Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Samsung Galaxy S III: eerste indrukken en hands-on

· 09 mei 2012

Afgelopen donderdag was het zo ver: de officiële lancering van de Samsung Galaxy S III. Samsung heeft erg zijn best gedaan om een hype te creëren rondom de lancering van het toestel en dat is het bedrijf aardig gelukt. Omdat Samsung de kaken stijf op elkaar hield, deden de meeste fantastische geruchten de ronde. We hoorden onder meer dat het toestel een full HD-scherm zou krijgen en dat het toestel draadloos op een afstand van anderhalve meter van een laadpunt op te laden zou zijn. De vraag is natuurlijk: heeft de Galaxy S III de hype waar weten te maken? Het antwoord daarop is: nee, helaas niet. Dat wil echter niet zeggen dat de Galaxy S III een slecht toestel is, helemaal niet juist.

Aankondiging

Speciaal voor de aankondiging van het nieuwe vlaggenschip van Samsung werden we naar Londen gevlogen. Samsung had flink uitgepakt: in het totaal waren er meer dan 800 journalisten op het lanceringsevenement aanwezig. Daarnaast waren er ook meer dan 1000 partners en medewerkers van Samsung aanwezig. Het evenement vond plaats in de Earls Court Exhibition Centre, een groot hallencomplex en conferentiecentrum dat speciaal voor Samsung was aangekleed. De aankondiging zelf was in een enorme hal met voldoende zitplaatsen voor iedereen en een enorm videoscherm. Helaas was er, zoals we inmiddels gewend zijn bij persaankondigingen, niet voldoende WiFi-capaciteit om een nuttige bijdrage te leveren aan onze liveblog, die afgelopen donderdag bijzonder goed bezocht werd. De muziek met de bekende Samsung-riedeltjes tijdens de aankondiging kwam niet van een 'bandje', maar werd live gespeeld door de London Metropolitan Orchestra, een ensemble dat onder andere veel filmmuziek inspeelt. De aankondiging focuste zich voornamelijk op de software van het toestel. Samsung heeft duidelijk veel werk gestoken in de software. Het is dan ook interessant om op te merken dat het woord 'Android niet viel tijdens de aankondiging: Samsung wil zich duidelijk onderscheiden met de nieuwe uitbreidingen van Android.

Foto's aankondiging

Eerste indrukken

De hype rondom de Galaxy S III deed ons een toestel verwachten dat de huidige generatie smartphones zou ontstijgen. Samsung maakte als hardwarefabrikant indruk met de Exynos-chipset in de Samsung Galaxy S II en het is algemeen bekend dat Samsung schermen en chipsets fabriceert voor de nieuwe iPad, een apparaat met goede hardwareprestaties. De verwachting was dan ook dat op het gebied van hardware het nieuwe toestel superieur zou zijn aan de toestellen van de concurrentie. De nieuwe Exynos-chipset die in de Galaxy S III zit, lijkt echter tegen te vallen. We wisten al een tijdje dat het toestel een chipset zou krijgen met een quad-core ARM Cortex A9-processor, in plaats van de nieuwere A15-processor. Deze eerste processor-kernen worden ook gebruikt in het voornaamste toestel van de concurrentie, de HTC One X.  Op de foto hiernaast zie je de benchmarkresultaten van de AnTuTu-benchmark die ik in Londen gedraaid heb. Volgens onze volgers op Twitter zit de HTC One X zeker boven de 10.000, ten opzichte van de 9.700 die de Galaxy S III haalt.

