Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Ubuntu voor Android: Linux-desktop vanaf je smartphone

· 21 februari 2012

Zojuist heeft Ubuntu-oprichter Mark Shuttleworth een nieuwe toepassing van de Linux-distributie onthuld: Ubuntu voor Android. Deze nieuwe versie van Ubuntu zal naast Android op smartphones draaien, zodat wanneer de telefoon aangesloten is op een (HDMI)-dock, deze kan fungeren als volledige desktop-omgeving.

Ubuntu voor Android

Canonical, het bedrijf dat gedeeltelijk zorgt voor de ontwikkeling van Ubuntu, is zeker niet de eerste die dit soort toepassingen bedenkt. Al sinds vorig jaar heeft Motorola toestellen op de markt die gebruik maken van het zogenaamde Webtop-besturingssysteem. Webtop, ook een versie van een Linux-distributie, is voor zover ik weet ook een hevig aangepaste versie van Ubuntu. De versie die ontwikkeld is door Canonical, en dus Ubuntu zelf, zal echter volledig open source en gratis te gebruiken zijn. Volgens Mark Shuttleworth is Ubuntu voor Android erg eenvoudig te integreren in smartphones die op dit moment nog in ontwikkeling zijn: er hoeven slechts kleine wijzigingen aan het systeem te worden gemaakt. Canonical richt zich bij de introductie van Ubuntu voor Android vooral op de zakelijke markt. Het bedrijf verwacht dat deze nieuwe toepassing van Ubuntu goed zal kunnen concurreren met thin-client PC's, maar zou in combinatie met nieuwe smartphones ook een goede vervanger kunnen zijn voor PC's in opkomende markten. Om zakelijke gebruikers beter tegemoet te kunnen komen, werkt Canonical samen met bedrijven als Citrix, VMWare en Adobe om toepassingen voor bedrijven te kunnen leveren. Een erg interessante mogelijkheid van Ubuntu voor Android, die ook in Webtop wordt gebruikt, is het delen van applicaties tussen Android en de Linux-distributie. Android en Ubuntu draaien allebei op dezelfde Linux-kernel. De kernel is de kern van het besturingssysteem en Android draait ook standaard al op Linux. Dat de kernel gedeeld wordt, houdt in dit geval ook in dat applicaties gedeeld kunnen worden. Het overschakelen van Android naar Ubuntu en andersom zou vrijwel onmiddellijk moeten kunnen en Android-applicaties kunnen ook weergegeven worden op de desktop. Sterker nog, in één van de gebruiksvoorbeelden die Ubuntu op haar website demonstreert, is te zien hoe binnenkomende telefoongesprekken worden weergegeven in de desktopomgeving en wordt ook uit de doeken gedaan hoe tekstberichten verstuurd kunnen worden vanuit de desktop-omgeving.

Ubuntu TV

Naast de gewone bureaubladomgeving die Ubuntu kan leveren, heeft Canonical nog een troef: Ubuntu TV. Deze versie van Ubuntu is bedoeld voor TV's en set-top-boxen en geeft een volledige multimedia-omgeving voor Ubuntu. Het filmpje hieronder demonstreert Ubuntu TV. Deze toepassing van Ubuntu is geïntegreerd in Ubuntu voor Android, waardoor je de smartphone niet alleen als desktop-omgeving kunt gebruiken, maar ook als mediacenter. Je kunt dan films en muziek kopen en afspelen op je televisie.

http://www.youtube.com/watch?v=jq_WaOLjdyQ

Beschikbaarheid

Ubuntu voor Android is nog niet uit: Canonical is op dit moment in gesprek met fabrikanten en is van plan volgende week in Barcelona, op de Mobile World Congress, meer te laten zien van de nieuwe toepassing van het besturingssysteem. Tech-website The Verge heeft al wel een hands-on met Ubuntu voor Android gedaan. De foto's daarvan vind je onderaan dit artikel. Wat toestellen betreft zijn de hardware-eisen redelijk te doen voor high-end smartphones. Het besturingssysteem heeft een dual-core 1GHz-processor nodig, een grafische chip met hardwareversnelling, 2GB over op het interne geheugen, een HDMI-uitgang, USB-host-mode en 512 MB RAM-geheugen. Er moet echter dus wel een kleine verandering aan de besturingssoftware van je smartphone gemaakt worden, waardoor Ubuntu voor Android niet zo maar op jouw dual-core toestel gezet kan worden. Dit zal óf de fabrikant, óf een maker van niet-officiële ROMs (besturinssoftware) moeten doen. Dit laatste zal ook snel mogelijk worden als de broncode van Ubuntu voor Android vrij wordt gegeven. Het nadeel van het gebruik van Ubuntu op de huidige smartphones, is dat deze vrijwel allemaal beschikken over een ARM-processor. Voor deze processoren zijn nog niet veel Linux-applicaties beschikbaar, maar Canonical denkt dat daar snel verandering in zal komen. Het bedrijf heeft al veel ervaring opgedaan met de ARM-Linux-distributie Linaro. Ook zullen er binnenkort de eerst smartphones uitkomen met een Intel x86-processor, de processorarchitectuur die bijna alle huidige PC's gebruiken. Wij hopen in Barcelona meer te gaan zien van Ubuntu voor Android en houden je dan ook zeker op de hoogte.

Hands-on

De beelden hieronder zijn van The Verge. De website meldt dat er nog wel haperingen zijn, maar dat deze eerste (niet-publieke) testversie, draaiende op een Motorola Atrix 2, behoorlijk soepeltjes werkte. [galleryold id="110412" link="file" columns="5" include="110419, 110420,110421,110422,110423,110424,110425,110426,110427,110428,110429,110430,110431"] Bron: Ubuntu.com

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (8)
Bezig met laden van reacties...