Androidworld
Androidworld
26 april 2012 09:11 uur
Samsung heeft zojuist de chipset gepresenteerd die gebruikt zal worden in het volgende Samsung Galaxy-toestel. Dit toestel zal op 3 mei in Londen aangekondigd worden. De processor is een 1,4 GHz ARM Cortex A9-processor. De chipset zou de rekencapaciteit verdubbelen ten opzichte van de dual-core-versie, maar 20 procent minder energie gebruiken. De naam van de opvolger van de Galaxy S II is nog niet bekend, maar we zien steeds meer verwijzingen naar Galaxy S3 (in plaats van Galaxy S III).  

Exynos 4 Quad

De nieuwe chipset van Samsung is er duidelijk één van de huidige generatie. Net als de andere mobiele quad-core-chipset die op dit moment op de markt is, de Tegra 3-processor die in de HTC One X te vinden is, is de processor gebaseerd op de Cortex A9-technologie. De Qualcomm Snapdragon S4-chipset die te vinden is in de HTC One S, is gebaseerd op de veel snellere A15-technologie, maar die uitvoering bevat slechts twee processorkernen. Doordat de chipset gebruik maakt van een nieuwe technologie, genaamd High-k Metal Gate (HKMG), zou deze nieuwe chipset een stuk efficiënter zijn dan die van de concurrentie. Er wordt in de Exynos 4 Quad-chipset gebruik gemaakt van 32 nm-verbindingen, waardoor deze sneller is en minder stroom verbruikt. In de aankondiging wordt niet gesproken over de grafische chip die in de chipset te vinden zal zijn, maar dit zal dezelfde zijn als die in de Samsung Galaxy S II te vinden is. Deze grafisch chip, de Mali 400, is echter wel 50% sneller geklokt dan bij de Galaxy S II. Uiteraard is het teleurstellend dat ook hier sprake is van een huidige generatie-chip, maar de prestaties lijken vooralsnog niet tegen te vallen.

Video

De onderstaande video is een promotiefilmpje voor de nieuwe Samsung-chipset. Deze begint met informatie over Exynos 5-chipset, die de volgende generatie toestellen aan zal drijven. Interessant is ook de gedemonstreerde toepassing van stereoscopisch 3D. Dat de Galaxy S III 3D-video naar 3D-TV's zou kunnen sturen door middel van een HDMI 4-uitgang lijkt tot de mogelijkheden te behoren.

Galaxy S III of Galaxy S3

Een logische naam voor de opvolger van de Galaxy S II zou uiteraard Galaxy S III zijn. We hebben in de Unpacked 2012-applicatie van Samsung gezien dat ze daar in de omschrijving verwezen naar Galaxy S3, maar dat leek meer te zijn om er voor te zorgen dat mensen die in de Play Store op Galaxy S3 zochten, doorverwezen zouden worden naar de Unpacked-applicatie. Gisteren dook echter via Sammobile een screenshot op van Samsung Kies, de beheersoftware van Samsung, waarop bij het toestelkeuzescherm een piepklein plaatje van een toestel met typenummer GT-9300 te zien is, met daarbij het label 'Galaxy S3'. Uiteraard is de uiteindelijke naam een niet al te belangrijk detail.

Benchmarks

De prestaties van het aankomende toestel zijn echter wél belangrijk. Omdat het erg lastig is om prestaties met 'het blote oog' te beoordelen, worden vaak benchmarks gebruikt. Deze benchmarks omvatten een serie tests die voor alle toestellen hetzelfde zijn. De resultaten zorgen er voor dat de verschillende toestellen met elkaar te vergelijken zijn. Eén van de meest betrouwbare benchmark-pakketten is AnTuTu. Op het onderstaande plaatje zie je AnTuTu-resultaten voor de Samsung Galaxy S III en is te zien dat het toestel de concurrentie verslaat. Het toestel zit qua prestaties ruim boven de ASUS Transformer Prime, een tablet met ook een quad-core-chipset (Tegra 3). Helaas is er geen vergelijking te vinden met de HTC One X. We weten echter dat de grafische chip uit de Tegra 3-toestellen niet (veel) sneller is dan de Mali 400 uit de Samsung Galaxy S II. Deze chip heeft dus voor de Galaxy S III, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, nog weer een snelheidsboost van 50% gekregen.

