Androidworld
Androidworld
31 juli 2012 19:11 uur
Samsung staat aan de top als het gaat om de verkoop van smartphones en om daar te blijven moet je proberen klanten voor altijd aan je te binden. Dat begint natuurlijk met goede toestellen en een goede service, maar dat kun je uitbreiden door het aanbieden van mooie diensten. Eén van de diensten die Samsung standaard op haar toestellen aanbiedt is ChatON, een gratis messengerapplicatie.

Messenger

ChatON staat standaard op elke Samsung-smartphone die nu op de markt verschijnt en is een regelrechte concurrent voor WhatsApp en XMS. Deze door Samsung gebouwde messenger is ook beschikbaar voor andere platformen en je vrienden zonder een Samsungtoestel kunnen deze berichtendienst dus ook installeren. We hebben in het verleden wel eens kort geschreven over ChatON, maar vanwege de update van afgelopen week zullen we deze applicatie nog eens onder de loep nemen en kijken of WhatsApp en XMS zich zorgen moeten gaan maken.

ChatON

ChatON onderscheidt zich gelijk al door het grote aantal mogelijkheden die de applicatie biedt. Naast de gewone en groepsgesprekken beschikt deze app ook over een functie met de naam Infobericht. Hiermee kun je een bericht naar meerdere ontvangers sturen, maar wanneer ze reageren posten ze een gewoon 1-op-1 gesprek. In een gesprek heb je ontzettend veel mogelijkheden om je gesprekspartner te vermaken of te irriteren met smiley's en geanimeerde beelden. Je kunt ook zelf een geanimeerd beeld maken en deze naar je gesprekspartner sturen. In het gespreksvenster zie je ook een icoon staan die je bij de "trunk " brengt, hier staan alle afbeeldingen die je ontvangen hebt en die je weer kunt delen met anderen. Naast geanimeerde beelden kun je ook diverse achtergronden downloaden vanuit de applicatie zodat je deze kunt vervangen binnen de applicatie. Helaas kom je nooit af van de lelijke oranje kleur en de pastel tinten die de app als hoofdkleuren heeft. Ik vermoed dat er  hier toch wel een Aziatisch team met designers aan de slag is geweest, een Europese/Amerikaanse designer zou dit waarschijnlijk anders doen.

Walkie Talkie

Met de nieuwe update zijn er naast de designmogelijkheden ook nog wat andere functionaliteiten ingebouwd. Het is vanaf nu mogelijk om spraakberichten te versturen door middel van de Walkie Talkie-functie. Wanneer je deze knop selecteert, komt er meteen een opnamevenster naar boven waarmee je direct een boodschap kunt versturen. Er is ook de mogelijkheid om een stream van de CNN te implementeren die je momenteel al het nieuws over de Olympische Spelen in de vorm van een soort chat geeft. Dat heb ik ergens geactiveerd, maar ik kan eerlijk gezegd niet meer terugvinden waar dat was, want ik wil ervan af.

Net als XMS kun je met ChatOn ook vanuit de browser berichten schrijven en ontvangen. Maar helaas worden deze berichten niet gesynchroniseerd met de berichten op je mobiel. Dat is iets wat XMS wel doet en daarbij bewaren ze berichten ook nog eens 30 dagen.

Screenshots

Beschikbaarheid

De update is beschikbaar in de Google Play Store en kan worden gedownload. Ik heb erg mijn best gedaan om gebruikers te vinden om even alles goed door te testen, maar ik kwam niet verder dan twee mensen. ChatON staat duidelijk nog niet op de radar bij de Nederlandse gebruikers, de applicatie wordt ook niet echt gepromoot door de Nederlandse afdeling van Samsung. Het feit is hier wel dat op elke Samsung Mobiel die over de toonbank gaat deze applicatie standaard geïnstalleerd staat. Wanneer Samsung hier wereldwijd op gaat inzetten, zou het gebruik van deze messenger zomaar eens kunnen exploderen. Vooralsnog kies ik voor WhatsApp en XMS.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Dim Vleugel

Co-Founder Androidworld.nl, ondernemer, eerste telefoon was een Panasonic op het ATF netwerk, Android vanaf de eerste minuut. Ondernemer, creatief en sociaal over-actief op twitter, Google+ en Facebook. Galaxy Nexus, Transformer, Nexus 7, Nexus 4

Reacties

 • django

  whatsappp is the bes

  • Atheistus

   Nee, het is de grootste. Dat is iets anders. Dit soort apps blijven alleen omdat niemand er mee start en je dus geen berichten kunt versturen.

   Ik vraag mij af wanneer er een wet komt dat dit soort monopolisten gedwongen worden andere toegang te geven tot hun data.
   Overigens is het goede nieuws dat Whatsapp daarom ook gratis zal blijven. Op het moment dat je moet gaan betalen, zullen mensen massaal overstappen op concurrenten.

  • django

   Viber dus.
   Precies hetzelfde als whatsapp maar Viber kan er ook nog mee bellen.

 • Dutch Flash

  Ga toch voor whatsapp.

