Androidworld
Androidworld
20 juni 2012 16:49 uur
Over en weer blijven Apple en Samsung elkaar aanklagen. Vandaag was er een uitspraak van de Nederlandse rechter in de zaak om een viertal 3G-patenten van Samsung waarop Apple inbreuk zou maken. Op drie van de patenten gaf de rechter een 'nee', maar bij het vierde patent is er volgens de rechter wel degelijk inbreuk gemaakt door Apple, onder meer in de iPhone 4 en iPad 2. Dit betekent dat Samsung een schadevergoeding kan gaan eisen.

Patenten

In de iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPad en iPad 2 zitten Intel-chips die gebruik maken van 3G-connectiviteit die beschreven wordt in het patent van Samsung. In de nieuwere apparaten, de 'nieuwe' iPad en de iPhone 4S, zitten Qualcomm-chipsets die ook gebruik maken van deze connectiviteit, maar omdat Qualcomm een licentie heeft bij Samsung maakt Apple in dit geval geen inbreuk. Samsung kan wél een schadevergoeding eisen, maar geen verkoopverbod voor de Apple-apparaten. Dit komt omdat het bij dit patent gaat om een essentieel patent waarvoor een licentie moet worden verleend onder zogenaamde FRAND-voorwaarden. FRAND staat voor fair, reasonable, and non-discriminatory, oftewel voor eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden. Voor Samsung betekent dit dat de schade die bij Apple geclaimd kan worden, beperkt is: Apple zal met terugwerkende kracht dezelfde licentiegelden moeten gaan betalen als andere fabrikanten. Het bedrijf zal binnen twee maanden bij de rechtbank aan moeten geven hoeveel apparaten de fabrikant in Nederland verkocht heeft vanaf augstus 2010, het moment dat Samsung voor het eerst aangaf dat Apple inbreuk maakte op de patenten, en hoeveel winst daarmee is gemaakt.

Reactie Samsung

Al voordat de officiële uitspraak van de rechter algemeen beschikbaar was gemaakt, reageerde Samsung er al op. De volgende verklaring kregen wij in onze mailbox:
Samsung verwelkomt de uitspraak van de rechtbank in Den Haag, die opnieuw bevestigt dat Apple gratis gebruik maakt van onze technologische innovaties. In overeenstemming met deze uitspraak gaan wij adequate schade vorderen die Apple en zijn producten hebben veroorzaakt. Decennia lang heeft Samsung als pionier fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologische innovaties voor de besturing van vooruitstrevende devices, waaronder innovaties die breed zijn overgenomen door andere fabrikanten van mobiele devices. Wij blijven doorgaan met het verdedigen van onze innovaties en het beschermen van onze intellectuele eigendomsrechten om Apple te stoppen gratis gebruik te maken van onze technologie.

Geen klinkende overwinning

Of het nu echt een klinkende overwinning voor Samsung is, valt nog maar te bezien. De rechter heeft de claim namelijk afgewezen voor twee andere patenten en het derde patent zelfs volledig ongeldig verklaard. De rechtszaak was in drie zaken opgedeeld, waarvan Samsung er twee volledig heeft verloren en één gedeeltelijk. Aangezien beide partijen hadden afgesproken dat de proceskosten betaald zouden worden door de verliezer, moet Samsung de proceskosten van Apple in twee van de drie zaken vergoeden. Dit komt neer op een bedrag van 800.000 euro. Bron: Webwereld      
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • ChrisvanA

  Wat een gezeik steeds die rechtzaken! Steek beter die tijd en vooral dat geld in het verbeteren / vernieuwen van je producten! Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Je komt er haast niet meer onderuit! Iedere smartphone moet 3G hebben, of dat signaal nou links van het toestel binnen komt of rechts! Verbeter beter de kwaliteit van die batterij! En of herschrijf de software zodat deze beter met de batterij omspringt! Uiteindelijk zijn wij diegene die de juiste toestelkeuze voor onszelf bepalen. Spring hier op in, betere service bijvoorbeeld! Leuke extra's bij een toestel. Lijkt bijvoorbeeld hoe nieuwer en duurder de toestellen worden de verpakking steeds goedkoper!

  • Vincent

   Als ze geen licentie hebben moeten ze toch betalen

  • Angelus230

   Deze rechtzaak vind ik ook op niets trekken. En deze rechtszaken zijn een nadeel voor de consument, maar een voordeel voor het bedrijf. Stel (een vb), de Galaxy S3 mag niet verkocht worden in Amerika omdat het spraaktechnologie bevat, met name S Voice. Maar Apple had een patent aangevraagd op spraaktechnologie genaamd Siri. Dus mag de S3 geen spraaktechnologie bevatten en moet Samsung het uit hun software halen. Heel veel mensen die gehoopt hadden op de S3 met spraaktechnologie vinden het jammer. Maar ze willen zo graag een smartphone met spraaktechnologie dat ze dus voor de het alternatief gaan, de iPhone 4S. Zie je ? Apple gaat meer iPhone 4S'n verkopen, maar de mensen hadden toch net iets liever de Galaxy S3 gewildt. Voordeel voor het bedrijf, nadeel voor de consument. Het is maar een onnozel voorbeeldje hé :). Maar daar aan zie je dat rechtszaken winnen belangrijk kunnen zijn voor een bedrijf.

 • Rl010

  Eeej, die rotte Apple is er mee begonnen, dus wie de bal kaatst ken een stoot voor zn muil verwachten ;)

  • Maarten

   Ik word onderhand scheitziek van die rechtzaken van Samsung en Apple.
   Besteed er gewoon geen aandacht meer aan!!

   • pintoil

    misschien moet Apple en Samsung gaan betalen voor het uitputten van 't rechtsysteem.