Androidworld
Androidworld
12 juni 2012 15:38 uur
Eind april gaf Spotify een preview-versie vrij van haar nieuwe applicatie voor Android. Al tijden werd er geklaagd over de prestaties van de applicatie, het gebrek aan updates en de applicatie werkte zelfs amper op Android 4.0. De nieuwe versie werkt een stuk beter, ziet er een stuk beter uit én bevat veel meer mogelijkheden. Om de sterk verbeterde versie van Spotify voor Android te kunnen gebruiken, dien je wel te beschikken over Spotify Premium à €9,99 per maand.

Spotify voor Android

Gelukkig heeft Spotify zich bij het maken van de nieuwe versie van haar Androidapp heftig laten inspireren door de nieuwe interfacerichtlijnen voor Androidapplicaties. De applicatie past daardoor prima in het systeem. De volledig nieuwe interface voelt over het algemeen erg natuurlijk aan en biedt moderne mogelijkheden, zoals het slepen naar andere tabbladen. Naast verbeteringen op het gebied van stabiliteit, snelheid en de interface, zien we ook nieuwe mogelijkheden. Zo kun je nu profielpagina’s en playlists van vrienden bekijken. De plaatjes in de applicatie zijn ook behoorlijk verbeterd: er wordt nu gebruik gemaakt van een hogere resolutie. Er is voor de audiofielen onder ons een hogere geluidskwaliteit (320 kbs) toegevoegd.

Nieuw sinds de testversie

In de testversie van Spotify was ook een nieuw menu toegevoegd. Dit soort menu's wint de laatste tijd aan populariteit en is tegenwoordig zelfs in de officiële Google+-app te vinden. De werking van het menu is wel een stuk verbeterd sinds de testversie. Daar wilde het nog wel eens voorkomen dat het menu per ongeluk tevoorschijn kwam bij het 'slepen' tussen de verschillende tabbladen. Dat is gelukkig nu wel verholpen. Naast deze verbetering heeft Spotify nog een aantal zeer nuttige aanvullingen gedaan. Het is nu voor de fans weer mogelijk om liedjes te 'scrobbelen' naar Last.FM. Er is een nieuwe afspeellijst toegevoegd waarop je kunt zien welke nummers na het huidige nummer zullen worden afgespeeld. Het is ook mogelijk om nummers af te laten spelen zonder pauzes tussen de nummers door (gapless) of om er voor te kiezen dat nummers in elkaar overgaan. De belangrijkste toevoegingen voor veel mensen zullen echter de ondersteuning voor folders en de toegevoegde homescreenwidget zijn. Een aparte lay-out voor Androidtablets is helaas nog steeds niet toegevoegd.

Screenshots

Beschikbaarheid

Zoals we hierboven hebben vermeld, dien je over Spotify Premium te beschikken om gebruik te kunnen maken van de applicatie. Heb je Spotify Premium, dan kun je de applicatie installeren door op de onderstaande QRCode te drukken of deze te scannen met de barcodescanner.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Rob

  De app is een stuk beter, al vond ik dat de beta het ook al goed deed. Widget is ook goed! Wel jammer dat er Pitbull in de screenshots staat Sander...

  • Sander

   Ik heb Dimitry de screenshots laten maken met mijn account. Ik heb geen idee wat Pitbull is... hoop dat het geen negatieve invloed op mijn aanbevelingen heeft. ;-)

 • Mark

  ziet er mooi uit. Scrobblen kon trouwens al. En bij mij werkt de landscape modus niet of is dat normaal..

 • Django

  ik vind spotify te duur.
  ik betaal max voor primium account 2 per maand

 • Stefan

  App, is nu geweldig met folder support. Het heeft wel lang geduurd, maar het resultaat mag er zijn.

 • Peter Bee

  Ik zie die folder optie nog niet.

  • Peter

   te duur.. 120 euro per jaar voor muziek..

   • Rick

    Weet je wat duur is? Alle nieuwe liedjes kopen. Spotify is geweldig en nog legaal ook! 120 euro per jaar goed besteed. SInds ik het heb, heb ik geen cd meer aangeraakt.

    • Jan

     de applicatie is echt zwaar chill. heerlijk om die 4.0 interface ook terug te zien komen in applicaties als deze. ik hoop dat meer bedrijven (net als androidworld.nl) volgen met applicaties op deze manier te maken. dan gaat de kwaliteit van deze apps omhoog, krijgt Android een meer universele uitstraling en gaat t gebruiksgemak ook omhoog.

