Androidworld
Androidworld
Hooikoorts, wat nu? Iedereen wordt vrolijk van de lente. Nou ja, bijna iedereen. Twintig procent van de Nederlanders heeft last van een pollenallergie. Jammer genoeg is hooikoorts nog niet te genezen. Gelukkig zijn de klachten wel te verlichten. Als je er op tijd bij bent zijn de meeste klachten zelfs te voorkomen. Dat is goed nieuws, want de lente is te leuk om door te brengen met loopneuzen, niesbuien, jeuk en rode ogen.

Hoe ontstaat hooikoorts?

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op pollen (stuifmeel) van sommige grassen, planten en bomen. De overgevoeligheid voor stuifmeel ontstaat doordat het afweermechanisme van het lichaam in de war is. Door de allergische reactie komt er een stof vrij (histamine), waardoor hooikoortsklachten zoals een loopneus, verstopte neus of jeukende ogen optreden. Androidworld heeft vier applicaties bekeken voor mensen die last hebben van hooikoorts en voor jullie op een rijtje gezet.

Mediq Hooikoorts App

Deze hooikoorts-app begint met een overzicht van Nederland en geeft de hoeveelheid pollen die in de lucht zitten met gekleurde stippen aan. Rechtsonder kun je kiezen voor “Actieve Pollen”. Die geeft toegang tot een overzicht om welk type pollen het gaat. In het derde menu kun je een advies krijgen over wat de beste behandeling is voor je hooikoortsklachten. Deze applicatie is in opdracht van de Rotterdamse apotheek Mediq ontwikkeld.

Hooikoorts A. Vogel

Deze app begint met een overzicht van Nederland en geeft de hoeveelheid pollen die in de lucht zitten met gekleurde driehoeken aan. Daaronder staat de uitleg met weerbericht en hoe en welke pollen er die dag door de wind worden meegenomen. Heb je last van pollen dan geeft A. Vogel een advies welke medicatie (homeopathisch) gebruikt kan worden en waar de producten gehaald kunnen worden. Dit is de enige van de vier bekeken apps die niet te gebruiken is op de tablet.

Hooikoorts Pollenradar

Deze hooikoorts-app begint met een overzicht van vandaag met de komende drie dagen van alle type pollen in de lucht. Onderaan staat een advies met een verwijzing naar de tabletten van de maker van deze app. Je kunt meerdere locaties opgeven en daarna kun je switchen tussen de verschillende locaties.

PollenApp

Deze pollen-app komt rommelig over. Ik krijg regelmatig foutmeldingen. Veel info wordt overgenomen van het internet. Bij het startscherm is er weinig informatie beschikbaar. Er zitten hier wel veel verwijzingen in naar extra informatie en er zijn links met Facebook en Twitter mogelijk. Je kunt hier ook een goede “hoeveel last heb ik van de hooikoorts” analyse maken, die weer doorgestuurd wordt naar je e-mailadres. Ik heb hier nog geen e-mails over ontvangen, maar ben wel enthousiast over deze functionaliteit. Dit is de minst goede van de vier gereviewde apps. Ik noem hem toch omdat deze functies heeft, die ik bij de overige mis.

Screenshots

Conclusie

De vier belangrijkste hooikoorts-apps heb ik voor jullie op een rijtje gezet en mijn conclusie is dat er voldoende apps zijn die goede informatie verstrekken over de type en aantallen pollen in de lucht. De Mediq Hooikoorts App heeft van deze vier mijn voorkeur en krijgt vier sterren. Deze is zeer uitgebreid met een persoonlijk advies hoe de hooikoorts te bestrijden. Ik mis nog grondige analysetools om te ontdekken waar je als hooikoorts-patiënt de meeste hinder van ondervindt. Ik mis ook goede social media-integratie zoals Facebook en Twitter. Het is vooral de medicijnen-industrie die hier op inspringt. Advies wordt dan wel weer te eenzijdig. We willen graag weten welke app jouw favoriet is. Is er een app, die in het lijstje ontbreekt, laat het ons dan weten. Onze favoriet van deze apps is de Mediq Hooikoorts App. Die laat ons weten dat er op het moment van schrijven (zaterdag 07-04) veel pollen in de lucht zitten van de Berk.

Overzicht hooikoorts apps

Hierbij het overzicht met de belangrijkste apps, die je op de hoogte houden van de pollenverwachting. Om één van de apps te installeren, klik je op de QRCode, of scan je deze met de barcodescanner.
PollenApp Gratis
Mediq Hooikoorts App Gratis
Hooikoortsbericht+ Gratis
Hooikoorts Pollenradar gratis
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Edwin Vervaet

ICT Consultant en Androidfan die vooral geïnteresseerd is in de Location based apps en de toepasbaarheid daarvan. Maakt gebruik van de HTC One X en de Asus 300T Pad. Overige hobby’s zijn Porsche, wijn en IMDB.

Reacties

Bezig met laden van reacties