Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Huawei Mate 10 Pro

 • Huawei Mate 10 Lite

 • Google Pixel 2 XL

 • Nokia 8

 • LG V30

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Review Wolfgang AT-AS45SE (Aldi-telefoon): veel waar voor je geld

· 30 oktober 2012

Supermarktketen Aldi verrast ons zo nu en dan met zeer interessante non-food aanbiedingen zoals bijvoorbeeld PC's, wasmachines en ook steeds vaker, smartphones. Eind oktober was er weer een dergelijke aanbieding, de Wolfgang AT-AS45SE.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Wolfgang AT-AS45SE is vrij standaard en doet me door de knoppen onderaan een beetje denken aan de HTC Sensation. Het toestel komt uit de doos met een witte glimmende achterkant, maar er worden drie extra covers meegeleverd. Een glimmende zwarte, mat zwarte en een glimmende blauw/zwarte cover. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de mat-zwarte, maar wat covers betreft is de Aldi-telefoon meer dan compleet! Aan de voorzijde van het toestel vinden we onderaan een viertal touchknoppen, die de bekende Androidfuncties uitvoeren (menu, home en terug). Deze zitten onder het scherm, hetgeen in principe niet nodig is omdat deze buttons vanaf Android 4.0 ook in het Androidsysteem gebruikt kunnen worden. Door de plaatsing van deze knoppen is de rand onderaan het toestel vrij breed. Boven het scherm vinden we de speaker en een frontcam die vaak gebruikt wordt om te videobellen. Aan de linkerzijkant vinden we de volumetoetsen en aan de rechterzijde zijn geen knoppen te vinden. Op de bovenkant van het toestel zitten relatief veel functies, rechts de aan- en uitknop, in het midden de microUSB-aansluiting door gebruikt wordt voor het aansluiten op PC of Mac en natuurlijk om op te laden. Rechts zit de aansluiting voor de hoofdtelefoon, een 3,5 mm jack. De onderzijde van het toestel is ook 'leeg' en heeft alleen kleine inkeping om het batterijklepje los te maken. Aan de achterzijde van het toestel prijkt het Wolfgang-logo, waarvan de F me een beetje aan het Facebook-logo doet denken, maar dat even terzijde. Daarnaast is hier de lens van de camera te vinden met er naast een flitser. Aan de onderkant zit nog een speaker. De Wolfgang AT-AS45SE ziet er redelijk stijlvol uit en kunt deze eventueel aanpassen door een andere cover te gebruiken. Het is geen 'spannend' design, maar dat is natuurlijk ook geen vereiste voor een smartphone. Ik verwacht dat de doorsnee smartphone-gebruiker tevreden zou zijn met het uiterlijk van dit apparaat, hetgeen natuurlijk weer een pluspunt is.

Foto's

Specificaties

De Aldi-telefoon draait op een dual-core 1 GHz processor en beschikt daarbij over 1 GB aan RAM-geheugen, meer dan voldoende om de 'dagelijkse' dingen op je smartphone te doen. Een leuk extraatje is dat het een dualSIM-toestel betreft, dus er in totaal twee simkaarten in passen. Hieronder een totaal overzicht van de specificaties van de Wolfgang AT-AS45SE. [table id=168 /]

Scherm

Het scherm van de Wolfgang AT-AS45SE heeft een grootte van 4.5 inch en beschikt over 540x960 pixels. Het formaat van het scherm is ruim voldoende, maar het scherm op zich is wat mij betreft wel het grootste minpunt van deze smartphone. Het scherm is niet extreem helder, weliswaar voldoende, maar heeft daarnaast ook nog een soort van 'blauwe schijn' over het toestel heen. Zelfs zonder deze naast een ander toestel te leggen viel me dit op. Vervolgens heb ik het toestel naast een aantal andere toestellen gelegd, waaronder de Samsung Galaxy Note II, HTC One X en Galaxy Nexus, maar ook de 'gelijkwaardige' HTC Desire X die € 50,- duurder is. Op dat moment is het verschil erg goed te zien. Het scherm is niet direct slecht te noemen, maar het is wel anders. Misschien ben ik 'verwend' op dat gebied, maar het is toch één van de weinige minpunten die ik heb kunnen ontdekken aan deze Aldi-telefoon. Wel heb ik het toestel aan andere, niet-ervaren smartphonegebruikers laten zien en ook daar viel de blauwe schijn over het scherm op. Ook de kleuren zijn minder 'diep', het zwart is bijvoorbeeld minder zwart. Hoe dan ook, het scherm voldoet, maar is geen topscherm.

