Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Vernieuwde Facebook-app ook onderweg naar Android

· 24 augustus 2012

Al sinds jaar en dag is de officiële Facebook-applicatie een bron van ergernis. De applicatie is instabiel, maar bovenal erg traag. Dat gold tot gisteren ook voor de iPhone-applicatie, die gisteren een update ontving. Na de update schijnt de Facebook-app eindelijk te werken zoals je zou mogen verwachten van een bedrijf als Facebook. De update die de Androidapp gisteren kreeg, bleek alleen maar voor meer problemen te zorgen. Er gloort echter wel licht aan de horizon: Facebook heeft laten weten dat we op korte termijn ook een grote update voor de Androidversie kunnen verwachten!

Facebook voor Android en iPhone

Na de update van gisteren voor de Androidversie van de Facebook-app ontvingen we diverse klachten van mensen die problemen met app hebben. De applicatie kampt echter al lange tijd met grote problemen. Dit heeft te maken met een designkeuze die Facebook een paar jaar terug gemaakt heeft. Het bedrijf koos er voor om een soort hybride applicatie te maken. Deze ziet er uit als een gewone Androidapplicatie, maar is in feite voor het grootste gedeelte een webapplicatie. Het webapplicatie-gedeelte kan hergebruikt worden en werd in de iPhone-app (tot gisteren), de Android-app en de mobiele website gebruikt. Voor Facebook biedt de webapp-aanpak een groot voordeel: wanneer een nieuwe feature wordt bedacht, kan deze in één keer uitgerold worden voor de iPhone, Android en andere smartphones. Als je een fanatiek Facebookgebruiker bent en regelmatig de normale website van Facebook gebruikt, dan zul je gemerkt hebben dat het bedrijf niet vies is van experimenteren. Nieuwe mogelijkheden worden gewoon in het wild getest: een klein gedeelte van de gebruikers krijgt toegang tot een nieuwe feature, bevalt deze niet, dan wordt deze weer verwijderd. Bevalt de feature wel, dan krijgen de andere gebruikers deze ook. De nieuwe applicatie is geen hybride applicatie meer: de applicatie gebruikt bijna alleen nog de programmeertaal Objective C, de standaardtaal voor iPhone-ontwikkeling. Deze verandering zorgt er voor dat de iOS-applicatie twee keer zo snel is geworden. Jonathan Dann van Facebook vertelt uitgebreid over de afwegingen die het bedrijf heeft moeten maken bij het ontwikkelen van de nieuwe app. Sommige van die afwegingen zijn te knullig voor woorden. De vernieuwde Facebook-applicatie is namelijk rigide: als er nieuwe mogelijkheden aan Facebook worden toegevoegd, dan moeten ze aan de nieuwe iPhone-app worden toegevoegd, in plaats van dat deze wijzigingen automatisch worden overgenomen. Het zou dan kunnen betekenen dat de iPhone-versie van de Facebook-app niet meer zou werken. Daar heeft Facebook een speciale 'terugval'-optie voor ingebouwd, waardoor de app altijd een basisset met informatie krijgt waar deze mee om kan gaan. Dit lijkt ons echter niet meer dan normaal, maar blijkbaar zat Facebook zo in de experimenteer-gedachtengang vast, dat dit lastig te bedenken was.

En nu Android?

De volgende stap is volgens Mick Johnson, de productmanager van de iOS-applicatie van Facebook, de lancering van een vernieuwde Facebook-app. TechChrunch meldt dat we 'op korte termijn gelijkaardige interessante ontwikkelingen voor Android kunnen verwachten'. Hoe kort die termijn is, kunnen we helaas nog niet zeggen. Volgens Business Insider worden medewerkers van Facebook gedwongen om Androidtelefoons te gebruiken zodat ze door hebben hoe afgrijselijk de Android-app nu eigenlijk is. Het is echter goed mogelijk dat Business Insider er naast zit: het lijkt ons plausibel dat de werknemers Androidtelefoons moeten gebruiken om de vernieuwde applicatie te testen. Het is voorlopig dus nog even behelpen met de huidige Androidapplicatie, maar de belofte van een volledig opnieuw geschreven Facebook-app geeft ons wat hoop. Omdat er nu niet meer met één ontwerp gedaan hoeft te worden voor de verschillende platformen, bestaat de kans dat Facebook iets meer richting het standaarduiterlijk van Androidapplicaties gaat en zelfs dat er een tablet-lay-out aan zit te komen. De laatste jaren heeft Facebook met haar applicatie vooral teleurgesteld, dus wachten nog even af met té enthousiast worden.

Gekkenhuis ! Nokia 3 voor maar €75!

Ze zijn he-le-maal koekkoek geworden bij de MediaMarkt. De Nokia 3 van €149 voor maar €75!

Koop

Adv

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (22)
Bezig met laden van reacties...