Androidworld
Androidworld
20 februari 2013 09:58 uur
Na maanden van testen heeft het SwiftKey-team de nieuwe versie van SwiftKey in de Google Play Store gezet. De belangrijkste verandering is de toegevoegde mogelijkheid om tekst in te voeren door over het toetsenbord te slepen. Dit ken je misschien wel van Swype of van SlideIT. Verder zijn er ook onder de motorkap veel verbeteringen aangebracht. Voor mensen die SwiftKey 3 (of een eerdere versie) hebben aangeschaft staat een gratis update klaar. SwiftKey 4 kost  €1,99.

SwiftKey 4 met Flow

Al jaren weet Swype steeds records te breken met haar 'swipe'-invoer. Hierbij sleep je over het toetsenbord over alle letters die een woord bevat. Omdat virtuele toetsenborden toch al uitgebreide tekstvoorspelling en -herkenning bevatten, blijkt het erg goed te doen om te herkennen welk woord de gebruiker bedoelt. Waarschijnlijk de beste tekstvoorspellings- en herkenningsengine zit ingebouwd in SwiftKey. Deze toetsenbordvervanger maakt het ook mogelijk om je sms-, Twitter-, Facebook- en mailgeschiedenis te scannen, zodat veelgebruikte woorden en zinnen automatisch herkend worden door SwiftKey. Doordat de voorspellingsengine zo goed is, is ook SwiftKey Flow, zoals de invoer-door-te-slepen-mogelijkheid van SwiftKey heet, ook erg goed. Uiteraard is Flow optioneel: deze mogelijkheid kan volledig uitgeschakeld worden en je profiteert dan alsnog van de andere verbeteringen in SwiftKey 4. Voorheen werd de voorspelling op twee verschillende manieren gedaan: één voor mensen die langzaam maar precies typen en één voor mensen die snel en niet precies typen. Bij de installatie van SwiftKey diende je een keuze te maken tussen deze twee typstijlen. Nu wordt de voorspelling automatisch aangepast al naar gelang je meer typt met SwiftKey. Ook zal SwiftKey 4 nu beter leren van ingevoerde tekst.

Talen

Eén van de meest nuttige features van SwiftKey voor Nederlandstaligen is de mogelijkheid om meerdere talen tegelijk in te kunnen voeren. Normaal gesproken dien je wanneer je overschakelt naar een andere taal eerst de andere taal te selecteren. In SwiftKey (niet alleen in 4, ook in eerdere versies) kunnen drie talen door elkaar heen gebruikt worden. Dat is handig voor een taal als Nederlands, waarin regelmatig Engelse termen en woorden langskomen. In SwiftKey 4 zit nog wel een fout met betrekking tot Nederlandse tekstinvoer: de letters met accenten (è en é bijvoorbeeld) zijn 'verdwenen', mogelijk alleen wanneer je Engels als tweede taal instelt. Uit navraag bij SwiftKey bij de vorige bètaversie bleek dat deze automatisch weergegeven zouden moeten worden bij het lang op een klinker drukken. Het probleem is echter nog niet opgelost. Je kunt wel handmatig instellen dat dit soort karakters ook worden weergegeven via de instellingen bij 'Thema'--> 'Vreemde tekens tonen'.

 SwiftKey 4 Screenshot

Video

Beschikbaarheid

SwiftKey komt in twee varianten: de tablet- en de smartphonevariant. Beide hebben ook een gratis proefversie. Deze zal er na een proefperiode mee ophouden. De betaalde versies kosten €1,99 en zijn aan te schaffen via de links hieronder. Om de lancering van SwiftKey 4 te vieren heeft SwiftKey een Twitter-actie waarmee je een Nexus 7 kunt winnen. Meer informatie daarover kun je hier vinden. Vooralsnog blijkt SwiftKey 4 het erg goed te doen ten opzichte van de concurrentie. Concurrent Swype werkt ook aan een nieuwe versie met verbeterde tekstvoorspelling, maar de nieuwe voorspellingsengine ondersteunt Nederlands nog niet. Uiteraard  wordt de keuze voor een bepaalde toetsenbordvervanger ook bepaald door persoonlijke smaak en voorkeuren.