Software

Uiteraard zeggen de benchmarkresultaten niet alles. Het toestel voelde namelijk behoorlijk snel aan in de paar minuten dat ik het toestel heb kunnen proberen na de aankondiging. Samsung heeft inderdaad werk gemaakt van de software van het toestel. Een interessante toevoeging die ik helaas niet heb kunnen uitproberen is de nieuwe lock-functie. Samsung heeft namelijk oog-detectie toegevoegd aan het toestel. Wanneer deze functie aanstaat en je kijkt naar het toestel, zal het toestel niet in de slaapstand gaan. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld een interessant artikel op Androidworld aan het lezen bent. Samsung zet ook in op de nieuwe camerafunctionaliteit. Zo is het nu mogelijk om heel snel een twintigtal foto's achter elkaar te nemen. Handig voor bij een portretfoto: je kunt dan eenvoudig de beste foto uitkiezen. Je kunt ook het toestel de beste foto uit laten kiezen. In de praktijk bleek dat tijdens de aankondiging zeker niet de beste foto op te leveren. Naast deze zogenaamde burstmodus is er ook de mogelijkheid om, net als bij de HTC One-serie, een foto te maken terwijl je aan het filmen bent. Nadat Apple kwam met Siri, de intelligente virtuele assistent, hoorden we veel uit het 'Androidkamp' dat er al verschillende van dit soort oplossingen voor Android beschikbaar waren. Eén van deze oplossingen werd door Samsung al gebundeld met de Samsung Galaxy S II: Vlingo. Het lijkt er op dat de virtuele assistent die Samsung meelevert met de Galaxy S III een update is voor Vlingo die de applicatie wat meer laat lijken op Siri. Overigens heeft deze assistent, net als Siri, helaas geen ondersteuning voor Nederlands. De interface is zoals we gewend zijn van Samsung voorzien van een eigen laag: TouchWiz. De nieuwste versie van TouchWiz is voorzien van natuurelementen, net als de buitenkant van het toestel die is geïnspireerd op natuurelementen als golven en steentjes. De interface is duidelijk herkenbaar als TouchWiz, maar de launcher (waarmee je applicaties opstart) komt meer in de buurt van de standaardlauncher van Android 4.0. Wanneer je je toestel ontgrendelt, hoor je een 'druppel-geluid'. Hopelijk zorgt dat er niet voor dat je elke keer als je je telefoon ontgrendelt, je ineens naar de WC moet. Deze natuurgeluiden zijn ook terug te vinden bij bijvoorbeeld de notificatiegeluiden.

Bouwkwaliteit

Ook het het uiterlijk van het toestel is niet helemaal wat we er van verwacht hadden. Eerder zagen we geruchten over een keramiek-achtige afwerking die het toestel zou krijgen, vergelijkbaar met die van de HTC One S. Dit bleek (helaas) niet waar te zijn. Er is wederom gekozen voor een buitenkant van hoogwaardig plastic. Ik moet eerlijk zeggen dat dit mij nooit gestoord heeft bij de Galaxy S II of Galaxy Nexus, maar ik kan mij voorstellen dat men liever een toestel met een metaal-achtige uitstraling heeft. Dat er is gekozen voor plastic merk je ook in het gewicht. Het toestel is erg licht (133 gram). Het plastic geeft je misschien op het eerste oog de indruk dat het toestel niet stevig is. De ervaring leert echter dat de toestellen met plastic buitenkant behoorlijk stevig zijn en dan ook goed tegen een stootje kunnen. Samsung heeft er voor gekozen om de Galaxy S III in een tweetal kleuren op de markt te brengen: wit en... blauw. Die laatste had ik, ondanks dat de originele Samsung Galaxy ook die kleur had, niet aan zien komen. In de slecht verlichte demonstratiezaal bij de lancering kon ik echter amper zien dat het toestel niet zwart was, maar blauw. Verder heeft de Galaxy S III hardwareknoppen onder het scherm. Dit is bij Android 4.0 niet meer nodig, aangezien daar gebruik kan worden gemaakt van software-toetsen die worden weergeven onderaan het scherm. De keuze voor hardwaretoetsen is de uitkomst van, volgens de geruchten, lang intern overleg. Blijkbaar is er uit onderzoek gekomen dat gebruikers toch graag hardwaretoetsen hebben. Persoonlijk zie ik van beide wel de voordelen. Bij softwaretoetsen is het makkelijk om de toetsen te verplaatsen wanneer je het toestel in landschapsmodus gebruikt en de hardwaretoetsen nemen geen schermruimte in.