Ander nieuws en geruchten

Uiteraard komt er in de aanloop naar het aankondigingsevenement op 3 mei steeds meer informatie over het aankomende Galaxy-toestel beschikbaar. Wij zullen je op de hoogte houden van het laatste nieuws en zullen ook bij de officiële aankondiging volgende week aanwezig zijn. Meer nieuws en geruchten over de Samsung Galaxy S III kun je hier lezen. Bron: DroidLife, Reuters, Newswire, Android Police en Sammobile
Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Sander Tuit

Een echte gadgetfreak die al vanaf dag één de Android development phone heeft. Hij weet veel over vele verschillende onderwerpen en komt vaak met allerlei handige Androidtrucs en mooie tutorials. Verder is hij ook onze ‘code held’ en heeft dan ook de AW Reader helemaal van de grond af opgebouwd. Kortom, Sander is onze alleskunner.

Reacties

 • Daniel B

  Tja die 20% energiebesparing moet ik eerst nog zien. Zeiden ze van de one x ook, vind wel dat samsung goed bezig met die dikkere accu maar of het li po is weet ik eigenlijk niet. Geloof zeker dat quadcore sneller is maar wat heb je daar in de praktijk aan? Geef mij maar gewoon iets wat werkelijk energiezuinig is. We zullen de statestieken maar eerst eens afwachten na 3 mei!

  • Ivooooo

   er is toch geen verschil tussen s3 en s III?

  • Mark

   Ik ben benieuwd hoe betrouwbaar de specs uit het benchmark screenshot zijn.
   schermresolutie1280x720, 4.7", 1Gb RAM, 1200 Mp camera :)
   Op het plaatje is overigens geen home screen button te zien.

  • ewa

   ik ben benieuwd hoe goed deze chip presteert tov de Tegra 3

   • Roel

    Zou graag vergelijking willen zien met processors van iPad / iPhones :)

    • Jurgen

     Ik vraag me af hoe betrouwbaar die benchmark test is aangezien het toestel er nog niet is.

     • Bart

      Ik ben benieuwd of Samsung met dit toestel eindelijk eens van de plastic-fantastic strategie afstapt. Ik weet dat er een aantal geruchten zijn dat de behuizing van ceramiek wordt gemaakt, maar dat geloof ik pas wanneer ik het zie;)

     • JCompagner

      Exynos 4212 staat er in de benchmark, dat is de dual..

     • orph

      Ik hen een galaxy note,nexus en iPhone 4s. Op papier heeft de note de beste cpu en gpu, iPhone minste en nexus de middenmoot. Toch voelt de note het sloomst en meest sluggish van allen aan. Ik denk dat samsungs Touchwiz gewoon zoveel rekenkracht vergt dat ze daarom een zwaardere cpu nodig hebben. Iets met integratie van software en hardware...? Wat zou anders een reden kunnen zijn.

      Over samsungs 'plastic fantastic' fetish. Is dat echt zo erg? Tuurlijk ziet glas en staal er luxe uit, en voelt een aluminium minocoque sjiek en ervaar je een polycarbonaat casing als awesome, maar geen van allen heeft zoveel misbruik overleefd als mijn barbie, uhm... galaxy note! Ik bedoelde galaxy note. De nexus moet zich nog bewijzen op dat gebied, maar ik ben nu al fan.

      • Mark

       Aha ik vroeg me altijd al af waarom ze die poppen van plastic maken. Slim

      • Robert

       Ik kan je wel wat nadelen (en 1 voordeel) van plastic vertellen. Ik heb een witte galaxy s plus (een zwarte besteld, maar er werd een witte geleverd en geen zin om hem terug te sturen).
       Het plastic van de achterkant zit vol krassen. En dan doe ik mijn telefoon altijd in een speciaal vakje in mijn tas, of in mijn broekzak/jas zak, waar mijn sleutels niet in zitten.
       Het witte plastic verkleurt waar je bij staat. Zeker als er toevallig een gekleurde plastictas langs wrijft heb je zo vlekken. Het meeste is er wel weer af te poetsen, maar mooi is anders.