Smartphone

Tablet

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Obiku

  Niet om de hipster uit te willen hangen, maar ik gebruikte Swift Key al toen het nog in beta was en iedereen alleen maar over Swype krakeelde. Heeft er wel voor gezorgd dat ik met fikse korting naar de volledige versie kon upgraden (al was de betaalde versie volgens mij toen duurder dan 1.99)

 • Justintime

  Misschien dat 4 beter is. Heb 3 geprobeerd, maar snel weer terug gegaan naar thumb keyboard. Voor mij nog de beste vooral op 10 inch tablet.

  • Nik Lebbe

   Voor 10 inch moet je ook de tablet versie gebruiken zodat als je m vasthoud met 2 duimen kan typen.

  • BoneleSS

   Voor mijn 10 inch tablet gebruikte ik ook thumb keyboard omdat daar niet alleen de hoogte maar ook de breedte van de toetsen in te stellen is. Met SwiftKey kun je dan erg moeilijk bij de binnenste toetsen. Op mijn nexus 7 gaat het net met SwiftKey... toetsbreedte instellen zou wel een goede optie zijn.

 • Michiel

  Vreemde tekens werken perfect op mijn S3.

  • Harm Harmsen

   @Sander Tuit:
   Na lang indrukken van een "e" krijg ik wel de accenten te zien. Wat is hier fout aan dan?

   ps. Heb jij een andere AndroidWorld Reader?

  • DingieM

   Helaas vind ik de toetsenbord UI er zeer erbarmelijk eruit zien. Daar wil ik echt niet naar kijken!

  • rockhopper

   Ook al mijn favoriete keyboard op android sinds jaar en dag. De voorspellingen zijn echt heel goed, zeer geschikt voor luie mensen :)

   • cyio

    Meest complete ?? Probeer maar Ultra keyboard !

    • bertis501

     Heb het geprobeerd maar blijf bij Smart Keyboard Pro of het bordje van mijn Galaxy Ace.

     • Peter D

      Op mijn telefoon kreeg ik de update vanochtend binnen. Voor de Tablet Nexus 7 vreemd genoeg niet. Nog vreemder de app is niet eens meer in de Play store te vinden voor de Nexus 7. Via de link hier vind ik hem wel maar wordt aangegeven dat Swiftkey niet conpatible is met de Nexus 7

      • rockhopper

       Ja die hufters hebben meteen de tablet compatibiliteit weg gehaalt. Je wordt nu dus gedwongen om zowel een telefoon als een tablet versie aan te schaffen. Dat gaat 'm dus niet meer worden voor mij. Van dit soort dingen maak je geen vrienden bij mij

       • Peter D

        1.99 vind ik echt geen hufter prijs, in tegendeel. Ik heb overigens nog 3.99 betaald voor zowel de telefoon versie alsook de tablet versie.
        Het probleem heeft overigens niets te maken met het weghalen van tablet compatibiliteit maar er zit ergens een fout, waardoor je Swiftkey helemaal niet meer kunt installeren (vinden) voor de Nexus 7. Ik ga er wel vanuit dat ze het snel oplossen.

       • Sander Tuit

        SwiftKey heeft al vanaf juli 2011 een aparte versie voor tablets en voor smartphones. Ik wist niet dat de smartphoneversie voorheen wel werkte op tablets.