     • Zorr0theOne

      Spotify Premium krijg je tegenwoordig als je glasvezel van KPN neemt ;-)

      • Rosita

       Sowieso als je een alles in een abo hebt van kpn. Vind het erg handig want ik betaal nu gewoon via mijn rekening van KPN. En kan ook nog maandelijks opzeggen.

     • Peter Bee

      Waar hebben ze die folder support dan verstopt of moet je de folders eerst op je pc aanmaken?

      • Cobain

       Yep,

       Je kan op je PC folders aanmaken waar je je playlists kunt stoppen,om het geheel overzichtelijk te houden. Dit wordt dan netjes in de app overgenomen. Zover ik weet, kun je in de app zelf geen folders aanmaken.

      • alexx

       Jammer dat je folders álleen op de pc kunt aanmaken. Die gebruik ik namenljk bijna niet voor spotify. Spotify gebruik vooral op mijn telefoon en squeezbox en een beetje op mijn tablet. Ik hoop dat ze t ook in de android app bouwen.

     • alexx

      Weet iemand hoe die nieuwe folder functionaliteit werkt? Ik kan t niet vinden.

      • lau86

       ziet er netjes uit, maar er is geen bibliotheek functie meer? Ik kan die iig niet vinden..

       • Bernic

        Hoe goed en mooi deze app ook wordt, 120 euro per jaar. Ik voorspel dat hij duurder gaat worden al was het maar vanwege toegevoegde functies bla bla enz. Er zijn vele manieren om goedkoper en ook gratis aan muziek te komen en dan bedoel ik niet meteen illegaal downloaden. Voor 120 euro koop ik al aardig wat cd's op internet of in de winkel inclusief losse nummers. Kwestie van goed rond kijken. Ik wil alleen maar zeggen bedenk goed wat je wil voordat je hier op in gaat.

        • L-mar

         De hoeveelheid muziek die ik vanuit Spotify inmiddels heb opgeslagen en dus ook heerlijk offline op mijn One X kan beluisteren, kan je onmogelijk voor 120 eurie per jaar aan cd's kopen. Tuurlijk moet je goed nadenken voordat je een abonnement op Spotify neemt, lijkt me vrij logisch. Dat doe ik met elk abonnement, maar mijn cd's staan inmiddels aardig weg te stoffen ;-)
         Ps; deze nieuwe app kan je dus niet meer afsluiten zoals bij de vorige wel kon, toch?

       • Rick

        Sorry hoor, maar voor 120 euro per jaar koop je echt niet alle hits die 12 maanden lang in de wereldwijde hitlijstjes staan. Dan is het al snel goedkoop. Offline kunnen luisteren is wel een noodzaak en de prijs ook. Gelukkig hebben ze dat bij Spotify goed begrepen. En duurder zal het vast ook niet worden. De nieuwe functies van de Android app zitten namelijk al lang en breed in de desktop versie. Natuurlijk valt er genoeg op Spotify aan te merken. Geen tracks van The Beatles is bijvoorbeeld een groot gemist, maar over het algemeen is het waar voor mijn geld. Heb inmiddels al 2000 tracks op mijn playlist (x 1 euro op iTunes = een vermogen)

        • Joost

         Te duur? Bij mijn KPN iTV alles-in-één krijg ik bij mijn pakket (waar ik echt heel erg blij mee ben) ook spotify gratis ...

        • Bernic

         hoi Rick, wanneer jij alle hits wil kopen die wereldwijd in de lijstjes staan begrijp ik jouw. Koop je je helemaal gek denk ik en is spotify een goede keus voor jou. Ik doelde meer op de gemiddelde muziek aanschaffer. Die koop een cd of zes tot tien per jaar en wat losse nummers tussen door en download hier en daar wat op niet illegale wijze, ja dat kan. Ik heb dus geen enkele opmerking naar jouw gebruik van spotify en wens je er veel succes mee. Ik doe het alleen anders en goedkoper maar dat past dan ook bij mijn gedrag omtrent het aankopen van muziek.