Accu

De accu van een smartphone is vaak een onderwerp van discussie, maar Wolfgang heeft er deze voor gekozen om het toestel van een stevige accu te voorzien met een capaciteit van 2000 mAh. Deze accu gaat makkelijk een dag mee bij gemiddeld gebruik. Als je het toestel gebruikt om te surfen, e-mailen en bellen dan is dat geen enkel probleem. Speel je veel games en surf je de hele dag op je smartphone, dan zou het wel eens moeilijk kunnen worden om het een dag vol te houden op één acculading. Hoe dan ook, de accu  van de Wolfgang AT-AS45SE is ruim voldoende.

Opslag

De Wolfgang AT-AS45SE heeft een opslagruimte van 4 GB waarvan 3 GB beschikbaar is voor de gebruiker. Daarnaast wordt er standaard een 16 GB microSD-kaart meegeleverd, iets dat we niet vaak zien. Door deze toevoeging heeft de Aldi-telefoon de beschikking over een kleine 20 GB aan opslag, hetgeen meer dan voldoende zou moeten zijn voor de gemiddelde gebruiker die geen volledige series en films op zijn toestel zet. Ook op dit punt levert Wolfgang weer een complete smartphone, inclusief een 16 GB microSD-kaart.

Camera

De Wolfgang AT-AS45SE beschikt over een 8 megapixel-camera aan de achterzijde en aan de voorzijde een camera van maar liefst 3 megapixel. De camera aan de achterzijde maakt prima foto's, echter bij weinig licht zijn deze niet optimaal zoals we dit vaker bij toestellen zien. In de software zitten standaard een aantal functies om lagen over een foto heen te leggen zodat je allerlei verschillende effecten kunt creëren. De camera aan de voorzijde is een stevige 3 megapixelvariant. Ik heb dit getest in combinatie met de Galaxy Note II (1,9 megapixel voor) echter was er in bijvoorbeeld een Hangout en een Skypegesprek weinig verschil te merken. Neemt natuurlijk niet weg dat de camera van de Wolfgang prima voldoet om mee te videobellen, maar de 3 megapixel-camera komt in een Hangout of Skype niet beter uit de test.

