Androidworld
Androidworld
31 augustus 2012 17:10 uur
Dat TomTom naar Android zou komen wisten we al een tijdje. Op de IFA in Berlijn laat TomTom de eerste Androidversie aan het grote publiek zien en dat hebben we natuurlijk niet aan onze neus laten voorbijgaan. Tevens hebben we wat foto's van een TomTom-autohouder geschoten.

TomTom-Androidapplicatie

Vanaf oktober dit jaar zal dan eindelijk de TomTom-applicatie voor het Androidplatform beschikbaar zijn. De nieuwe Androidapp maakt gebruik van de reeds bestaande navigatie, kaarten en andere technologieën. Dankzij de  TomTom On-Board-kaarten, IQ Routes en TomTom HD Traffic zul je met deze app voorzien zijn van de meest actuele kaarten, de snelste routes naar je bestemming inclusief de meest nauwkeurige aankomsttijden. Navigeren is ook offline mogelijk, dus zonder internetverbinding, kaartupdates zullen gratis zijn en er is een 2D- en een 3D-weergave mogelijk. TomTom HD Traffic (de slimste route op basis van real-time verkeersinformatie) is via een in-app betaling aan te schaffen. Dit geldt ook voor TomTom Flitsers. Over de prijs van deze app kon TomTom nog geen uitlatingen doen. Dit zal in oktober bekend gemaakt worden.

Hands-on

TomTom-medewerker Mark geeft in een video een demonstratie van de Androidapp en legt uit waarmee TomTom zich wil onderscheiden van de concurrentie.

Universele handsfree TomTom-autohouder

Deze autohouder is voor elk toestel met microUSB-aansluiting te gebruiken. Je plaatst je telefoon in de houder door de 'armen' aan de buitenste kanten om je toestel heen te klemmen. Tijdens het gebruik word je telefoon meteen opgeladen en kun je hem zowel horizontaal als verticaal gebruiken door het bovenste deel, inclusief je telefoon, te draaien. Inkomende oproepen kun je met een druk op de knop opnemen of afwijzen zelfs als de telefoon niet in de houder zit maar alleen via bluetooth is gekoppeld. Deze autohouder kost €99,95 en is al sinds juli beschikbaar.

Foto's

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Claudia Rahanmetan

Ik ben gek op Android, gadgets, social media, Twitter, Google+. Of het nu over tablets, ROMs, apps of cijfers gaat, schrijven voor Androidworld is verslavend. Elke dag jeukt het weer om nieuws en reviews te brengen. Android is mijn passie. Daarnaast ben ik gek op humor en horror-films…

Reacties

 • R.Valck

  Goed om te zien dat TomTom ook met z'n tijd mee gaat. Wat ik me afvroeg is: zit er in deze app ook een optie voor de fiets zoals bijvoorbeeld in Navdroyd zit?

  • Rens

   Haha met z'n tijd meegaat?
   De boot gemist bedoel je zeker. Een gemiste kans om zo laat met een Android app te komen..

  • pintoil

   Bij tomtom werkt iedereen alléén met apple producten. het is maar de vraag, of deze kopie evengoed en zeventig euro waard is.

  • R.Valck

   @Rens nu ik er zo over denk dan heb je inderdaad wel gelijk. Ze hadden natuurlijk veel eerder in android moeten stappen. Dat ze nu ook op android komen is misschien omdat ze zelf zien dat android een sterke groei heeft doorgemaakt en (denk ik) nog veel verder zal groeien. Daarbij proberen ze nu natuurlijk elke euro mee te pakken, gezien hun geweldige situatie qua winst enzovoorts (sarcasme)

   70€ is idd belachelijk!!!

 • Arie de Jonge

  Plus minus €70 voor de app, mss iets minder, €100 voor de autohouder.
  Voor pak hem beet €80 heb ik een Garmin navigatie ( inclusief autohouder en autovoeding ) waar niet alleen Garmin kaarten op kunnen ( NavTeq ) maar ook OpenStreetmap ....

  Wil je toch perse navigatie op je Android, neem dan Sygic. Minstens zo goed als domdom maar veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel goedkoper.

 • Lars

  Goede navigatie maar TomTom is gewoon veel te duur. Kijk de houder alleen kost al 100€, mijn universele houder heeft 10€ gekost.

  • django

   Je kan dan toch ook goedkopere gebruiken. Die werkt oik echt wel.
   Het gaat alleen om de houder.
   En die tom tom app kan je binnen een week al illegaal downloaden.
   Dus ben je voor €10 al helemaal klaar.
   Ben je nou blij met deze tip?