      • triple_exe

       weer die Swiftkey propaganda hier. ik zie heel weinig propaganda voor Swype. Terwijl ie net zo goed/beter is.
       swype is bij mij echt een stuk swifter dan swiftkey

       • San

        Helemaal met je eens!! Vooral het veranderen van getypte woorden is daar zeer vervelend... Dat voorspellen heeft voor mij helemaal geen toegevoegde waarde omdat ik zelden dezelfde zinnen schrijf.
        Ik blijf ook lekker bij Swype :-)

       • Sander Tuit

        Ja, propaganda. Ik zie in ieder geval dat hoofdletters het érg goed doen in Swype. ;-)

        Momenteel is Swype minder goed in het corrigeren/voorspellen van tekst, maar zodra de nieuwe voorspellingsengine ook ondersteuning biedt voor Nederlands zal daar mogelijk verandering inkomen. Verder: ik meld ook dat de keuze voor een bepaalde toetsenbordvervanger persoonlijk is...

      • rockhopper

       Vreemd genoeg staat bij de tablet versie ook dat de Nexus 7 niet compatible is.... Misschien ben ik te vroeg boos, het lijkt erop dat er snel een nieuwe patch mag uitkomen want dat beide versies niet op de nexus 7 werken is wel vreemd...

       • Hans

        Werkt erg goed, moet wel aan swipe wennen maar ik denk wel als je het eenmaal gewend bent dat het rap gaat. Zag ik nu in het filmpje dat de In voertaal gewijzigd werd met de spatiebalk? Hoe gaat dit dan ik krijg het niet voor elkaar, of zie ik een instelling over het hoofd. Al met al hij blijft een topper.

        • Kevin

         Ik heb het een poosje gebruikt via de onofficiële weg. Wilde het eerst goed uitproberen voordat ik de volledige versie ging kopen. Maar ik moet zeggen dat ik het het een erg goed toetsenbord vind! Werkt ideaal! Ik maak meerdere toetsaanslagen per seconden op de mobiel en Swiftkey kan hier goed mee overweg. Corrigeert waar nodig fouten en vult woorden aan. Toen ik las dat versie 4 al weer beschikbaar was, heb ik het meteen aangeschaft! Dit toetsenbord is het geld meer dan waard! Vind 2 euro nog al aan de lage kant moet ik zeggen.

         • Peter D

          Antwoord van Swiftkey op email:

          We are aware that SwiftKey Tablet is showing as unavailable for some devices in the Play store - we are working on this and hope to have it fixed soon.

          ff geduld dus.

         • JHS_NL

          Ik zit alleen met een probleempje nu, ik heb de ASUS Padfone 2 (met dus smartphone en tablet in 1) maar moet ik nu serieus twee keer betalen om hem zowel in phone mode als in tablet mode te gebruiken?

         • Dennis

          Gelijk update gegeven maar zal swipe gedeelte nooit gebruiken verschrikkelijk vind ik dat.

          • AlexPlus

           Is het ram gebruik nu ook verlaagd met deze update?

           • Yin Chu Rijnaard

            Net geüpdate handig dat flow automatisch is geïmplementeerd

            • Yin Chu Rijnaard

             En trouwens, Swiftkey is touch de besteb

             • Tucker

              Ik heb ze bijna allemaal geprobeerd maar SwiftKey steekt wat mij betreft met kop en schouders boven de rest uit. Hoewel ik zelf het swypen niet gebruik (kan er niet aan wennen) is het voor velen een welkome toevoeging. Gelukkig kan je beide mogelijkheden afzonderlijk en door elkaar gebruiken, dus voor elk wat wils. Top!

              • Paul

               Wat ik mis is de ABC functie of zit die er niet op bij Swifkey?? Heet ook wel toetsenblok geloof ik.

               • Simon

                Ik gebruik mijn tablet vaak als schrijfblok. Ik mis op het toetsenbord de navigatiepijlen om makkelijk door de tekst te scrollen. Zijn er toetsenborden met die pijlen?

                • Vic

                 Klopt het dat als Flow is ingeschakeld, het niet meer mogelijk is om een verkeerd getypt woord weg te vegen (door van rechts naar links over het toetsenbord te swypen). Ook lukt het me niet om het toetsenbord tijdens Flow-gebruik naar beneden te vegen, zodat het toetsenbord verdwijnt. Doe ik iets verkeerd?