten. omdat er helemaal geen een app weergegeven wordt. weet iemand hier de oplossing voor? (op mijn geroote galaxy gio.)

       • Lars

        Ik heb toch de indruk dat Google Play sneller werkt dan de Market ... of ben ik hier alleen in?

        • ed

         Op mijn Sensation is de Market geupdated naar Play, echter in de applicatielijst blijft Market weergegeven worden terwijl bij de laatst gebruikte apps in de notificatie balk Play wordt getoond.

         Heel vreemd, bug in de Sensation (Sense) ?

         • MissInformation

          @Daniel B: Probeer eens de app "appSaver" om apps mee te back-uppen.

          • Daniel B

           @MissInformation het probleem is dat die niet geinstalleerde app er staat, maar kan er verder niks mee ook niet verplaatsen naar sd kaart. Hij staat dus ook niet tussen apps beheren in mijn menu. En geroot is mijn sensation nog niet denk er nu wel sterk over na maar wacht nog even ivm garantie(half jaar oud) snap ook niet waar mijn apps staan als ik gesynct ben met pc grrrr. Maar thnx voor het meedenken

         • MissInformation

          Sorry, en Titanium Backup om bestanden/Programmas mee te verwijderen als de "normale" manier niet meer gaat.

          Note: Root-access is wel een vereiste.

          • Sillz

           Ik ben nog steeds van mening dat het Google market moest worden en niet Google playstore

           • Johan

            Ik ben ook van mening dat Play een verkeerde naam is, ze hadden voor market moeten kiezen in mijn ogen.

            App Market
            Games Market
            Movie Market
            Music Market
            Books Market

            Eventueel met de naam Google er nog voor

            • Noli.

             Ik baalde enorm dat er zomaar (zonder waarschuwing??) iets veranderd was op mijn telefoon. Instellingen stonden ook -heel fijn- zomaar anders. Ik keek dus wat rond en kon ergens iets doen dat ik de "oude" Aindroid market look behield.
             Helaas was dit idd een OUDE look want ook niet de versie die ik bedoelde. Nu heb ik de onhandige oude Android market look en kan dáár OOK niet meer vanaf!!!

             HEEEEEELP!!!

             Als ik bij "help" of de apps-instellingen in mijn telefoon (Samsung Galaxy S2) kijk staat er wel Google Play maar ik heb dus de Android interface.

             Kan dit nog fatsoenlijk hersteld worden?

             • Sandesh

              Ik vind het jammer dat ze de oude tabletmarket niet hebben gehouden. Deze versie (en ook al de laatste versie van de Android Market) toont 2 zwarte lege vlakken op het hoofdscherm en daar stoor ik me aan.

              • Lia

               Sinds de Google play is mijn telefoongeheugen bijna vol. Kan het niet verplaatsen naar de SD kaart. Ken de opmerkingen: andere telefoon kopen en : rooten. Maar geen geld voor een andere telefoon en rooten durf ik niet. Jammer.

               • Sander

                Maar alle updates die de Android Market in de tussentijd heeft gehad namen ongeveer evenveel ruimte in beslag en worden overschreven bij een update. Nadat het Google Play Store is geworden is dan ook de laatste versie van de Android Market overschreven. Alleen de basisversie van de Market (die bij je telefoon geleverd werd) staat in het beschermde geheugen en kan niet verwijderd worden. De Google Play Store neemt evenveel ruimte in beslag als de laatste update van toen het nog Android Market was. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat door deze update het geheugen vol is geraakt. Het kan natuurlijk wel zijn dat dat kleine beetje extra ruimte dat die update misschien kost net de druppel was die de emmer deed overlopen.

              • Sillz

               Ik ben het met nior of hoe die ok heet helemaal mee eens zonder enige waarschuwing ofzo dat market vervangen zou worden vind ik niet kunnen had ons op ze minst een maand van te voren gewaarschuwd dat market een andere naam zou krijgen en andere icoon jullie zijn toch goed in reviews op aw te zetten waarom niet maand van te voren over zoiets op de aw gezet

              • maarten ingenhousz

               Ik kan nu ineens met de Play versie mijn betaalde Navionics kaarten niet meer laden zonder opnieuw te betalen. Dat vind ik wel grof. Of gaan ze dat nog aanpassen?

               • maarten ingenhousz

                Ik kan nu ineens met de Play versie mijn betaalde Navionics kaarten niet meer laden zonder opnieuw te betalen. Gaan ze dat nog aanpassen?

                • Rafi

                 dat met die Google play website kon al.

                 • VenHeelun

                  Waarom is de optie om filmjes fullscreen te bekijken verwijderd?
                  Dat vond ik altijd wel prettig omdat ik wat minder goed zie.
                  Voor sommige apps waar veel tekst voorkomt is een fullscreen preview erg handig.

                  Verder vindt ik de naam erg misleidend. Je zou denken dat het om een spellenmarkt gaat.

                  • Nance

                   Ik kan geen apps meer downloaden. Ik krijg steeds een foutmelding met code 403. Weet iemand wat dat inhoud? Ik heb liever de Android Market :'(

                   • A.Hiddingh

                    probeer de app.Draw Something Free te downloaden,maar dat lukt niet.Of te veel vensters open of de melding;je toestel is niet geschikt,terwijl dit wel zou moeten kunnen.Wie heeft de oplossing?

                   • sweetheaven: Enter your name

                    en waneer kunnen we eens met paypal of ideal apps kopen? niet iedereen heeft of wil een creditkaart.