Androidworld
Androidworld
22 oktober 2011 18:00 uur
Onlangs belichtten we nog een paar functies in Android Ice Cream Sandwich die niet tijdens de presentatie van de nieuwe Androidversie aan bod waren gekomen. Nu is er nog iets dat een beetje onopgemerkt is gebleven, maar wat wel erg handig kan zijn voor toekomstige apparaten: Ice Cream Sandwich heeft stylus-ondersteuning ingebouwd.
Stylus-ondersteuning Toegegeven, veel Androidtoestellen die gebruik maken van een stylus kennen we niet, maar de HTC Flyer en Samsung Galaxy Note zijn twee toestellen die toch wel bekend zijn. Met een stylus kan het makkelijker zijn om preciezer op het touchscreen te werken. Google heeft dit blijkbaar ook ingezien en heeft daarom stylus-ondersteuning ingebouwd in Android Ice Cream Sandwich.

Androidtoestellen met stylus

Met de ondersteuning in de nieuwste Androidversie, is het voor fabrikanten makkelijker om een stylus bij hun product te leveren. Android Ice Cream Sandwich ondersteunt bijvoorbeeld het waarnemen van de druk die met de stylus wordt uitgeoefend. Zo zou je met een grotere druk bijvoorbeeld een dikkere lijn op het scherm kunnen tekenen. Ook kunnen applicaties onderscheid maken tussen input van bijvoorbeeld een stylus, een vinger en een muis. We kunnen in de nabije toekomst wellicht meer Galaxy Note-achtige apparaten verwachten dankzij deze ondersteuning. Daarnaast is het bij tablets aatrekkelijker om een stylus mee te leveren. Bron: Android Developer via Engadget
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Yorick Reuvekamp

Reacties

 • Stefan

  Heb zo'n ding bij mijn Flyer, maar gebruik 'm nooit.

  • gjb29

   Is het dan zo dat het op elk toestel werkt of alleen toestellen zoals de Note? Dat begrijp ik niet uit het artikel...

  • Magneto

   Stylus ondersteuning?!?
   Steve Jobs is al overleden maar anders had ie zich nu dood gelachen.....

   • Adriaan

    Het is ook meer bedoeld voor mensen die graag meer uit hun smartphone of tablet willen halen. Steve Jobs heeft zich nooit op dat soort kleine groepen gericht.

   • MartijnGP

    Gelukkig is de mening van Steve Jobs niet zonder meer waar. Al jij snel notities wilt maken dan kun je dat sneller met een (variant op een) pen dan met een toetsenbord. Dit is de reden dat werkelijk alle design bureaus nog gewoon conceptualiseren met een groot vel papier en potlood.

    De stylus zit niet in de weg, hoeft niet eens standaard bij het apparaat en is geenszins verplicht. Wat is het probleem dan nog? Ik heb ook een stylus bij mijn Sensation gekocht en ik ken er erg veel die er één hebben voor bij hun iPad. Ideaal. Zeker als de app dan vervolgens zo intelligent is om vinger aanrakingen te onderscheiden van stylus aanrakingen.

  • BozeVogel

   Voegt dat nu echt zoveel toe aan je tablet/telefoon

   • Doctormetal

    Het heeft wel degelijk een toegevoegde waarde, zeker voor een tablet. Denk maar eens aan grafische toepassingen. Dan is je vinger toch echt niet nauwkeurig genoeg om te tekenen.

  • J

   Zeker handig om je tablet als tekentablet te kunnen gebruiken!

   • pb_2003

    Ik mis wel degelijk mijn stylus.
    Hoe vaak gebeurt het niet dat je de verkeerde character raakt met je dikke vinger?
    Hoe vaak klik je de verkeerde link (de boven of er onder) ? of op 'tab 3' ipv 'pag 2' als je naar de volgende pagina wil.

    Ik denk niet dat de meeste schermen de stylus ondersteunt, omdat dit om Resistive schermen gaan. Ja er zijn ook Capacitive stylus, maar dat is ter vervanging van je vinger.

    Op je tekentablet wil je dikke en dunne lijntjes (variabele dikte afh. d druk) kunnen trekken.
    Een nieuw idee is dat je op een '3-poot' stylus je tablet als een weegschaal kan gebruiken.

    • TeleCaster

     Ik gebruik de Flyer sinds mei van dit jaar. Gekozen juist vanwege de Stylus. De combinatie van het aantekeningen maken (even zoeken naar de juiste instelling voor jouw handschrift) en de synchronisatie met Evernote maakt de Flyer tot een intelligent notebook. Je notes worden op de server van Evernote geindexeerd en bij het zoeken kun je dus OOK je handschriftaantekenigen terugvinden (beetje netjes schrijven) . Daarnaast tik je een webpagina aan met de stylus , maakt aantekeningen of een pijl en verstuur het naar iemand of post het op facebook.
     E-mail met pdf als attachment: open het attachment, zet er je handtekening op, opslaan en versturen. Zo heb ik al menigeen contract getekent of fiat gegeven een tekening o.i.d.

     Bij het starten van een nieuwe aantekening ziet Scribe dat je in een vergadering zit en koppelt desgewenst deze aan de agenda (handig terugvinden). Er is ook een audio opname functie bij het aantekeningen maken maar die heb ik uit privacy respect voor vergadergenoten nog niet gebruikt (daar is niet goed over nagedacht volgens mij) wellicht goed voor notulisten.

     Je wordt er errug mobiel van. De demos van de stylus op internet blijven echt heel erg achter bij wat het je kan brengen. Maar je moet wel een note taker zijn (boek schrijf gegevens verzamelen enzo) voor een gamer is het een ander verhaal en terecht.

     De stylus verdient meer aandacht en wordt dus terecht ook ondersteund in ICS.

     Ook handig: Je ziet een situatie, maakt er een foto van middels Evernote opent deze in Evernote, maak er aantekeningen bij met pijlen enzo en verstuur direct. (Handig bij onderhoud gebouwen en aansturen aannemers)

     Ik roep nu steeds Evernote maar dat is omdat het is bijgeleverd. De workflow kan (straks) wellicht op verschillende manieren ook zo worden ingericht.

     Kortom: Stylus voor mobiele aantekeningenmakers: toppie!

     Bij deze een oproep aan diegenen die zoiets niet nodig hebben (en dat mag ook) om te stoppen met zeggen dat het niks is.

     • TeleCaster

      Nog een handige: Google Earth, tik het scherm aan, maak tekening "kijk daar woon ik" en verstuur.

      • TeleCaster

       Ha, en je kunt je aantekeningenboeken met fotos en audio delen zodat na je vergadering iemand anders direct aan het werk kan zonder extra handeling. (Ja, dat kan ook met keyboard aantekeningen normaal al, dat wel)

       • BozeVogel

        Ik begrijp het al. Het kan nuttig zijn maar ik zal het nooit gebruiken.

        • Dennis

         Heb hem bij me flyer gebruik hem ook eigenlijk nooit

         • Peter

          het bestaat al... capitatieve stylus... maar werkt nog niet de helft zo nauwkeurig als galaxy note ... met ICS dus wel.