 • r00n

  Ja het is jammer dat ze er zo laat mee komen. En vraag mij af hoe het zal gaan zal Google Navigatie de mogelijkheid zal bieden om de complete route te downloaden of per land te selecteren. Helaas heb ik geen dingen gehoord die het spectaculair beter maakt dan andere oplossingen.

  • Herwin

   Universele houder en Sygic (met Tomtom kaarten) en je hebt een veel goedkopere en goede oplossing voor navigatie.

   • Tucker

    Te laat en te duur TomTom. Ik blijf bij Sygic, die gebruikt dezelfde kaarten en is meer dan de helft goedkoper.

    • Marcel

     NU PAS ????????????????
     Lekkere strategie daar bij Tomtom.

     • Solloco

      waarom gaat iederéén toch over op deze dingen.... googlemaps bezit nu toch ook de mogelijkheid om offline te navigeren.

     • Megapaul

      Je kan bij maps een gebied downloaden zodat deze offline beschikbaar is.
      Echter dit is zonder gesproken navigatie.

      • Harm

       Zelden zo'n slechte vertegenwoordiger van een product gehoord. De applicatie laten zien die niks anders is als andere navigatie software (Vind zelf Navigon zelfs veel mooier) en continu spreken over technologie die zij toepassen bij TomTom maar wat die technologie inhoud wordt niet vermeld. Waarom zijn ze nou beter dan andere navigatie software? Je gaat je op de android markt richten en dan komt er een van de grotere android community sites langs en dan kom je met zo'n vertegenwoordiger en zo'n slap verhaal! Wel scherp dat hij er niet in trapte toen er naar de prijs werd gevraagd. "Wat was de prijs ook al weer" haha. Kans gemist voor TomTom

       • Duiv

        haha ik dacht ongeveer het zelfde. Als ik in de winkel van zo vent mijn navigatie moest kopen ,kocht ik een andere. Wat een gladjanus met zijn snelle baardje en zijn gehypte verkooppraatjes

       • Mark

        Hi Harm, hier Mark van TomTom. Oftewel de "slechte vertegenwoordiger" :-) Was niet mijn bedoeling om er een verkooppraatje van te maken. Het is bij dit soort dingen lastig in te schatten hoe diep je op de materie in kunt gaan. Een directe vergelijking met producten van de concurrent is bovendien meestal niet verstandig. Wilde daarom slechts in vogelvlucht op de meest belangrijke en sterkste punten van onze app wijzen. Namelijk de UI, kaarten, routing en verkeersinfo. Desalniettemin bedankt voor je feedback. Ik zal er de volgende keer rekening meehouden.

      • Arie de Jonge

       django, hoe bedoel je :

       Dan ga je illegaal te keer

       • Robert Galaxy Nexus

        Ik snap niet dat TomTom beschikbaar word voor Android. Tuurlijk heeft Tommie misschien een aantal extra functies maar het zal uiteindelijk precies hetzelfde zijn als de bestaande Navigatie van Google zelf.
        Sinds ik Android ben gaan gebruiken, heb Ik TomTom de deur uit gegooid.

        • DingieM

         Ik gebruik als sinds 1.5 jaar Sygic GPS Navigation en dat bevalt me goed. Echter Google Maps/Navigator kan nu ook complete maps offline opslaan en heeft nu ook fietsroutes, dus hoef helemaal niets meer te kopen.

         Als je het mij vraagt dan is TomTom de kluts duidelijk kwijt.

         • Vinz3nt

          Ik heb heel wat Android navigatie apps uitgeprobeerd en ik gebruik nog steeds mijn losse Tomtom 950 Live. HD traffic is verreweg de nauwkeurigste fileinformatie die er is en ik breng voor mijn werk heel wat uurtjes op de weg door, ik heb Flitsmeister altijd open staan tijdens het rijden en de files die Google aangeeft kloppen vaak niet. Het afgelopen jaar ben ik (ook over grote afstanden) altijd binnen 10 minuten van de voorspelde tijd aangekomen en dan veruit in de meeste gevallen te vroeg.
          Ik ga Tomtom dus zeker een kans geven, hopelijk is het geen klakkeloze Apple port. We gaan het zien, zou erg prettig zijn om weer een kastje kwijt te raken. Alhoewel, in januari krijg ik een nieuwe Megane en daar zit standaard Tomtom in hahaha!

          • ferry

           Voor de consument die af en toe n adres zoekt, is Navfree ofzo prima.
           Mensen die echt veel op de weg zitten, zijn veel beter af met tomtom, ook door t geweldige hd traffic.

           Hopelijk zit reisplanner erop voor t rijden van toertochten (50 waypoints). Alleen TomTom en Garmin kunnen dat.