         • Peter Bee

          Niet zo moeilijk doen. Muziekliefhebbers die 10 euro per maand voor onbeperkt muziek luisteren te veel vinden, zijn geen muziekliefhebbers. Je suggereert dat het wel duurder zal worden, dat is nergens op gebaseerd. Toenemende concurrentie van bijvoorbeeld Sony Music zou ook tot prijsverlaging kunnen leiden. Je ziet bovendien dat Spotify nu ook zakelijke overeenkomsten sluit met providers als. KPN en je de content zo als leuke extra bij een abonnement krijgt. Allemaal ontwikkelingen die de prijs van Spotify juist omlaag zouden brengen. Cd's zijn ouderwets, die heb je over een paar jaar echt niet meer in de winkels liggen.

        • Peter Bee

         Waarom in de zoekresultaten alleen albums, artiesten en nummers en geen playlists? Jammer! Dat vind ik nou net een leuke manier om nieuwe muziek te ontdekken...

        • robin

         heb sinds kort kpn glasvezel pakket met spotify premium en t is echt FANTASTISCH. spotify werkt bijzonder goed. vindt super veel nummers in erg goede kwaliteit en alles is gesorteerd, overzichtelijk en werkelijk alle gegevens van het nummer, album, artiest en cover staan er bij. eenmaal spotify geprobeert en je wil niet meer terug naar dat geklooi met op zoeken, taggen en maar niet te spreken over de troep die je verder nog binnen haalt met downloaden. mensen.... t is die €10 meer dan waard. de net vernieuwde app werkt ree-te-goed. wel zou ik graag nog 2 dingen in de app willen zien: landscape mode en streaming naar mn sony mediaplayer.

         • Bernic

          oke dat zijn goede argumenten en ik ga daar dan ook in mee. zal er alleen zelf nog niet toe overgaan. maar ja dat is mijn dingetje dan.

          • avdvelde

           Sinds enige tijd in het bezit van een Onkyo surroundsysteem MET Spotify.
           Dat is pas geweldig!
           Savonds de stereo aan en kies maar uit.
           De installatie heeft een eigen app waarme je dus ALLES bediend via wifi.
           Dan heeft Spotify echt waarde.

           • Juupken

            Helaas is het met Spotify (nog) niet mogelijk om vanaf een Android device, Spotifiy te streamen naar een Airplay enabled device...
            Dat mis ik nog.

          • Boele

           Koop een bluetooth receiver. Heb een Belco aangesloten op mijn antieke Sony DA-50-ES uit 1999. Absoluut perfect Spotify streamen via Galaxy Note met Android 4.0. Raak geen CD meer aan.

           • robin

            Bleutooth levert kwaliteitsverlies op. Heb t liever over wifi. Heb in de autoradio wel bleutooth verbinding en je hoort duidelijk kwaliteitsverlies.

          • Peter

           Wat ik hier in het verhaal mis, is de onmogelijkheid om in de nieuwe versie je playlists op te slaan op je externe sd kaart. Dat kon altijd wel door voor het inloggen op de menuknop te klikken en daar je opslaglokatie op te geven. Kan nu niet meer. Al mijn muziek staat offline op de externe sd kaart, maar Spotify kan ze nu niet vinden.. Heeft iemand hier al een oplossing voor bedacht?

           • Criticaster

            Nadeel voor mij is dat deze versie niet werkt in Landscape stand. Moet nu de Galaxy tab onhandig in portrait stand vasthouden. Op mijn Galaxy Note vind ik deze versie wel beter. Graag update voor Tablets.

            • Smartie

             Ik wil toch even graag benadrukken dat met deze nieuwe versie het niet meer mogelijk is om je muziek op te slaan op de externe sd card. Peter wees hier ook al op. Spotify lijkt ook niet te reageren op de mensen die hierover klagen. ik vind dat werkelijk te idioot voor woorden! Is het een technisch- of is het misschien een rechtenprobleem? Spotify laat hier niets over weten. Ik heb zo'n card niet voor niets. Nu heb ik mijn mp3 bestanden er maar weer op gezet. Dus heb ik eigenlijk de premium versie ook niet meer nodig. Zo verlies je dus gebruikers!

             • Flotser

              Nieuwe versie deinstalleren, even een "oude" versie van Spotify installeren, daarin aangeven dat tracks op de externe SD opgeslagen moeten worden. Daarna de nieuwste versie van Spotify installeren en je tracks worden op de externe SD opgeslagen. Werkt prima hier.

            • Smartie

             Even iets rechtzetten: Spotify zegt in een email hiervan op de hoogte te zijn. En dat ze het doorgeven aan de ontwikkelaar,