  • Amahl

   Beter doen bedrijven niet zo eigenwijs en gaan ze contact leggen met whatsapp en kunnen ze misschien samen met elkaar iets mooi's bouwen. Nee eigenwijs zijn en eigen Chatapplicaties maken waar nooit gebruik zal van gemaakt zou worden. Als ze nou overleggen met whatsapp dat ze een plugin systeem maken kunnen ze heel wat bereiken met hun eigen chat applicaties. Whatsapp paar ton toe schuiven kunnen Samsung, Htc, Nokia, Ihne wel missen kunnen ze eigen chatapp een eigen design geven en whatsapp stelt vaste richtlijnen dat elke telefoon even veel functies heeft anders krijg je da gejank van ik kan het niet zien jij hebt een htc en ik samsung. Simpel beide partijen blij en iedereen is blij

   • MXdar [Evo 3D]

    Google Talk staat ook op elk Samsung toestel dat over de toonbank gaat... Zelfs op bijna elke Android telefoon en is daarnaast beschikbaar voor bijna alle andere platformen en vanuit de browser, etc.
    Je kunt hiermee naast berichten versturen, ook bellen (in goede kwaliteit) en beeldbellen (in prima kwaliteit)
    En toch gebruikt haast niemand het... Tenminste zover ik weet. En dat is dan ook meteen het enige nadeel : het herkent niet automatisch op basis van het telefoonnummer wie van je contacten het ook gebruikt. Dat is de reden waarom ik nu whatsapp gebruik voor berichten, viber voor bellen (bagger kwaliteit) en Skype voor beeldbellen (redelijke kwaliteit).

    • JohnnyBoy

     Whatsapp is niet beschikbaar voor de bada toestellen van Samsung. Denk dat velen van jullie denken dat Samsung alleen maar Android toestellen maakt maar dat is dus niet geval. Vandaar dat ze Chaton hebben ontwikkeld en is verkrijgbaar voor alle systemen, ook voor de aaiphone. Volgens mij is het de enige contactapp die op alle systemen uit de voeten kan.

     • Eric G

      Ik gebruik ChatOn sporadisch (omdat maar weinig mensen hem gebruiken). En ik snap niet dat mensen Whatsapp beter vinden.
      Een plus boven Whatsapp is dat ChatOn aangeeft als iemand je bericht heeft gelezen. Whatsapp geeft alleen aan als deze bezorgt is. Iemand kan zijn telefoon vergeten zijn. Als jij die persoon met ChatOn een bericht stuurt dan zie je na verloop van tijd dat het bericht niet gelezen is. Je kan dan andere acties ondernemen om in contact te komen. Dit is gelijk als bij XMS. Bij Whatsapp blijf je in het ongewisse. Ik heb iemand kwaad zien worden omdat er niet op haar Whatsapp bericht geantwoord werd, in de veronderstelling dat die gelezen was.
      Een ander nadeel van Whatsapp is dat op de iPhone 3G de meldingen op je scherm komen te staan als deze uit staat. Deze kan je niet uitzetten zoals bij de iPhone 4. Dus als je iPhone 3G ergens hebt liggen en een bericht komt binnen, dan is deze gelijk leesbaar voor anderen. Dit is niet zo bij XMS op de 3G. Van ChatOn weet ik het niet. In ieder geval bij de iPhone 4 wordt er geen melding getoond, wel een geluid, terwijl notificaties wel aan staat.

      Verder kennen ChatOn en XMS beide een webversie, welke Whatapp weer niet kent (https://web.samsungchaton.com/). Dus je kan vanachter je computer gewoon berichten versturen. Typt voor veel mensen ook prettiger.
      Verder vind ik ChatOn er beter uitzien dan XMS. En als je van voetbal houd moet oranje je toch aanspreken :P . Dus het uiterlijk is een kwestie van smaak.

      Ik vind ChatOn en XMS beter dan Whatsapp. Whatsapp vind ik lijken op het VHS systeem van de videobanden. Ook alleen populair vanwege de grote afname.

      Verder is er steeds sprake dat je voor Whatsapp moet gaan betalen, vandaar dat ik de andere een kans heb gegeven die niet aangegeven hebben dat je moet betalen. Misschien dat meer mensen deze twee een kans moeten geven. De programma's zijn gratis en je kan het met een paar vrienden eerst uitproberen.

     • Eclipz

      Het tweede vinkje geeft inderdaad alleen aan dat het bij de ontvanger is aangekomen. Doordat je kan zien wanneer iemand voor het laatst actief was op whatsapp, is het wel redelijk goed te peilen of iemand je bericht heeft gelezen. Ik denk dat whatsapp al zo'n bekendheid geniet dat het nog even zal duren voor ze echt concurrentie krijgen. Hun basis was ook gewoon heel slim: betrek de consumenten die BBM uitsluit van hun gesloten netwerk en zorg dat connecties maken zo makkelijk mogelijk gaat. Hierbij hebben ze zo weinig steken laten vallen en zo'n goede reputatie opgebouwd dat alleen die extraatjes van ChatOn nog echt niet de moeite waard zijn om massaal over te stappen.