Software

Een positief punt van de software die op deze Aldi-telefoon draait is dat deze bijna AOSP (standaard Android) is. Er zijn een aantal subtiele aanpassingen gedaan, maar grotendeels is het de standaard Android-interface zoals deze bedoeld is. De kleine aanpassingen zitten bijvoorbeeld in de button om de applijst (appdrawer) te openen, dit zijn niet de welbekende puntjes, maar is het logo van Wolfgang. Daarnaast heeft Wolfgang ook de snelle instellingen in de statusbalk toegevoegd, zodat je deze instellingen altijd bij de hand hebt. Een andere functie die niet standaard in Android 4.0 te vinden is zijn de profielen. Hiermee kun je, net als 'good-old-Nokia-stijl' aangeven dat je in vergadering zit en je toestel dus stil moet zijn, of dat je buiten bent en het volume maximaal af moet gaan. Met deze profielen kun je dus een aantal situaties definiëren en hierbij een aantal functies (geluid, trillen et cetera) instellen. Een andere functie die niet standaard in Android zit, is schema aan/uit waarbij je (waarschijnlijk) kunt instellen op welk moment je toestel moet uitschakelen en wanneer moet inschakelen. De 'waarschijnlijk' in de vorige zin heeft te maken met het feit dat deze functie niet werkt en als resultaat heeft dat de instellingen met een foutmelding afgesloten worden. Verder zijn alle belangrijke Androidelementen aanwezig en zijn er een aantal Androidapps voorgeïnstalleerd. Zo is er bijvoorbeeld niet het standaard-toestenbord van Android gebruikt, maar hebben de makers gekozen voor SlideIT Keyboard, een populair third-party toetsenbord dat ook 'Swype-ondersteuning' heeft. Ook is de Yahoo-app geïnstalleerd, waarom is mij een raadsel, maar deze staat er wel op. De derde niet-standaard Androidapplicatie is 'bestandbeheer', op zich een logische keuze omdat deze niet standaard in het Androidsysteem zit. Ook de Facebook-applicatie is standaard geïnstalleerd op de Wolfgang AT-AS45SE echter na het invullen van de gegevens blijft deze foutmeldingen geven en wordt deze vanzelf afgesloten. Ook na het deïnstalleren en opnieuw installeren werkt deze niet. Helaas is deze app vooralsnog dus niet beschikbaar op dit toestel. Update 30-10: Na contact met Wolfgang lijkt het erop dat dit aan de Facebook-applicatie zelf ligt, de vorige versie werkte wel op de AT-AS45SE. Al met al ben ik redelijk enthousiast over de manier waarop de software werkt, de subtiele aanpassingen en het feit dat deze dichtbij het standaard Androiduiterlijk zit. Of er een update gaat komen naar Jelly Bean is vooralsnog niet bekend.

Screenshots

Accessoires

Bij de Wolfgang AT-AS45SE worden standaard veel accessoires meegeleverd, veel meer dan we gewend zijn. Zoals reeds eerder aangegeven worden er in totaal vier verschillende backcovers meegeleverd zodat je de look van de (achterzijde) van je smartphone kunt aanpassen. Daarnaast zit er standaard een 16 GB microSD-kaart in het toestel. Ook aan de bescherming van het toestel is gedacht er wordt een 'zakje' (soort van knikkerzak) meegeleverd om het toestel veilig en krasvrij in op te bergen. Ook zit er een witte in-ear headset in het doosje, die er trendy uit ziet. Deze Aldi-telefoon is bijna overcompleet en er zijn ook nog accessoires te bestellen zoals bijvoorbeeld een lederen hoesje.

Conclusie

De Wolfgang AT-AS45SE is geen toptoestel zoals bijvoorbeeld de HTC One X of de Samsung Galaxy S III, maar daar is de prijs dan ook niet naar. Met de prijs in het achterhoofd, ben ik vrij enthousiast over het toestel. Het toestel draait soepel, ziet er oké, maar niet spannend uit en draait op Androidsoftware die dichtbij het standaard Android-uiterlijk gebleven is. Het 4.5 inch-scherm voldoet, maar heeft een blauwige schijn er overheen en de kleuren zijn minder 'diep', dat is dan ook direct het grootste nadeel aan dit toestel dat ik heb kunnen vinden. Een aanrader? Voor € 229,- absoluut, de verkrijgbaarheid? Waarschijnlijk overal uitverkocht... Pluspunten
 • Standaard Androidinterface
 • Standaard-uiterlijk (brede doelgroep)
 • Prijs/kwaliteit
 • Overcompleet (accessoires)
Minpunten
 • Scherm heeft blauwe schijn
 • Beschikbaarheid, moeilijk te verkrijgen
 • Facebook-applicatie werkt niet (Facebook werkt aan oplossing)

Prijzen en beschikbaarheid

De Wolfgang AT-AS45SE is alleen bij de Aldi te koop vanaf zaterdag 27 oktober 2012, maar slecht verkrijgbaar.  

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (35)
Bezig met laden van reacties...