       Dan nog het enige voordeel van plastic. De galaxy s (en ook de plus) hebben de speaker op de achterkant zitten. Om niet al het geluid te blokkeren als je telefoon met de achterkant op tafel ligt (de normale manier eigenlijk) heeft samsung in al haar wijsheid besloten een opstaand dingetje over de speaker uitgang te maken. Een super irritante, vuil naar binnen schoffelende ontwerp fout, waardoor je telefoon altijd ligt te wiebelen op tafel. Maar gelukkig is het van plastic, dus het is na 3 maanden al bijna geheel weggesleten.

      • BozeVogel

       De iPhone en de GNex hebben HW acceleratie. De Note (nog) niet. Dat maakt het verschil

      • ati

       Had dan een achter klep hoesje gekocht.mijn vrouw heeft al bijna 1.5 jaar sgs1 en het heeft nog geen een krasje dankzij de hoesje en bescherm folie het lijkt nog bijna nieuw .

     • orph

      Hoe krijg je dat voor elkaar, al dat vuil. Heb daar geen last van. Alsof je dat met een metalen behuizing niet kunt hebben. Wit polycarbonaat kan ook verkleuren en wit glas kan breken. Het is nooit goed voor de heilige consument.

      Krassen... sinds wanneer is een telefoon nobeler dan een Faberge Ei? Het is een gebruiksvoorwerp. De zolen van je schoenen slijten, de neuzen raken vaal. De voering van je Armani jas scheurt op een gegeven moment na gebruik ook, en dat is geaccepteerd, maar een krasje op je telefoon niet? C'mon.

      • Daniel B

       Een beetje krassen na een jaar ofzo is wel normaal maar na een maand er al uitzien of je met een tsernobyl phone rondloopt is niet normaal! Daarom voor mij geen samsung meer, plastic is geen probleem maar wel van die goedkope rotzooi wat samsung om hun phone heen plakt!

      • Mark

       Ik had eerst een sgs1, nu een sgs2. Is een wereld van verschil wat betreft 'build quality'. sgs1 kraakte en had inderdaad zeer snel krassen, maar de sgs2 (zonder bescherming) krast in mijn geval helemaal niet. Door een betere plaatsing van de batterijklep is het gekraak ook volledig verdwenen. Ik snap daarom niet zo waarom iedereen altijd zo zit te klagen om het plastic van Samsung. Liever een plastic klepje waar achter ik eventueel een batterij kan vervangen en een sd kaart kan toevoegen dan een zogenaamde 'premium quality unibody' die muurvast zit.

      • Daniel B

       Dat is alleen bij de one x heb nu een sensation en die voelt niet alleen beter aan en geen krassen maar heb ook een zwaardere batterij erin (2430 en in de originele casing) ook een sd kaart. En jij zal dan superplastic hebben ofzo want mijn SGII zat al snel onder de krassen en tel daar dat rebooten bij op en de lauzy support, dat was voor mij de reden naar htc te gaan en waarschijnlijk blijf ik daar voorlopig ook bij.

      • Soner

       Ik ben zeer tevreden over HTC, behalve dat mijn scherm brak na van 30 cm hoogte te vallen op de grond.. Als ik zie wat die Galaxy schermen van anderen overleven ;o die er mee gooien en alles

      • Daniel B

       O bizar ik heb em een half jaar en nog geen krasje op dat gorilaglass en is al meerdere malen gevallen heb wel kleine beschadigingen aan het alu unibody na die valpartijen

     • Angelus230

      Sneller dan de Tegra 3 ? Wow. Is dat niet normaal ? Een "klein" scherm t.o.v. een "groot" scherm ?

     • Is@@m

      Maar geen 3D!!!!!!!!!!!!!!!>

     • Thom

      Sneller dan dit kan bijna niet merkbaar zijn lijkt me. Tenminste niet nodig voor de consument.

      • arie

       Ik de samsung galaxy 3 gepreorderd via de site samsung galaxy s3 kopen ! Kan niet wachten tot hij binnen is!

       • Guido

        Al enig idee over wat er in de Galaxy S4 komt te zitten? Of de Galaxy Note II?