Accu

Bij de meeste smartphones spant het er om of het toestel het einde van de dag haalt op één keer laden. Samsung zegt zelf dat de chipset van de Galaxy S III er weinig stroom verbruikt. Daarnaast is er besloten een accu met hogere capaciteit te gebruiken, namelijk 2100 mAh (ten opzichte van 1800 mAh bij de HTC One X). Uiteraard heb ik in de korte tijd met het toestel niet kunnen testen of deze capaciteit voldoende is om de quad-core-chipset aan te drijven. Wat vooral erg handig is, is dat de accu (in tegenstelling tot bij de HTC One X) verwisselbaar is. Wanneer je op vakantie bent, kan het zijn dat er een tijdje geen oplaadpunten in de buurt zijn. Een tweede (of misschien zelfs derde) accu kan dan een uitkomst zijn. Het is ook waarschijnlijk dat er een nog grotere accu (in capaciteit én grootte) in combinatie met een andere achterklepje op de markt zal komen.

Scherm

Zelf ben ik erg teleurgesteld in het scherm. Het 4,8 inch-scherm is groot en helder, maar is geen upgrade ten opzichte van de Samsung Galaxy Nexus. De techniek achter het scherm, Super AMOLED HD, maakt namelijk gebruik van zogenaamde PenTile-pixels. Meer over deze pixels kun je lezen in dit vergelijkingsartikel, waar het overigens over schermen met een lagere resolutie gaat. Het komt er in ieder geval op neer dat het scherm van de Galaxy S III minder subpixels heeft dan het scherm van de HTC One X of de Sony Xperia S. Het AMOLED-scherm heeft een hoge kleurverzadiging waar je van moet houden. Het scherm heeft een aantal handige eigenschappen. Zo is het mogelijk om individuele pixels aan en uit te zetten waardoor zwart écht zwart is. Er wordt dan ook minder stroom gebruikt door het scherm als er veel zwart in beeld is.

Conclusie

Nee, de Galaxy S III is niet helemaal wat we er van hadden verwacht, maar wat wil je ook als de wildste geruchten de ronde doen? De Galaxy S III is een stap, maar geen sprong, vooruit. De HTC One X lijkt prima mee te kunnen komen met Samsung Galaxy S III. De strijd om beste Androidtoestel van (in ieder geval de eerste helft van) 2012 is een stuk interessanter geworden dan ik in eerste instantie verwacht had. Welk toestel mijn voorkeur geniet, kan ik pas bepalen als ik beide toestellen wat langer heb kunnen testen. Samsung zet met de Galaxy S III duidelijk in op software en de differentiatie van standaard Android. In de korte tijd die ik heb gehad om het toestel te testen, kwam de software een stuk gelikter en gebruiksvriendelijker dan voorgaande versies van TouchWiz op mij over.

Introductievideo

Om een wat beter beeld te geven van het toestel hebben we een korte introductievideo opgenomen. Inmiddels ben ik niet meer zo overtuigd van dat het toestel op hardwaregebied superieur is aan de concurrentie als dat ik was tijdens de opname van het filmpje.

http://www.youtube.com/watch?v=Oyvi5ZnmeFg

Foto's toestel

Interview

Ook Geert Mol van Samsung wilde wel even het toestel aanprijzen voor onze camera.

 http://www.youtube.com/watch?v=KhMr5lJgpGc

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S III zal in 145 landen leverbaar zijn. De verkoop start als eerste in Europa en wel vanaf 29 mei. Het toestel zal verkrijgbaar zijn in de kleuren Pebble Blue en Marble White, oftewel blauw en wit. Samsung heeft laten weten dat de adviesprijs van de 16 GB-versie van het toestel €699 zal zijn. Zoals je hieronder kunt zien, wordt het toestel echter ook al voor lagere prijzen aangeboden. {tab=Abonnement} [cfr#co#14076] {tab=Los toestel} [cfr#po#14076] {/tabs}

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (86)
Bezig met laden van reacties...