Androidworld
Androidworld
20 juni 2012 12:52 uur
Google heeft vanmorgen de officiële Google I/O-applicatie online gezet. De applicatie die speciaal gemaakt is voor de ontwikkelaarsconferentie die volgende week woensdag van start gaat, is gemaakt door een aantal Google-ontwikkelaars. We kunnen er vanuit gaan dat deze ontwikkelaars de beschikking hebben over nieuwe Androidversies. Op één van de officiële screenshots is de zoekwidget die bij Android 4.0 standaard op het homescherm staat te zien. De zoekwidget is echter 'van kleur verschoten' en heeft een ander microfoonicoontje.  

Interface Android

Bij Android 4.0 is standaard een zoekwidget op het homescherm te zien. Deze widget is alleen te verwijderen via de instellingen en 'gedraagt' zich dus niet als een normale widget. Het zoekbalkje is echter op de randen na volledig doorzichtig. Op de screenshot van de Google I/O-widget die je hieronder kunt vinden, zien we echter een andere zoekbalk. Deze zoekbalk is minder transparant dan de originele widget en heeft ook een ander icoontje voor spraakinvoer. Het zou niet de eerste keer zijn dat een Androidontwikkelaar per ongeluk besloten informatie vrijgeeft. Voor de introductie van Google Drive liet ontwikkelaar Reto Meier per ongeluk het icoontje van Google Drive op zijn smartphone zien. Overigens wil het niet per se zeggen dat deze screenshot gemaakt is op een toestel met een nieuwe Androidversie. Het is mogelijk dat deze zoekwidget ook te updaten is door middel van de Google Zoeken-applicatie die in de Play Store te vinden is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij toestellen waarop een extra laag bovenop Android gezet is, zoals de Galaxy S III, waar de widget optioneel is. Hoe dan ook lijkt het nieuwe uiterlijk een indicatie te geven van wat we kunnen verwachten van wijzigingen op het gebied van het uiterlijk van de volgende Androidversie: verfijning, maar gelukkig niet weer een 'revolutie' zoals bij Gingerbread en Ice Cream Sandwich het geval was. Aan de andere kant kan het zijn dat de screenshot helemaal geen accurate weergave geeft: zo lijkt het ons ook onwaarschijnlijk dat men bij Google een 25+-urige dag heeft (zie de tijd op de screenshot). De wildere samenzweringstheorieën op onze redactie spreken van een datum (25-10) waarop Jellybean uit zou kunnen komen, maar dat lijkt ons onwaarschijnlijk gezien het feit dat in de Verenigde Staten de datum met de maand eerst wordt weergegeven.

Jellybean en Google Assistant

Het is nog niet duidelijk hoe de volgende Androidversie zal gaan heten. Waarschijnlijk lijkt het dat de volgende Androidversie versienummer 4.1 mee gaat krijgen, maar of het om een volledig nieuwe versie met de codenaam Jellybean zal gaan is nog niet duidelijk. Het is goed mogelijk dat Android 4.1 ook de naam Ice Cream Sandwich mee zal krijgen. Volgens de geruchten is Google al een tijd bezig met Google Assistent of Project Majel, dat zou moeten zorgen voor een vergelijkbare spraakherkenningsfunctionaliteit als bij Apples Siri. Google had uiteraard al spraakherkenningssoftware voordat Siri uitkwam, maar Siri doet het een stuk beter op het gebied van functionaliteit. Het lijkt waarschijnlijk dat Google, wanneer het met Assistant zou komen, probeert er weer een schepje bovenop te doen.

Screenshot

Google I/O

Volgende week zal Google I/O 2012 in San Francisco worden gehouden. Dit ontwikkelaarsevenement is traditiegetrouw de locatie waarop Google interessante nieuwe diensten en updates voor bestaande diensten presenteert. Bij vorige edities werden nieuwe versies van Android aangekondigd en de verwachting is dan ook dat dit deze keer weer zal gebeuren. De eerste sessie na de keynote-speech op de eerste dag gaat over wat er nieuw is bij Android, wat zeer goed zou kunnen betekenen dat de volgende Androidversie al op woensdagmorgen (woensdagavond onze tijd) aangekondigd gaat worden.  
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • ChaosKiller

  Wel apart dat zij 25+ urige dagen hebben daar ;)

 • Jeroen

  De zoekwidget is wel heel simpel te verwijderen via Settings > Apps > All > Google Search > Disable

  • Sander

   Haha! Nu je het zegt! Ze werken hard blijkbaar :)

   • Machiel

    Nog opvallender alle screenshots zijn op hetzelfde tijdstip gemaakt. Waarschijnlijk gemaakt met de Android Emulator of iets dergelijks.

    • Sander

     Kan ook met een toestel gemaakt zijn. Als ik screenshots maak, zit er vaak niet meer dan een minuut tussen. 25:10 is echter wél een beetje vreemd.

   • fifarunnerr

    Serieus AW, verder niets?

    Is het niemand opgevallen dat Chrome daar staat ipv de normale Browser die er standaard staat?

    En waarom zijn de telefoon-app, de talk app en een onbekende app in een map gezet?
    Die onbekende app, in ICS zit niet zo'n icoontje, en in de Play Store zijn er ook geen Google apps met dat icoon.
    En verder is het microfoon-icoontje ook een nieuwe versie, in ICS is dat nog de oude. In Chrome staat btw ook de nieuwe ;)

    • Sander

     1) Dat Chrome daar staat kun je zelf instellen. Sterker nog, dat heb ik op mijn toestel ook.
     2) Die 'onbekende app' is Google Voice... Hij heeft gewoon zijn communicatie-apps in één map gezet.
     3) Het microfoon-icoontje is nieuw, zoals ook al in het artikel staat...

   • DingieM

    Voor mij is het belangrijker om te weten of Google gaat bijdragen aan meer standaard functionaliteit zoals AllShare op Samsungs en MyNet op de Transformers. Dat vind ik een groot gemis terwijl Apple dat standaard heeft en je kunt er nu al op aan dat Microsoft dat ook zal hebben.

    En Google, ga eens in godsnaam films, boeken en audio in Nederland beschikbaar stellen! Het is gewoon afschuwelijk dat ze hier zo lang op wachten terwijl het volgens mij vrij snel voor mekaar was bij Apple in Nederland.

   • Duvel

    ff off topic... als ik de androidworld reader bekijk via WiFi laadt die de pagina's bijna nooit... maar via 3g wel.... hoe kan dat heren moderators??....heeft nix met mijn inet te maken want het is alleen van toepassing op de androidworld reader...

   • fraxon

    25:10 staat natuurlijk voor de release van nieuwe telefoon op 25 oktober

    • Jasper [SGW]

     Ik denk toch de datum 25 - 10 - 12 en ik hoop dat het bij een lichte aanpassing blijft, ik heb net mn Galaxy W op CM9 Alpha4 zitten, en ik heb nog geen zin in weer een nieuwe telefoon. Ef oftopic: heb met mn Galaxy W op 4.0.4 in Quadrant de Optimus 2X verslagen :D

     • Marc

      Het lijkt wel zeker dat de volgende Android versie Jellybean gaat heten omdat google in hun store Jellybeans verkoopt ;)

     • Jasper [SGW]

      Ff hierbij vermelden dat Chrome Mobile Beta dezelfde voice-knop heeft :)

      • teuntje

       Dat microfoon icoontje is ook al te vinden in de Chrome Beta app, maar dan in het grijs. Kun je vinden in de url balk als je een nieuw tabblad opent.